fbpx

Blog

Min Baby - 1 måned til 1 år / Sundhed, trivsel og udvikling

Det skammer vi os på ingen måder over – faktisk er vi stolte af det!

Det skammer vi os på ingen måder over – faktisk er vi stolte af det!
Da vi postede et opslag på Instagram om vores næste Søvn I Babysteps kursus, der starter på torsdag, så fik vi en kommentar fra en instagram-bruger, der mente at vi “burde SKAMME jer! Tjene penge på små uskyldige børn”.
Egentlig er det sjovt, fordi det at sætte nogen til at “skamme sig”, er noget, vi nærmest ikke gør mere. Det er mere noget, der hører fortiden til. Bortset fra måske lige ens hund, hvis den har været på køkkenbordet og hapset eftermiddagskagen eller resten af aftensmaden. Så kan der måske godt flyve et “skam dig” ud af munden, mens hunden lusker over i sin kurv. Men ellers, så er det vist nærmest uddødt.
I gamle dage var det meget brugt, det at skamme sig eller at sætte andre til at skamme sig. Da satte man ofte småbørn til at skamme sig, hvis de gjorde noget, man ikke kunne lide eller ikke ville have. Og i skolen satte man børn i skammekrogen. I teenage-årene skulle man skamme sig, hvis man rørte ved sig selv “under dynen” om aftenen, og senere skulle en kvinde skamme sig (og kastede skam over hele familien) hvis det skulle ske, at hun var blevet gravid uden af være gift (faktisk var det så stor en skam, at kvinder “frivilligt” udsatte deres liv for fare, ved under u-ordnede og ofte også under uhumske forhold at få barnet fjernet). Sådan er det heldigvis ikke længere, hverken for småbørn, skolebørn, omkring vores seksualitet og for de der bliver gravide uden at være gift.
Et lille sidespor – så tilbage til sagens kerne igen. At vi (hele jordemoderbanden på Baby Instituttet) var blevet sat til at skamme os… (du kan se både kommentarerne og vores svar, hvis du hopper over og finder os på Instagram)
MEN vi skammer os ikke – og vi kommer heller ikke til det!
I hvert fald ikke over at hjælpe små uskyldige børn (og deres forældre) til mere søvn i privat regi, fordi vi ikke har mulighed for det i det offentlige regi.
Faktisk glæder det os at kunne hjælpe. Og vi får styrket denne følelse, når vi får mails som den herunder, fra forældre der har valgt at kaste deres penge efter vores “Søvn i Babysteps” forløb (frem for tøj, kaffe latte, en ny iPad eller hvad pengene ellers kunne være gået til).
* * *
“Kære Karen! Kære baby-instituttet.
Det har simpelt hen været en fornøjelse. Vi har lige akkurat set hinanden i øjnene og sagt: “tænk hvis vi kunne have ønsket os dette for seks uger siden”. Vi havde simpelt hen ikke troet på, det kunne lade sig gøre, hvis nogen skulle fortælle os at vi skulle komme hertil nogensinde.”
Mailen fortsætter med hvor godt det nu går med baby-søvn og slutter med: “Vi kunne ikke have gjort det uden jer! Så tak, tak for at hjælpe os på vores ørkenvandring i søvnland”.
* * *
Faktisk er vi stolte af at kunne hjælpe (også selvom det koster penge, hvilket jo er et vilkår ved private ydelser. Vi er stolte af at have både den teoretiske men jo især også den praktiske viden (fordi vi selv har stået med de børn), der kan hjælpe babyer og familier til mere søvn. Og jo da især fordi vi ved, hvor vigtig søvn er for barnets (og forældrenes) almene trivsel.
Fordi sandheden er at;
  • Søvn ændrer hele den måde, vi opfatter verden på –  hvodan vi opfatter nuet, dagen og livet som helhed – og det gælder også for din baby (der jo er et lille menneske).
  • Søvn giver overskud og får ting til at virke overkommelige – eller det modsatte.
  • Derudover har søvn en afgørende betydning for indlæringen – både indlæringsevnen og hukommelseskapaciteten.
  • Samt for udviklingen – både den motoriske, følelsesmæssige og mentale udvikling.
Måske du lige nu sidder og tænker på en baby (og forældre), der ville have stor gavn af, at søvnen fungerede mere optimalt?
Vores holdforløb giver dig viden, både teoretisk viden men især også praksis-viden og ugentlig sparring med sove-jordemoderen. Næste hold starter torsdag den 1. august (OBS næste hold igen starter først torsdag den 5. september).
Alt, hvad din baby skal lære, foregår i Babysteps, det vil sige i trin, som du (med vores hjælp) afstemmer, så de passer lige netop til, at din baby kan følge med. På den måde bliver hvert Step hverken for lille (og søvnen ikke flytter sig) eller er for stort (så din baby oplever ikke at kunne mestre situationen – kommer i afmagt).
Det er vores erfaring, at alle babyer kan lære at blive bedre til at sove!
Det kræver selvfølgelig noget af dig – og af din baby. Men ikke mere end det gør at sove for lidt, eller end det I sikkert allerede gør nu for søvnen.
God dag – og må dagen i dag (og i morgen) bringe jer alle god søvn.
Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.