fbpx

Doubletest og tripletest

Doubletest og tripletest er blodprøver, der sammen med nakkefoldsscanningen, kan angive risikoen for forskellige misdannelser og kromosomfejl hos et foster.

Blodet undersøges - Doubletest og tripletest når du er gravid.

Man kan også vurdere risikoen ud fra hver screening alene, det er dog ikke så præcist, som når de kombineres. Som eksempel kan sandsynligheden for Downs syndrom gives med 70 % sandsynlighed ved et enkelt tilbud og med 93%, når de kombineres.

Hvad undersøger man for ved doubletest og tripletest?

Double- og Tripletesten angiver sandsynligheden for at føde et barn med:

Herudover kan Tripletesten også angive sandsynligheden for at føde et barn med:

  • Åbne neuralrørsdefekter (NRD),
  • Bugvægsdefekter (BVD)
  • Bestemte misdannelser.

Hvornår i graviditeten skal doubletesten foretages?

For doubletesten skal du være mellem uge 8+0 og 13+6. Doubletesten skal tages senest 4-5 dage før nakkefoldskaningen. Du får svar på undersøgelsen ved nakkefoldsscanningen.

Hvornår i graviditeten skal tripletesten foretages?

For tripletesten skal du være mellem uge 14+0 og 20+0. Bedst i uge 15+0 til uge 18+0.

Resultatet gives i høj eller lav risiko

Du får givet ét samlet risikotal for prøverne. Risikosvaret inddeles i Lav eller Høj risiko. Eksempelvis betyder 1:100 risiko at ud af 100 børn vil kun 1 have misdannelsen / syndromet / sygdommen.

  • Risiko for Downs syndrom angives som høj, hvis den er højere end 1:250
  • Risiko for Edwards eller Pataus sygdom angives som høj, hvis den er højere end 1:100 i Tripletesten eller 1:150 i Doubletesten.
  • Risiko for misdannelser angives som høj, hvis den er højere end 1:10 og let forhøjet ved 1:50

Risikoen afhænger af din alder, jo ældre jo større er risikoen. Som eksempel bliver en 1:72 risiko for Downs syndrom hvis du er 40 år til en 1:1172 risiko hvis du er mellem 25 og 29 år og til en 1:1551 hvis du er mellem 15 og 19 år.

Tilbud om flere undersøgelser ved høj risiko

Hvis risikoen er høj, vil du få tilbudt en moderkageprøve eller fostervandsprøve for at afklare, om der er noget galt med din baby i maven.

Langt de fleste, som får foretaget moderkageprøve eller fostervandsprøve, vil få et normalt svar. Det er dog en psykisk meget belastende tid som gravid at gå at vente på prøverne og bagefter vente på svar.

Hvis svaret ikke er normalt, vil du blive rådgivet om, hvad det indebærer, og hvilke muligheder du har (evt. mulighed for abort).

Andre artikler om graviditet

Andre artikler, der kunne have interesse

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.