fbpx

Blog

Min Baby - 1 måned til 1 år / Sundhed, trivsel og udvikling

Derfor er søvn vigtig for din baby

Derfor er søvn vigtig for din baby

Her får du de 5 største fordele ved at din baby får nok god søvn.

#1 Søvn øger livskvaliteten

Når vi sover for lidt er vi ikke den bedste udgave af os selv. Søvn har en afgørende indvirkning på bådde energiniveauet og humøret. Vi er gladere, når vi er udhvilet, langt mere tålmodige, forstående, overbærende, energiske, kreative, produktive etc. Mangel på søvn gør os til gengæld gnavne, irritable, nærtagende, distræte, energiforladte og til tider triste og depressive.

Det samme gør sig naturligvis gældende for børn.

Børns følelser løber af sted med dem, når de er trætte. De bliver lettere overstimuleret, sensitive og græder mere over små ting. De mister let koncentrationen, interessen ved at lære nye ting, falder mere og slår sig mere.

#2 søvn giver bedre vækst

Børn der er meget vågne og måske også græder, vil have brug for flere kalorier for at holde sig kørende, men samtidig vil de ofte ikke kunne overskue at spise, fordi de er trætte. Mangel på søvn kan forårsage vækstproblemer.

#3 Søvn sænker stressniveauet i kroppen

Børn der sover dårligt og/eller for lidt ophober stresshormoner.

Det øgede stressniveau i kroppen vil have forskellige negative påvirkninger på kroppen, såsom at sænke immunforsvaret, men det gør det også sværere at falde i søvn og/eller at blive i søvnen.

#4 Søvn styrker immunforsvaret

Vores immunforsvar opbygges under søvnen og holder sygdomme for døren. Dårlig søvn og søvnmangel gør dit barn mere modtagelig for sygdomme.

#5 Søvn fremmer indlæringen

Når vi mangler søvn lagrer vi ikke lige så godt informationer i hjernen, som når vi er udhvilede. Og det gælder i alle henseender –  motoriske, følelsesmæssige og sociale kompetencer.

Når dit barn er i søvnmangel spilder dit barn derfor dyrebar tid, der ellers ville have været brugt til indlæring af nye kompetencer og udvikling.

Søvn er ikke lige nemt for alle.

Jo hurtigere du får lært dit barn at sove – jo bedre for din baby, for dig og for hele jeres familie.

De fleste der har stået med søvnproblemer ved, at de sjældent forsvinder af sig selv. Tværtimod har søvnproblemer det med at vokse og forværres som tiden går.

Når dit barn kan sove, kan du og dit barn høste det fantastiske udbytte god søvn giver hele familien.

Kan alle babyer lære søvnens kunst?

JA, men nogen har brug for en særlig indsats.

 

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.