fbpx

Blog

Amning & flaske

Kan man få mere mælk ved at drikke en øl?

Kan man få mere mælk ved at drikke en øl?

Et velkendt ammeråd er at drikke en genstand (øl eller vin), da det skulle have en positiv effekt på mælkeproduktionen.

Mit råd er: Gør det ikke!

Det har ingen hold i virkeligheden og kan tilmed være direkte skadeligt for din baby.

Kan en øl hjælpe amningen på vej? – er der evidens for det?

En undersøgelse fra 2001 viste, at mælkeproduktionen påvirkes negativt af alkoholindtagelse. Udover det viste undersøgelsen, at barnet sov mindre og var mere uroligt i timerne umiddelbart efter at have ligget ved brystet, når moderen havde fået alkohol. (Mennella J 2001, Alcohol´s effect on Breastfeeding, Alcohol Research & Health, 230-4)

Også nedløbsrefleksen ser ud at påvirkes af alkohol, som helt eller delvis blokerer for frigivelsen af oxytocin. Effekten på nedløbsrefleksen var dosisafhængig, det vil sige, jo mere alkohol jo mindre oxytocin og jo dårligere blev mælken hjulpet på vej. (Anderson PO, 1995, Alcohol and Breastfeeding. Journal of Human Lactation, 321-3)

Hvis man ser på de undersøgelser, der lige nu er på området, så ser det at drikke en øl for at hjælpe mælken på vej ud til at være et husråd uden hold i virkeligheden…

Men virker det måske alligevel i praksis?

Til  trods for at der ikke er fundet evidens for det – faktisk det modsatte, så er det at drikke en genstand for at få amningen på gled et husråd, der her overlevet generationer, så skulle man alligevel forsøge sig med det, hvis man har problemer med amningen?

Jeg tænker, at hvis man er meget stresset og anspændt (hvad man let kan være som nybagt mor), så kan en genstand (efter en lang graviditet, hvor man ikke har rørt alkohol) gøre en lidt snalret og derved få en til at slappe lidt mere af omkring det hele, og at nogle ville opleve, at det vil have en positiv effekt, fordi det også vil få mælkekirtlerne til at slappe af.

Hvorfor det stadig ikke kan anbefales, finder ud ud af når du læser videre.

Hvorfor du ikke skal drikke en øl, for at øge mælkeproduktionen

øl på sutteflaske, kan øl hjælpe amningen?Det vil ofte være i begyndelsen af ammeperioden, at der er problemer med mælkeproduktionen (fordi den ikke er rigtigt opstartet og har brug for at blive det, men det er en helt anden sag).

Men den mængde alkohol du har i blodet, vil din baby også få i mælken, men din baby vil til forskel fra dig være umoden. Især leveren, som er den der skal omsætte og nedbryde den alkolhol, der er i modermælken vil være umoden. Eksempelvis vil din baby bruge dobbelt så lang tid på at omsætte og udskille alkohol som dig (men meget, meget dårligere vil kunne tåle alkohol end du, fordi han eller hun jo er meget lille). Hvilket også vil betyde, at din baby og din babys lever sættes på unødigt svært arbejde, og at din baby vil være påvirket dobbelt så lang tid af den alkohol, du indtager end du selv. Leveren er først helt “normalt fungerende”, når barnet er omkring 3 måneder.

Desuden kan ethvert rusmiddel føre til, at nyfødte bliver sløve/døsige og være medvirkende til vuggedød.

Alkolhol som en løsning på ammeproblemer er derfor helt gak – og belastende for din baby.

Har du problemer med mælkeproduktionen eller andre ammeproblemer og søger du en effektiv løsning, så se her;

 

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.