HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Det skal du vide om amningen, inden du føder!

Jeg har her samlet den grundlæggende viden om amning, jeg synes, du har brug for i forhold til din kommende amning. Det er på baggrund af årelang praksis erfaring i, hvad der skal til for at lykkes med amningen. Jeg har taget udgangspunkt i den viden, jeg har om amning fra at hjælpe familier godt fra start med amningen i snart 25 år.

Du kan være styret af den vildeste lyst til at amme

De fleste kommende mødre ønsker at amme deres baby. Nogle har et inderligt ønske at amme. Andre går ind til amningen med en holdning om, at de gerne vil have amningen til at lykkes, og hvis ikke bliver det flaske.

Uanset oplever så godt som alle, at ønsket om at amme overtages af vilde ur-følelser, når de sidder med deres baby i armene. Amningen bliver pludselig absolut vigtig, og intet andet synes som et godt alternativ. Det er heller ikke unormalt, at kvinder i årevis efter stadig glæder sig over, at amningen lykkes. Eller stadig sørger over, at amningen ikke lykkes. Hvorfor ammesorg er en ting.

De fleste vil altså med deres baby i armene opleve VIRKELIG gerne at kunne ernære deres baby ved brystet og med brystmælk alene.

Det giver derfor rigtig god mening at forberede sig godt på amningen, så amningen får så gode betingelser, som overhovedet muligt. På den måde bliver du selv en vigtig faktor for, OM amningen kommer til at lykkes. Og selv hvis den ikke gør, ved du, at den fik alt, du havde i dig – og det er en god følelse.

På Babyinstituttet bruger vi vores Effektiv Smertefri Amning – Metode, den kan du lære her;

Det, at der er så mange følelser i spil i forhold til amningen, er også rigtigt godt for partneren at vide, så han/hun giver den ekstra støtte omkring amningen, der ofte er brug for, for at få amningen til at lykkes.

Amningen vil kræve noget af dig – og mange synes det er svært

Hvis du er gravid og mere eller mindre tænker: Bryst + Baby = Amning, tænker du, som jeg gjorde, da jeg ventede mit første barn. Jeg havde læst og forberedt mig en masse på fødslen – og intet læst eller forberedt mig på. Jeg anede simpelthen ikke, at det var noget, jeg skulle forberede mig på. Af bitter erfaring måtte jeg dog hurtigt sande.

Det er mindst lige så vigtigt at forberede sig godt på fødslen som på fødslen, måske endda mere, for amningen står man alene med derhjemme og det er afgørende for ens barns trivsel, at den fungerer. Lykkes man godt med det, vil der være skabt de bedste betingelser for ens baby, og lykkes man mindre godt, vil det skabe en masse unødige udfordringer for en selv og for ens baby.

Det er vigtigt at få amningen og mælkeforsyningerne til at fungere. Lykkes det ikke, kan man pludselig uforvarent i værste fald stå i en situation, hvor ens nyfødte baby må indlægges på grund af for lidt mad i den første tid derhjemme.

Det mange oplever er, at det er svært, når de sidder med deres baby i armene. Barnet kan ikke så meget selv, og mange mangler viden om hvordan. Oplevelsen af, at der er meget på spil, hviler også ofte tungt på især moderens skuldre.

Mor: Som mor har du brug for at vide, hvordan du får din baby korrekt til brystet med en god teknik. Du skal være opmærksom på; at teknikken er korrekt og hvordan du vurderer, at din baby spiser og ikke bare ligger og sutter ved brystet. Du skal vide, at det er vigtigt, at brysterne tømmer sig og også kunne vurdere og sikre dig en god tømning. Dertil skal du kende tegnene på trivsel hos nyfødte – og vide, hvad du skal reagere på.

Far: Som far har du brug for at vide, at du måske kan føle sig overflødig i forhold til amningen, men at faderen ofte har en afgørende betydning for, om amningen kommer til at lykkes eller ej. Den støtte, opbakning og påskønnelse du giver har meget at sige, for at komme i mål. Du er også de ekstra hænder, der altid synes at mangle i starten. Du vil tænker og huske bedre (og det er godt), fordi du vil være mindre påvirket af oxytocin. Det er derfor vigtigt, at du har en grundlæggene viden om amning: herunder teknikken, tømningen, om tegn på trivsel hos nyfødte og hvad du skal reagere på.

Det er dig, der skal hjælpe din baby i mål

De fleste ved, at nyfødte kommer til verden med instinkter, der støtter amningen. Du har måske hørt, at en nyfødt baby “selv kan kravle til brystet” (søger brystet) og er født med en kraftig sutterefleks. Det er helt korrekt. Det er super smart og også meget vigtige elementer for amningen.

Et andet vigtigt element er moderens (og faderens) hjernekapacitet. Menneskebabyer kommer nemlig til verden relativt umodne i forhold til andre dyrebørn. Faktisk er de så umodne, at det tager dem 18 år at blive klar til at kunne klare sig selv (blive voksne).

Det smarte er, at menneske forældre er så kloge, at de kan holde det umodne barn i live og i trivsel. En af de første og vigtige ting er at få amningen til at fungere.

