KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →

Det bløde punkt / den firkantede fontanelle

Det bløde punkt, der sidder lige oven på din babys hoved et par cm fra hårgrænsen, er den store fontanelle – også kaldet den firkantede fontanelle på grund af sin form.

Den firkantede fontanelle kan være alt fra ½ cm til 5 cm i tværmål.

Den firkantede fontanelle udgør et svagt punkt i kraniet

Idet den firkantede fontanelle er stedet, hvor kranieknoglerne mødes, betyder det også, at der er et “hul” i kraniet, og hjernen er mindre beskyttet. Helt ubeskyttet er hjernen dog ikke, da fontanellen er dækket af en tyk, stærk bindevævshinde.

Jeg har hørt, at nogle er blevet anbefalet fontanelle-massage. Det er absolut helt forfejlet og skal ikke finde sted. Det er dog på grund af den tykke bindevævshinde helt ufarligt at røre forsigtigt ved det bløde punkt på din babys hoved. Du kan altså roligt tørre med håndklædet efter badet og frisere din baby med en kam.

Det bløde punkt lukker sig, når din baby er omkring 1 1/2 år gammel.

Den firkantede fontanelle, kranieknoglerne og suturer (samlingerne)

Pulsen i den firkantede fontanelle

Har din baby ingen eller kun lidt hårvækst, vil du kunne se fontanellen bevæge sig op og ned. Det er din babys puls, du kan se.

Det er lige så normalt at kunne se pulsen, som ikke at kunne se pulsen.

Den firkantet fontanelle og væskemangel

Hvis fontanellen ikke flugter kraniet, kan det være et tegn på væskemangel, men det kan lige så vel ikke være det. Fontanellen kan nemlig på forskellige tidspunkter af dagen være mere dyb. Det er eksempelvis normalt, at fontanellen er lidt dybere inden måltiderne, eksempelvis efter at din baby eksempelvis har sovet 3 timer.

Ved væskemangel vil fontanellen være særlig dyb. Det er vigtigt her at sammenligne barnet med sin egen normale fontanelle dybde (ved fødslen eller hvad den normalt er), og ikke med andre babyer.

Hvad jeg selv kan gøre i forhold til det bløde punkt

Du skal passe på ikke at trykke ned i fontanellen med en finger – eller nok mere at ældre (små) søskende eller venners børn ikke trykker hårdt ned på fontanellen.

Hvis fontanellen er unormalt indsunken (buler meget ned ad), har din baby brug for mere væske. Det gælder helt nyfødte (i ammeetableringsfasen og ved ammeproblemer), og hvis din baby er syg med feber, opkastninger eller diarré.  Kontakt lægen og tal med ham/hende.

Hvis din babys fontanelle er meget stor, som på billedet, er det ikke farligt, men din baby bør vurderes med hensyn til kalk og D-vitamin optag.

Meget stor firkantet fontanelle.
Meget stor firkantet fontanelle.

Andre artikler om babyer

Andre artikler, der kunne have interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din babys udvikling de første 100 dage efter fødslen.  Du får perler af viden om amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!