Når man taler om, at man er gravid uden for livmoderen, betyder det, at det befrugtede æg har sat sig fast et sted i livmoderen, hvor det er meningen at graviditeten skal sidde. En graviditet uden for livmoderen, også kaldet ektrauterin graviditet eller ektopisk graviditet, sidder for det meste i æggelederen, hvor ægget blev befrugtet af sædcellen. Det gælder for 95 % af alle graviditeter udenfor livmoderen. Men kan også sidde i æggestokkene, i livmoderhalsen eller i bughulen (maven).
Graviditet udenfor livmoderen placeret i æggelederen hvor ægget blev befrugtet.
De fleste graviditeter uden for livmoderen går til grunde af sig selv. Der skyldes primært, at de graviditeter, der sætter sig fast uden for livmoderen ikke indeholder et foster eller at det foster, der udvikles ikke er levedygtigt (eksempelvis har kromosomafvigelser). Vokser graviditeten i stedet i æggelederen, hvor der ikke er plads til den, kan det være direkte farlig for moderen. Pladsen i æggelederen er slet ikke til en graviditet, den kan sprænge eller man kan bløde indvendigt. Og man kan også bløde meget.
Man mener at knap 2 % af alle graviditeter sætter sig udenfor livmoderen, og cirka halvdelen af dem går til grunde af sig selv.
Hvorfor bliver man gravid uden for livmoderen?
Hvordan æggelederen har det (fysisk), har meget at sige i forhold til, at sikre at det befrugtede æg kan transportere sig gennem æggelederen frem mod livmoderen. Problemerne kan opstå, hvis der er forsnævringer eller skader på æggelederen, der gør det sværere for ægget at nå frem, og øger risikoen for at det befrugtede æg sætter sig fast i æggelederen.
Skader på æggelederen kan komme af tidligere underlivsbetændelse eksempelvis med klamydia eller fra en operation i området, eksempelvis en blindtarmsoperation.
Hvis problemet er at fimrehårene på æggelederen ikke fanger ægget, vil ægget kunne sætte sig fast på æggestokken eller et andet sted i bughulen, hvilket er meget sjældent. Det kan skyldes at fimrehårene er skadet af en tidligere underlivsbetændelse.
Det sker selvfølgelig også, at man ser ektopiske graviditeter uden nogen umiddelbar forklaring.
Hvem er i øget risiko for at blive gravid udenfor livmoderen?
Det kan ske for alle, at de bliver gravide udenfor livmoderen, men nedenstående årsager øger risikoen for det;
- Hvis man før har været gravid uden for livmoderen
- Hvis man er kunstigt befrugtet (og der lægges flere æg op)
- Hvis man er blevet opereret i maven, i livmoderen eller i det område.
- Hvis man har haft underlivsbetændelse i æggelederen.
- Hvis man har skader på æggelederen
Hvordan opdages det?
De fleste vil i starten ikke opdage noget, de vil få alle de almindelige graviditetssymptomer. En graviditet udenfor livmoderen udvikler sig nemlig i starten umiddelbart helt normalt.
På et tidspunkt vil der dog ofte opstå problemer. Nogle får pludselig ondt i underlivet eller i maven og andre oplever murren og uro, især i den ene side (den æggestok graviditeten sidder i). Symptomer der over tid langsomt bliver forværret.
Er du gravid og oplever du ovenstående symptomer, skal du kontakte din egen læge. Hvis du har meget stærk smerte i underlivet eller i maven, er svimmel og utilpas, kan du ringe 112, og tale med dem. Husk at sige, at du er gravid.
Det er afgørende at opdage en graviditet udenfor livmoderen så tidligt som muligt, da den kan udgøre en risiko for moderen. Eksempelvis kan æggelederen springe og/eller det kan bløde voldsomt indvendigt, der altså ikke kan ses.
Hvordan fastslås det, at man gravid uden for livmoderen?
Lægen vil mærke udvendigt på maven, mærke livmoderens størrelse, sammenholdt med den uge man er i, og om livmoderen virker lille, og om der er andre steder der i stedet fylder.
Ved en ultralydsundersøgelse gennem skeden vil lægen kunne se om graviditeten sidder i livmoderen. Hvis livmoderen er tom, vil graviditeten enten sidde udenfor livmoderen eller man har aborteret spontant. Lægen vil forsøge at se, om han/hun kan finde graviditeten udenfor livmoderen.
Man vil som supplement kunne tage prøver og se, hvad HCG´en er, om den er høj (fordi graviditeten stadig er der) eller faldende fordi man har aborteret spontant. Man vil også kunne gå ind med en kikkert og søge efter graviditeten, hvis der er behov for det.
Hvad sker der videre, hvis man er gravid uden for livmoderen?
Sidder graviditeten udenfor livmoderen, er det ofte en rigtig trist nyhed at få, da en sådan graviditet ikke kan fortsættes. Ofte vil man afvente og se om graviditeten går til grunde af sig selv, afhængigt af hvor langt henne man er, når den opdages). Halvdelen af alle graviditeter uden for livmoderen vil gøre det.
Hvis graviditeten ikke går til grunde af sig selv, eller hvis der er underlivssmerter, blødning i bughulen eller andet vil man fjerne graviditeten. Det gøres ved, at man med en kikkertundersøgelse lokaliserer graviditeten og fjerner den gennem nogle bitte små åbninger i maven. Det er sjældent nødvendigt at åbne mere, da det der skal ud stadigt er meget lille.
Nogle gange er man både og – heterotop graviditet
Det sker yderst sjældent, som i 1 ud af 6000 graviditeten, og hos IVF gravide hos 1 ud af 100, at man både er gravid (har et befrugtet æg, der har sat sig fast i livmoderen). OG samtidig også er har en graviditet udenfor livmoderen (har et befrugtet æg mere, der har sat sig fast udenfor livmoderen). Her vil det befrugtede æg, der sidder udenfor livmoderen skulle fjernes, hvis det ikke går til grunde af sig selv.