Din baby kommer altså til verden med instinkter og reflekser, der hjælper amningen på vej. Men det er dig som forælder, der skal vide, hvordan du hjælper dit barn til brystet og hvordan du sikre, at brysterne tømmer sig. Samt hvordan du vurderer og sikrer en god mælkeproduktion.

Smerte er noget du skal reagere på – og gøre noget ved

Fra naturens side er brystvorterne meget sensitive. Det gør det muligt for moderen at mærke, hvordan barnet har fat ved brystet. Hvis barnet ikke har godt fat om brystvorten, hvilket ofte vil være for yderligt fat (der også vil give barnet et for lille udbytte af mælk ved brystet), vil det gøre ondt på moderen og kunne skade brystvorten. Det vil føles smertefuldt og forkert. Moderen vil (hvis hun ikke fejlagtigt er blevet fortalt, at amningen godt må gøre ondt) tage barnet af brystet og forsøge at få barnet til at tage fat så det ikke længere gør ondt. Med andre ord justere teknikken, indtil den er korrekt eller mere korrekt. Det er i hvert fald det du skal gøre.

Du skal vide hvordan du lægger din baby korrekt til brystet, OG hvis det gør ondt justere teknikken, så den bliver mere korrekt (ikke smertefuld).

En korrekt teknik er vigtig for, hvor meget mælk barnet får ved brystet, for tømningen, der igen er vigtig for produktionen af mælk. Det er altså vigtigt at vide, at amningen ikke skal/må gøre ondt – heller ikke i starten. Og hvis det gør ondt, skal dit barns teknik ved brystet tilrettes – optimeres.

Du har selv stor indflydelse på din mælkeproduktion

Mange tænker, at hormonerne og brysterne sørger for mælkeproduktionen sammen med barnets sutten ved brystet. Det er rigtigt – og så alligevel ikke. Der er nemlig så meget, du selv kan (og bør) gøre for at sikre en god mælkeproduktion.

Det første, du skal, er at sikre en god stimulation. Det vil sige, sørge for at dit barn kommer hurtigt til brystet efter fødslen – allerhelst til begge bryster. Og hvis ikke sørge for, at brysterne bliver stimuleret med håndudmalkning eller en brystpumpe. Herefter skal brysterne helst stimuleres løbende. Det vil i praksis sige hver 3-4 time af barnet (eller manuelt).

Tømning er lige så vigtig for mælkeproduktionen, som stimuleringen er. Tømningen er vigtig for mængden af råmælk, for hvor hurtigt mælken etablerer sig, for mælkeproduktionen og kan samtidig forebygge ammeproblemer, eksempelvis for lille mælkeproduktion, mælkeknuder og brystbetændelse. Desværre er der ofte meget lidt fokus på vigtigheden af tømningen, der ofte først får opmærksomhed, når man skal løse ammeudfordringer eller ammeproblemer.

For tømningen spiller det også en vigtig rolle, hvilken teknik barnet har ved brystet. Med en god teknik vil tømningen være bedre, end hvis teknikken ikke er god (dårlig). Men ofte kræver en god mælkeproduktion en god teknik, OG at der gøres noget aktivt for tømningen i opstartsfasen af amningen.

Ammeopstarten er afgørende – efter kan løbet være kørt

Den sidste ting, jeg synes du skal have med på vejen, er en forståelse af, hvorfor du skal forberede dig på og vide noget om amning, inden du føder. Der er nemlig et vigtigt tidsperspektiv i det med amningen, i at komme godt fra start.

Faktum er, at de første 14 dage ofte er afgørende for amningen. Det vil her blive afgjort, om du og din baby har teknikken til at kunne få din baby korrekt til brystet og få brysterne startet op til en god mælkeproduktion. Samt lykkes med at styre uden om ammeproblemer, der i værste fald kan gøre amningen så uoverskuelig, at den opgives. Det er ofte smertefulde amninger, sår på brystvorterne, for lille mælkeproduktion og brystbetændelse, der tvinger mødre til at opgive en ellers ønsket amning.

14 dage er ikke lang tid, samtidig med at man skal komme sig over fødslen. Det er derfor vigtigt at være godt forberedt, så du undgår problemer. Det er også vigtigt at handle på de ting du oplever, så du tager problemerne i opløbet. Især på smerte, da smerte har det med hurtigt at forværres og udgøre en risiko for ikke at kunne udholde amningen. Smerte betyder, at der er noget med teknikken, der ikke er korrekt. Langt ofte vil det alene være barnets placering (altså placeringen af brystvorten i barnets mund og placeringen af barnets hoved i forhold til brystet), og mere sjældent være barnets tunge, der er for kort (der kommer af at tungebåndet er for stramt eller hæftet for langt fremme i munden).

Mit helt store ønske for dig er, at du lykkes med din amning. At du har den viden og de redskaber, der skal til for, at du og din baby kommer godt i mål.

Vores ESA-metode er den, vi anvender på Babyinstituttet. Metoden består af simple håndgreb, der gør det nemt og mere sikkert at få dit barn korrekt til brystet og håndgreb til en god tømning af brystet. Der både virker i starten og til at løse udfordringer.

Du kan lære Babyinstituttets Effektiv, Smertefrie Amning-metode her;

Hvis du gerne vil se på udstyr til din amning:

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have din interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

Suttekursus!

Lavet i samarbejde med
FRIGG

error: Content is protected !!