LAGERFLYTTESALG I WEBSHOPPEN SPAR 25 % PÅ ALT (IKKE SOVEKURSER) ⇒
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Fertilitet

Det gule legeme / corpus luteum

Det gule legeme er en kirtel, der dannes i kvindens æggestok, når ægløsningen har fundet sted. Når ægget er modnet i æggestokken og har løsnet sig (og begynder sin vandring gennem æggelederen til livmoderen), så dannes det gule legeme af det der er tilbage i æggestokken, fra der hvor ægget har løsnet sig.
Ægløsning og dannelsen af det gule legeme
Det gule legeme er altså en del af den almindelige menstruationscyklus, hvor kvindekroppen hver måned gør sig klar til at kunne blive gravid.

Det gule legemes funktion

Det gule legeme´s funktion er, at producere de kvindelige kønshormoner østrogen og progesteron. Hormonerne gør livmoderen klar til at modtage ægget – hvis det er befrugtet. Der sker ved at slimhinden vokser sig tykkere, så det overhovedet er muligt for det befrugtede æg at vokse sig ind i den – så implantationen kan ske.

Det gule legeme har også en anden vigtig funktion. Det hindrer nemlig at flere æg moder og løsnes.

Det gule legeme – når man ikke er gravid

Hvis man ikke er gravid, altså hvis ægget ikke befrugtes og ikke sætter sig fast i slimhinden, så forsvinder det gule legeme igen i løbet af 14 dage. Det medfører en ændring i hormonniveauet, der medfører at livmoderslimhinden udstødes – og man får menstruation (det er menstruationen).

Det gule legemes dannelse

Når det gule legeme forsvinder vil menstruationscyklussen starte på ny – et nyt æg vil begynde at modnes i æggestokken og til sidst blive klar til at løsnes. Hvor det hele så starter forfra med dannelsen af et nyt gult legeme efter ægløsningen.

Det gule legeme – når man er gravid

Hvis ægget befrugtes af sædcellen OG sætter det sig fast i livmoderen (livmoderslimhinden) er man gravid.

Det sted hvor ægget sættes sig fast i livmoderslimhinden vil moderkagen dannes. Det befrugtede æg og senere moderkagen, når den dannes, vil producere det graviditetsbevarende hormon, HCG.

HCG produktionen vil sikre at det gule legeme fortsætter sin produktion af østrogen og progesteron, så livmoderens tykke og næringsrige slimhinde bevares, og samtidig hindrer det gule legemes tilstedeværelse, at der modnes og frigives flere æg fra æggestokken.

error: Content is protected !!