KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →

DNA (Deoxyribo-Nucleic Acid) hos mennesker

Alle levende organismer er opbygget af celler, og inde i hver eneste celle findes der en cellekerne, der indeholder ens kromosomer. De 46 kromosomer (23 par) et menneske består af, hvor hunde eksempelvis indeholder 39 par kromosomer.

Hvert kromosom består af en DNA-streng, der er en lang kæde af byggesten i en ganske bestemt rækkefølge. DNA er en forkortelse af Deoxyribo-Nucleic Acid og er lange molekyler, der bærer vores arveegenskaber og gør os til den vi er, sammen med den prægning vi udsættes for.

DNA-streng:

DNA fra menneske

DNA-strengen ligger inde i kromosomet:

Kromosom fra menneske med synlig DNA streng

Kromosomerne er bærere af ens gener og indeholder alle mennesket 20.000 gener. Generne bestemmer ens arvelige egenskaber. Mennesket har 2 kopier af alle 20.000 gener (de 23 par). Det er kroppens ”opskrift” eller arvelige egenskaber, der fortæller cellen – og kroppen, hvordan den  skal fungere og udvikle sig.

DNA replikation, dannelse af nye celler

For at alt kan forblive konstant i kroppen (og man forbliver den samme), er det vigtigt, at DNA’et bevares, når der dannes nye celler. I den almindelige celledeling bliver kromosomerne duplikeret via DNA-replikation. Gennem en række processer bliver cellen trukket fra hinanden, og halvdelen af DNA ender i hver sin cellekerne af de nydannede celler. Lidt på samme måde som en lynlås man åbner (foto herunder til højre) hvor hver side så “lynes” sammen med en ny halvdel, der passer perfekt (foto herunder til venstre).

DNA - dannelse af ny dna (replikation)

Cellen bliver på den måde til to genetisk identiske DNA strenge, der hver indeholder halvdelen af DNA’et fra den første celle. Ved celledeling bliver DNA´et altså kopieret – replikeret, så de to nye celler har helt samme DNA som den “første” celle. Det er smart fordi DNA´et på den måde bevares ved hver eneste celledeling livet igennem.

Her ses samme proces på kromosom niveau:

Mitosis

Andre artikler om fertilitet

Andre artikler, der kunne have din interesse

error: Content is protected !!