KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →

Det gule legeme / corpus luteum

Det gule legeme (corpus luteum) er en kirtel, der dannes i kvindens æggestok, når ægløsningen har fundet sted. Når ægget er modnet i æggestokken og har løsnet sig begynder det sin vandring gennem æggelederen til livmoderen. Det gule legeme dannes der hvor ægget har løsnet sig. Det gule legeme står for at producere de kvindelige hormoner. Det er altså en del af den almindelige menstruationscyklus, hvor kvindekroppen hver måned gør sig klar til at blive gravid.

Ægløsning og dannelsen af det gule legeme

Det gule legemes funktion

Det gule legemes funktion er at producere de kvindelige kønshormoner østrogen og progesteron. Hormonerne gør livmoderen klar til at modtage ægget – hvis det befrugtes. Der sker ved at livmoderens slimhinde vokser sig tykkere, der gør det muligt for det befrugtede æg at vokse sig ind i slimhinden og  implantationen at ske.

Det gule legeme har også en anden vigtig funktion. Det hindrer nemlig at flere æg moder og løsnes, således at der som regel kun løsnes et æg pr gang i en cyklus. Ligesom det hindre at der løsnes æg mens man er gravid (se afsnit, det gule legeme, når man er gravid).

Det gule legeme, når man ikke er gravid

Hvis man ikke er gravid, altså hvis ægget ikke befrugtes og ikke sætter sig fast i slimhinden, forsvinder det gule legeme igen i løbet af 14 dage. Det medfører en ændring i hormonniveauet, der igen medfører at livmoderslimhinden udstødes og man får menstruation (det er menstruationen).

 

Det gule legemes dannelse

 

Når det gule legeme forsvinder, vil menstruationscyklussen starte på ny – et nyt æg vil begynde at modnes i æggestokken og til sidst blive klar til at løsnes. Hvor det hele så starter forfra med dannelsen af et nyt gult legeme (corpus luteum) efter ægløsningen.

Det gule legeme, når man er gravid

Hvis ægget befrugtes af sædcellen OG sætter det sig fast i livmoderen (livmoderslimhinden) er man gravid. Det sted hvor ægget sættes sig fast i livmoderslimhinden, vil moderkagen dannes. Det befrugtede æg og senere moderkagen, når den dannes, vil producere det graviditetsbevarende hormon HCG.

HCG produktionen vil sikre at det gule legeme fortsætter sin produktion af østrogen og progesteron, så livmoderens tykke og næringsrige slimhinde bevares, og samtidig hindrer det gule legemes tilstedeværelse, at der modnes og frigives flere æg fra æggestokken.

error: Content is protected !!