Den dyb søvn / tung søvn / N-REM

Det tredje stadie i den normale søvncyklus består af en dyb, tung søvn. Dette stadie er også kaldet Non-REM søvn eller NREM søvn. Hjernebølgerne under den dybe søvn minder meget om dem, vi mennesker har, når vi er i koma. Men det er på ingen måde det, der er i spil under den tunge søvn. Det der faktisk sker under den dybe søvn er noget af det allermest fantastiske hjernemæssige samarbejde, man kender til.

Den tunge søvn for en  baby er ret kort og varer kun i gennemsnit 10-12 minutter. Den vil være længere først på natten og kortere de tidlige morgentimer (hvor en del børn har svært ved at fastholde søvnen).

Baby i dyb søvn - sover tungt hos mor

I den dybe søvn bliver vejrtrækningen roligere, og din baby bliver tungere. Det er under den tunge søvn, man kan flytte et barn uden, at han eller hun vågner. Hvis man selv oplever at blive vækket i dette stadie, er man helt omtumlet eller søvndrukken.

Vi mister bevidstheden i den dybe søvn

I den dybe søvn er man helt væk, hjernen er simpelthen koblet fra. Under søvnen får vi stadig de samme stimuli ind i hjernen, men når vi går ind i den dybe søvn, så blokeres der for overførslen af sansesignaler (lyd, syn, berøring) til den øvre del af hjernen (hjernebarken). Det gør at man i den dybe søvn mister bevidsthedsforbindelsen til verden udenfor og heller ikke har nogen rigtig tidsfornemmelse. Søvn er en tidslomme uden tid og sted. På et ubevidst niveau vil man dog stadig registrerer tiden (og hvor man er), det er derfor man kan vågne på et bestemt klokkeslet selvom man sover.

Under den dybe søvn, når hjernen kobler fra, så får hjernen en (tiltrængt) pause fra omverden. Nogle børn bryder sig på ingen måde om netop dette, at være helt væk. Her skal der arbejdes en masse med søvnen (bevidst) for at hjælpe barnet over dette ubehag eller den frygt, der også kan gå under betegnelsen soveskræk.

  • Du kan læse mere om soveskræk her =>

Den dybe søvn genopbygger kroppen

Det er under den dybe søvn, at kroppen restituerer og genopbygger sig. Under søvnen genopbygges eksempelvis væv og celler. Den dybe søvn er også vigtig for at opleve, at have sovet dejlig (tungt), og for at holde dig sund og rask.

Det er også her at stresshormonerne “renses ud af kroppen”. Sendes videre ned til leveren, hvor de kan nedbrydes. En baby der ikke får nok tung søvn, vil ikke kunne sænke sit stressniveau i kroppen. En høj mængde stresshormoner i kroppen vil bringe barnet i et overlevelses-gear – kamp eller flugt tilstand. De vil yderligere forstyrre ved at gøre det sværere både at falde i søvn og blive i søvnen og vil derfor være selvforstærkende både for tilstanden, men også for dårlig søvn. Dårlig søvn avler derfor desværre mere dårlig søvn.

Hjernen gemmer data under den dybe søvn

Den dybe søvn giver hjernen pause for ny stimuli, men samtidig med det så giver den også hjernen (hjernebarken) mulighed for at “henfalde” til en synkronisering af hjernecellerne i hjernen (i en form for langsomme messende bølger).

“I en forbløffende opvisning af selvorganisering har mange tusinde hjerneceller besluttet at stå sammen og “synge”, eller affyre deres impulser, samtidig” fra bogen “Hvorfor sover vi” af Matthew Walker

Det der sker under den dybe søvn er en fil-overførselsproces, hvor der hver nat under den dybe søvn (med de langsomme hjernebølger) vil flyttes hukommelsespakker (nylige oplevelser) fra hjernens korttidslager (hvor informationerne kommer ind) til det mere permanente og dermed sikre langtidslager. Alt det sker under søvnen – hver nat.

Under den dybe søvn er vi altså i en tilstand af indadvendt reflektion – og sortering og udlugning af erindringer og informationsoverførsel. Vi lagrer den viden vi har fået i løbet af vågentiden, så den kan hentes frem senere og rydder samtidig hjernens korttidslager, så der bliver plads til det næste vi skal opleve, forstå eller vide.

Efter den dybe søvn

Hvis du har vugget din baby i søvn og fået ham eller hende lagt, er der risiko for, at din baby vågner lige så snart, at den tunge søvn er ovre og hjernen ”slår til igen”. Og dermed ikke bliver i søvnen, altså ikke går ind i det næste søvnstadie. Ellers vil din baby gå fra den tunge søvn og over i det fjerde stadie også kaldet REM-søvn eller drømmesøvn.

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.