I nogle kulturer har det stor betydning, om man venter en dreng eller pige. Det kan være fordi, man er afhængig af at have en søn, der kan forsørge en, når man bliver gammel. Eller fordi man ikke har råd til den medgift, det “koster” at få giftet en datter bort.
Herhjemme vil de fleste gerne vide, om det bliver en dreng eller en pige for bedre at kunne forestille sig barnet og det kommende liv som forældre. Det kan også være, at man har et barn i forvejen og ønsker sig et af hvert køn.
Eller måske man bare gerne vil vide, om man skal købe det lyseblå eller lyserøde eller male børneværelset lyserødt eller lyseblåt, eller “sæt selv ind”.
Mange ønsker sig en baby af samme køn som sig selv
Det er meget normalt at ønske sig en baby af samme køn som en selv. Så hvis man er en mand, så ønsker de fleste sig en dreng. Og hvis man er kvinde, ønsker de fleste sig en pige. Selvom nogle selvfølgelig har det lige omvendt.
Måske det er nemmere af forestille sig, hvad man skal lave med et barn, der har samme køn som en selv.
Dreng eller pige ud fra foster DNA
Man kan ud fra barnets DNA finde ud af, om man venter en dreng eller en pige – ved at se om barnet har to X kromosomer (XX = pige) eller ét X og ét Y kromosom (XY =dreng). Man har adgang til det ufødte barns DNA ved moderkageprøven (fra uge 11) og ved fostervandsprøven (fra uge 15).
Ingen af de to bruges til udelukkende at bestemme barnets køn, da der er en abortrisiko (risiko for at miste graviditeten) på omkring 1 % ved indgrebene.
Dreng eller pige ud fra scanning
Det vil ikke være muligt, i de første mange uger, på en scanning, at se om det lille foster er en dreng eller pige, da kønsorganerne på drengebørn og pigebørn, i starten af deres udvikling, ser fuldstændig ens ud.
Som tommelfingerregel gælder det, at jo tidligere i graviditeten man er, jo mindre er forskellen på drenge og piger og jo sværere kan det være ved en scanning at se forskel.
Først omkring uge 14+ begynder der at være så stor forskel på kønsdelene, at man med en god ultralydsscanner vil kunne se forskel på kønnene. Venter du en dreng, vil man kunne se en mikroskopisk penis og pungen, og venter du en pige, vil du ikke kunne se nogen penis eller pung.
Du vil ikke med sikkerhed kunne få kønnet at vide ved eksempelvis en kønsscanning i privat regi, da det ikke altid er muligt at få syn for sagen. Din baby kan ved scanningen ligge med samlede ben, med navlesnoren mellem benene eller i en vinkel, hvorfra man ikke med særlig stor sikkerhed kan sige, om det er en dreng eller en pige, der ligger i livmoderen.
Ønsker man ikke at vide, om det er en dreng eller pige, er det en god idé at sige det inden 20 ugers scanningen starter.
Ønsker du at kende din babys køn, og kunne det ikke lade sig gøre, eller var resultatet usikkert, kan du købe dig til en kønsscanning mere i privat regi. Måske du ikke kan vente HELT til uge 20?
Hurtigere hjerterytme hos drengebabyer?
Blandt jordemødre siges det, at drenge har en langsommere slagrytme end piger. Så hvis man eksempelvis kører en CTG op til fødslen, vil man gætte på, at det er en pige hvis basislinien ligger i den høje ende og en dreng, hvis den ligger i den lave ende.
Rent teknisk er det sådan, at jo mindre man er, jo hurtigere vil ens hjerte slå. Drengebabyer er i gennemsnit lidt større end piger. Derfor vil de fleste drenge have en lidt lavere hvilepuls end pigebabyer på samme antal uger.
Det er lidt hyggeligt at gå og gætte på, men ikke en metode, man kan bruge til at handle ind efter eller male børneværelse.