fbpx

Efterfødselssamtale

Med jordemoder, Tilde Bøgild

Fødslen er en skelsættende begivenhed. Alle mødre, bedstemødre og sågar oldemødre, kan huske deres fødsler og genfortæller dem gerne. Måske ikke i de faktuelle detaljer som står skrevet i fødselsjournalen, men som den oplevelse det var for dem og de følelser som var forbundet med den. Og i en efterfødselssamtale på Baby Instituttet er det netop dét vi tager udgangspunkt i. 

Du kan booke din efterfødselssamtale med Tilde Bøgild her ⇒

Din fødselsoplevelse bliver ofte til en del af DIN videre fortælling og den fortælling kan være en vigtig brik i opfattelsen af dig selv som mor og som kvinde. Og har din fødselsoplevelse været dårlig, brutal, overvældende, skuffende eller forvirrende, så kan den sætte dybe spor. En efterfødselssamtale kan her være nøglen til at ændre effekten af den oplevelse du har haft. Fødslen kan vi selvsagt ikke ændre på bagudvendt, men oplevelsen af hvordan det var, hvem vi var i situationen, og tvivlen på os selv, kan vi bearbejde.

Din oplevelse, er aldrig forkert

En efterfødselssamtale på Baby Instituttet, er ikke det samme som en journalgennemgang på hospitalet. Vi oplever meget ofte, at den kan efterlade dig med endnu flere svære følelser, hvis den f.eks. måske afviger fra den oplevelse du selv har haft. Det kan skubbe til en følelse af utilstrækkelighed hvis fødslen på papiret har været fin, men i mors oplevelse har været enten overvældende, brutal eller f.eks. har føltes farlig. Vi tager derfor meget sjældent udgangspunkt i en gennemgang af journalen, men dykker ned i din oplevelse, sammen med dig. Her er det dig og din fødselsoplevelse der er i centrum. For din oplevelse er aldrig forkert. Men hvis den ikke bliver snakket igennem, kan den påvirke opfattelsen af dig selv som mor og som menneske, forkert. 

Hvilke fødsler egner sig til en efterfødselssamtale?

Alle fødselsoplevelser er relevante i en efterfødselssamtale hos os. Din fødsel behøver ikke have været traumatisk eller voldsomt kompliceret for at du kan få gavn af en efterfødselssamtale. For det er, som sagt, selve oplevelsen og følelserne, der er de vigtige at få bearbejdet og placeret. Og for os, er det ikke vigtigt om din fødsel var lang, kort, hård eller nem. Det vigtige for os, er at sende dig ud i verden med følelserne omkring dig selv og din oplevelse, godt placeret.

En efterfødselssamtale kan ligeså ofte dreje sig om følelsen af at have handlet eller reageret anderledes end man havde forventet under fødslen. Den kan handle om hvordan man følte sig behandlet, hørt eller set. Den kan handle om samspillet mellem dig og din partner, eller om den fysiske overvældelse. Den kan handle om følelser efter et kejsersnit eller om ikke at have følt man slog til. Mange af disse oplevelser giver en følelse af fiasko eller skyld, som kan være tung at bære på.

En vigtige samtale

Det sker nemlig desværre ikke sjældent, at en negativ fødselsoplevelse kan skubbe dig eller din partner ud i det man kalder for en efterfødselsreaktion. Desuden kan en dårlig fødselsoplevelse lagres så meget i både sind og krop, at den sætter begrænsninger for en eventuel kommende fødsel. Hvis fødselsoplevelsen ikke bearbejdes, kan den også ende med at have stor indflydelse på barselsperioden eller tilknytningen til din baby. Nogle oplever endda at følelsen stadig efter mange, mange år stadig er forplantet i deres rolle som mor. 

Efterfødselssamtalen er derfor en vigtig samtale, som vi har stor respekt for. Den kan være tung og hård og kan måske endda være følelsesmæssigt drænende. En efterfødselssamtale på Baby Instituttet kan til gengæld sende dig videre ud i livet med den følelse af forløsning, styrke og power som alle fødende fortjener at bære med sig. Og en ændring af din fortælling om dig selv.

Du kan booke din efterfødselssamtale med Tilde Bøgild her ⇒

Hvordan foregår en efterfødselssamtale?

En efterfødselssamtale på Baby Instituttet foregår i vores klinik på Lyngby Hovedgade 37, 2800 Kgs. Lyngby. Den kan også afholdes online, hvis du foretrækker dét. Her mødes du af Jordemoder Tilde, som holder ansvaret for strukturen i samtalen. Du vil ofte blive bedt om at fortælle frit om din fødselsoplevelse og her vil du opleve at Tilde vil lytte og skrive ned undervejs. 

Herefter sørger Tilde for at strukturere samtalen, så I sammen kan dykke ned i følelser og oplevelser ud fra det du har fortalt. Efterfødselssamtalerne er derfor aldrig ens, men får deres eget liv ud fra dine oplevelser. 

Tilde har, udover sin jordemoderuddannelse, en efteruddannelse i den svære efterfødselssamtale ved jordemoder Bente Nørgaard, erfaring som efterfødselsekspert på podcasten “To The Moon, Honey” samt praktisk erfaring fra et utal af efterfødselssamtaler i hendes virke som jordemoder i privat regi. Derudover er Tilde uddannet ESA vejleder hos os på Baby Instituttet. Til daglig finder du Tilde på vores barselshotel i Lyngby, hvor hun hjælper nye familier godt fra start.

Efterfødselssamtalen varer 1,5 time og koster 1497,- enten i klinikken i Lyngby og online.

Se ledige tider til efterfødselssamtale med Tilde Bøgild her ⇒