fbpx

Danske retningslinjer for ammeetablering

Her finder ud de danske retningslinjer (handlingsanvisninger) for etablering af amning efter fødslen af et rask barn født til tiden. Retningslinjerne er udarbejdet til fagpersoner af Kompetencecenter for Amning og Aarhus Universitet i tæt samarbejde med;

Det 5 anbefalinger går som følgende:

  1. Det anbefales på det kraftigste at give mor og barn mulighed for uforstyrret hud-mod-hud kontakt i forlængelse af fødslen, indtil barnet har suttet på brystet første gang eller er faldet i søvn. Dette gælder efter såvel vaginal fødsel som efter kejsersnit.
  2. Det er god praksis at anbefale forældre, at barnet lige fra fødslen ammes efter behov med fri adgang til brystet. Gerne 8 gange i døgnet eller mere fra dag 2.
  3. Det er god praksis at inddrage moderens oplevelse af amning (her må menes om det gør ondt, Baby Instituttet) på lige fod med sundhedspersonalets observationer, når sundhedspersonalet vejleder i effektiv sutte- og ammeteknik.
  4. Det er god praksis, at sundhedspersonalet først identificerer den mulige årsag og dernæst tilbyder vejledning i effektiv sutte- og ammeteknik (se fokuseret spørgsmål 3), når mødre har tidlige ammeproblemer, hvor barnet har svært ved at få fat på brystet. Der er ikke er god praksis som førstevalg at introducere suttebrikker/ammebrikker til mødre, hvor barnet har svært ved at få fat om brystet.
  5. Det anbefales på det kraftigste, at faderen inddrages i ammevejledningen.

ammeetablering efter fødslen

Arbejdsgruppen har under udarbejdelsen af den kliniske retningslinje systematisk fulgt GRADE metoden, som beskrevet af Sundhedsstyrelsen. GRADE – står for Grading of Recommendations Assessment, Development and Evaluation), der er et internationalt brugt systematisk og transparent system til at vurdere kvaliteten af evidens og til at give anbefalinger.

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have din interesse

Camilla Kristiansen, jordemoder
Camilla Kristiansen er uddannet jordemoder i 2005. Camilla startede på Baby Instituttet 2015 og er forfatter til vores "Ammeguide" og "Refluks -hjælp din baby" og har en IBCLC uddannelse i amning.