KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →

Den dyb søvn / tung søvn / NREM

Det tredje stadie i den normale søvncyklus består af en dyb, tung søvn. Dette stadie er også kaldet Non-REM søvn eller NREM søvn. Hjernebølgerne under den dybe søvn minder meget om dem, vi mennesker har, når vi er i koma. Men det er på ingen måde det, der er i spil under den dybe søvn. Det der faktisk sker under den dybe søvn er noget af det allermest fantastiske hjernemæssige samarbejde, man kender til.

Den dybe søvn for en baby er ret kort og varer kun i gennemsnit 10-12 minutter pr søvncyklus. Den vil være længere først på natten og kortere de tidlige morgentimer (hvor en del børn af den grund har svært ved at fastholde søvnen).

Baby i dyb søvn - sover tungt hos mor

I den dybe søvn bliver vejrtrækningen roligere, og din baby bliver tungere. Det er under den tunge søvn, man kan flytte et barn uden, at han eller hun vågner. Hvis man selv oplever at blive vækket i dette søvnstadie, er man helt omtumlet eller søvndrukket.

Vi mister bevidstheden i den dybe søvn

I den dybe søvn er man helt væk, hjernen er simpelthen koblet fra. Under søvnen får vi stadig de samme stimuli ind i hjernen, men når vi går ind i den dybe søvn, blokeres der for overførslen af sansesignaler (lyd, syn, berøring) til den øvre del af hjernen (hjernebarken). Det gør at man i den dybe søvn mister bevidsthedsforbindelsen til verden udenfor og heller ikke har nogen rigtig tidsfornemmelse. Søvn er en tidslomme uden tid og sted. På et ubevidst niveau vil man dog stadig registrerer tiden (og hvor man er), det er derfor man kan vågne på et bestemt klokkeslæt selvom man sover.

Under den dybe søvn, når hjernen kobler fra, får hjernen en (tiltrængt) pause fra omverden. Nogle børn bryder sig på ingen måde om netop dette, at være helt væk. Her skal der arbejdes en masse med søvnen (bevidst) for at hjælpe barnet over dette ubehag eller den frygt, der også kan gå under betegnelsen soveskræk.

Den dybe søvn genopbygger kroppen

Det er under den dybe søvn, at kroppen restituerer og genopbygger sig. Under søvnen genopbygges eksempelvis væv og celler. Den dybe søvn er også vigtig for at opleve, at have sovet dejlig (tungt), og for at holde sig sund og rask.

Det er også her at stresshormonerne “renses ud af kroppen” og sendes videre ned til leveren, hvor de nedbrydes. En baby, der ikke får nok tung søvn, vil ikke kunne sænke sit stressniveau i kroppen. En høj mængde stresshormoner i kroppen vil bringe barnet i et overlevelsestilstand ” en kamp eller flugt tilstand. Stresshormonerne vil yderligere forstyrre ved at gøre det sværere for babyer både at falde i søvn og blive i søvnen. Det vil derfor være selvforstærkende både for stresstilstanden, men også for søvnen. Dårlig søvn avler derfor mere dårlig søvn.

Hjernen gemmer data under den dybe søvn

Den dybe søvn giver hjernen pause for ny stimuli, men samtidig med det så giver den også hjernen (hjernebarken) mulighed for at “henfalde” til en synkronisering af hjernecellerne (i en form for langsomme messende bølger).

“I en forbløffende opvisning af selvorganisering har mange tusinde hjerneceller besluttet at stå sammen og “synge”, eller affyre deres impulser, samtidig” fra bogen “Hvorfor sover vi” af Matthew Walker

Det der sker under den dybe søvn er en fil-overførselsproces, hvor der hver nat under den dybe søvn (med de langsomme hjernebølger) vil flyttes hukommelsespakker (nylige oplevelser) fra hjernens korttidslager (hvor informationerne kommer ind) til det mere permanente og dermed sikre langtidslager. Alt det sker under den dybe søvn – hver nat.

Under den dybe søvn er man altså i en tilstand af indadvendt refleksion – med sortering og udlugning af erindringer og informationsoverførsel. Den viden man har fået i løbet af vågentiden lagres, så den kan hentes frem senere, og samtidig tømmes hjernens korttidslager, så der er plads til nye oplevelser (informationer).

Efter den dybe søvn…

Efter den dybe søvn går man over i det fjerde stadium også kaldet REM-søvn eller drømmesøvnen.

Hvis du har vugget din baby ind i søvnen, kan din baby efter den dybe søvn, når hjernen ”slår til igen”, reagere på at være blevet lagt. Måske din baby vågner op, fordi alt nu er anderledes end da han eller hun faldt i søvn (ind i den dybe søvn). Det er ikke godt at vågne efter den dybe søvn, da din babys krop og hjerne slet ikke er færdige med at sove, da dit barn jo kun lige har været helt væk ganske kort.

En kort lur kalder man hos voksne en powernap. Powernap hos voksne virker ofte godt, da det er ekstra søvn, man tilfører kroppen. Powernaps hos mindre børn betyder ofte, at de sover mindre end de egentlig havde brug for fordi at de vågner for tidligt.

Hvad jeg selv kan gøre for min babys søvn

Du kan observere din baby og holde øje med, at din baby sover uforstyrret. Er din baby helt væk? Du kan sikre dig at din baby ikke hele forstyrres i søvnen, eksempelvis når i ligger hud mod hud eller hvis din baby sover på dig. Hvis din baby sover selv, så hold også øje med mororefleksen, at din baby ikke forstyrres af den.

God nattesøvn og nok af den er selvfølgelig også vigtig for din baby. Prøv at lade måltiderne forstyrre søvnen så lidt som muligt ved at holde lav belysning og i en rød tone, der ikke forstyrrer nat-hormonet melatonin.

Virker din baby til at være bange for at gå ind i den dybe søvn, så har I noget at arbejde med. Det er meget synd for de babyer der ikke kan lide at falde i søvn eller måske ligefrem har soveskræk. Dem har vi en del af på vores Søvn i Babysteps, da de børn vil have ekstra brug for hjælp til søvnen (og forældrene hjælp til  at kunne hjælpe deres baby).

Hvis din baby har problemer med at gå fra den dybe søvn over i REM søvnen – og vågner op i stedet for at sove videre, er det også noget du skal hjælpe din baby med, da det vil gøre at din baby sover alt for lidt – både pr gang og også ofte pr døgn. Netop det er også noget vi arbejder med på vores Søvn i Babysteps forløb. Er det din baby kan du med fordel læse artiklerne;

Søvn i Babysteps lærer dig og din baby hvordan I kommer fra hvor i er nu til mere og bedre søvn i overkommelige steps (babysteps).

Andre artikler om søvn

Sovekursus

SØVN I BABYSTEPS

Haps din plads!

Stop Natteroderiet, Evige putninger & Powernaps!

3 DAGES ONLINE MINIKURSUS TIL 0 KR

Minikurset er udviklet af vores søvnvejledere med årelang erfaring og dybdegående viden om søvn hos babyer og børn i alderen 0-18 måneder. 

I løbet af de 3 dage er du blevet klogere på; 

[activecampaign]

 

error: Content is protected !!