HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Den dyb søvn / tung søvn / NREM

Det tredje stadie i den normale søvncyklus består af en dyb, tung søvn. Dette stadie er også kaldet Non-REM søvn eller NREM søvn. Hjernebølgerne under den dybe søvn minder meget om dem, vi mennesker har, når vi er i koma. Men det er på ingen måde det, der er i spil under den tunge søvn. Det der faktisk sker under den dybe søvn er noget af det allermest fantastiske hjernemæssige samarbejde, man kender til.

Den tunge søvn for en  baby er ret kort og varer kun i gennemsnit 10-12 minutter. Den vil være længere først på natten og kortere de tidlige morgentimer (hvor en del børn har svært ved at fastholde søvnen).

Baby i dyb søvn - sover tungt hos mor

I den dybe søvn bliver vejrtrækningen roligere, og din baby bliver tungere. Det er under den tunge søvn, man kan flytte et barn uden, at han eller hun vågner. Hvis man selv oplever at blive vækket i dette stadie, er man helt omtumlet eller søvndrukken.

Vi mister bevidstheden i den dybe søvn

I den dybe søvn er man helt væk, hjernen er simpelthen koblet fra. Under søvnen får vi stadig de samme stimuli ind i hjernen, men når vi går ind i den dybe søvn, så blokeres der for overførslen af sansesignaler (lyd, syn, berøring) til den øvre del af hjernen (hjernebarken). Det gør at man i den dybe søvn mister bevidsthedsforbindelsen til verden udenfor og heller ikke har nogen rigtig tidsfornemmelse. Søvn er en tidslomme uden tid og sted. På et ubevidst niveau vil man dog stadig registrerer tiden (og hvor man er), det er derfor man kan vågne på et bestemt klokkeslæt selvom man sover.

Under den dybe søvn, når hjernen kobler fra, så får hjernen en (tiltrængt) pause fra omverden. Nogle børn bryder sig på ingen måde om netop dette, at være helt væk. Her skal der arbejdes en masse med søvnen (bevidst) for at hjælpe barnet over dette ubehag eller den frygt, der også kan gå under betegnelsen soveskræk.

Den dybe søvn genopbygger kroppen

Det er under den dybe søvn, at kroppen restituerer og genopbygger sig. Under søvnen genopbygges eksempelvis væv og celler. Den dybe søvn er også vigtig for at opleve, at have sovet dejlig (tungt), og for at holde sig sund og rask.

Det er også her at stresshormonerne “renses ud af kroppen”. Sendes videre ned til leveren, hvor de kan nedbrydes. En baby der ikke får nok tung søvn, vil ikke kunne sænke sit stressniveau i kroppen. En høj mængde stresshormoner i kroppen vil bringe barnet i et overlevelses-gear ” en kamp eller flugt tilstand. De vil yderligere forstyrre ved at gøre det sværere både at falde i søvn og blive i søvnen og vil derfor være selvforstærkende både for stress tilstanden, men også for søvnen. Dårlig søvn avler derfor desværre mere dårlig søvn.

Hjernen gemmer data under den dybe søvn

Den dybe søvn giver hjernen pause for ny stimuli, men samtidig med det så giver den også hjernen (hjernebarken) mulighed for at “henfalde” til en synkronisering af hjernecellerne i hjernen (i en form for langsomme messende bølger).

“I en forbløffende opvisning af selvorganisering har mange tusinde hjerneceller besluttet at stå sammen og “synge”, eller affyre deres impulser, samtidig” fra bogen “Hvorfor sover vi” af Matthew Walker

Det der sker under den dybe søvn er en fil-overførselsproces, hvor der hver nat under den dybe søvn (med de langsomme hjernebølger) vil flyttes hukommelsespakker (nylige oplevelser) fra hjernens korttidslager (hvor informationerne kommer ind) til det mere permanente og dermed sikre langtidslager. Alt det sker under søvnen – hver nat.

Under den dybe søvn er vi altså i en tilstand af indadvendt reflektion – og sortering og udlugning af erindringer og informationsoverførsel. Vi lagrer den viden vi har fået i løbet af vågentiden, så den kan hentes frem senere og rydder samtidig hjernens korttidslager, så der bliver plads til det næste vi skal opleve, forstå eller vide.

Efter den dybe søvn…

Efter den dybe søvn går man over i det fjerde stadie også kaldet REM-søvn eller drømmesøvnen.

Hvis du har vugget din baby ind i søvnen, så kan din baby efter den dybe søvn, når hjernen ”slår til igen”, reagere på at være blevet lagt. Måske din baby vågner op, fordi alt nu er anderledes end da han eller hun faldt i søvn (ind i den dybe søvn). Det er ikke godt at afslutte søvnen efter den dybe søvn, da din baby slet ikke vil være færdig med at have sovet, men jo kun lige har været helt væk ganske kort. En sådan lur kalder man hos voksne en powernap. Powernap hos voksne virker ofte godt da det er ekstra søvn man tilføre kroppen, hvor powernaps for babyer, for nogle betyder at de sover mindre end det var meningen (at de vågner alt for tidligt).

Hvad jeg selv kan gøre for min babys søvn

Du kan observere din baby og holde øje med at din baby får uforstyrret søvn. Er din baby helt væk? Sikre dig at din baby ikke hele tiden forstyrres i søvnen, eksempelvis når i ligger hud mod hud eller hvis din baby sover på dig. Hvis din baby sover selv så hold øje med mororefleksen, at din baby ikke forstyrres af den.

God nattesøvn og nok af den er selvfølgelig også vigtig for din baby. Prøv at lade måltiderne forstyrre søvnen så lidt som muligt ved at holde lav belysning og i en rød tone, der ikke forstyrre nat-hormonet melatonin.

Virker din baby til at være bange for at gå ind i den dybe søvn, så har i noget at arbejde med. Det er meget synd for de babyer der ikke kan lide at falde i søvn eller måske ligefrem har soveskræk. Dem har vi en del af på vores Søvn i Babysteps forløb, da de børn vil have ekstra brug for hjælp til søvnen (og forældrene hjælp til  at kunne hjælpe deres baby).

Hvis din baby har problemer med at gå fra den tunge søvn over i REM søvnen – og vågner op i stedet for at sove videre, er det også noget du skal hjælpe din baby med, da det vil gøre at din baby sover alt for lidt – både pr gang og også ofte pr døgn. Netop det er også noget vi arbejder med på vores Søvn i Babysteps forløb. Er det din baby kan du med fordel læse artiklerne;

Ønsker du hjælp til søvnen, så går vi gerne vejen med dig. Vores Søvn i Babysteps er for dig og din baby og lærer jer hvordan I kommer fra hvor i er nu til mere og bedre søvn – alt sammen online (så det er nemt at deltage). Det hele i overkommelige og mulige steps (babysteps) for både dig og din baby.

Andre artikler om babys-søvn

Haps din plads!

Stop Natteroderiet, Evige putninger & Powernaps!

3 DAGES ONLINE MINIKURSUS TIL 0 KR

Minikurset er udviklet af vores søvnvejledere med årelang erfaring og dybdegående viden om søvn hos babyer og børn i alderen 0-18 måneder. 

I løbet af de 3 dage er du blevet klogere på; 

 

error: Content is protected !!