HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Den første amning / til brystet for første gang

Når din baby efter fødslen eller kejsersnit er landet på din mave, vil han eller hun efter nogen tid begynde at række tungen ud. Det er det første tegn på, at din baby søger brystet. Herefter vil din baby lave smaskebevægelser med munden og så begynde at bevæge sig lidt rundt efter brystvorten. Når din baby svøber om brystvorten og begynder at sutte er den første amning i gang! Hvor fantastik. Den første amning (allerhelst lige efter fødslen) er nemlig super vigtig og virker nærmest som tryllestøv på den hormonproduktionen, der skal til for en god mælkeproduktion.

Har du IKKE født endnu, så læs endelig videre. Har du født og gik din første amning ikke så godt, så kan du og din baby have god gavn af “at starte forfra” og måske også hjælp til ammeetableringen.

Hvad din baby gør efter fødslen

Hvis din baby fødes til tiden, uden komplikationer og med en normal fødselsvægt – og uden at der er brugt medicin under fødslen, så vil din baby med meget stor sandsynlighed reagere efter et helt bestemt mønster, lige når han eller hun er kommet til verden.

Din babys medfødte instinkter og reflekser er nemlig med til at hjælpe din baby på rette vej til at komme godt fra start med amningen. Det er vigtigt, at din baby får lov at ligge uforstyrret hos dig med hud mod hud kontakt, indtil din baby er færdig med sin første amning. Så vil din baby nemlig gennemgå 9 ret faste stadier på sin vej mod en veletableret amning og en god start på livet. De 9 stadier tager for de fleste mellem 60 og 90 minutter. Hvis din baby ikke viser parathed til amning inden for dette tidsrum, så er det meget vigtigt, at din baby hjælpes til brystet og hjælpes til at få vækket sine instinkter. Det har nemlig afgørende betydning for etablering af mælkeproduktionen, at den første amning sker så tidligt som muligt efter fødslen.

De 9 stadier er:

  • Græder efter fødslen
  • Slapper af
  • Begynder at røre på sig og lave suttebevægelser
  • Er vågen og aktiv, ser på sin mor, søger efter brystet, tager hånden op til munden, laver søgelyde
  • Slapper af igen
  • Laver kravlebevægelser med arme og ben
  • Slikker på brystet, bruger hænderne
  • Får fat om brystet, slipper måske et par gange, indtil han eller hun får godt fat, sutter herefter en tid
  • Falder i søvn

Den første amning af nyfødt - på fødestuen lige efter babys fødsel

Hvis din baby forstyrres i denne proces, så kan det gøre ammeetableringen vanskeligere og også medføre, at man ammer i kortere tid alt i alt. Derfor er det afgørende, at din baby ikke bliver taget væk fra dig, medmindre det selvfølgelig er strengt nødvendigt, fordi din baby eller du har brug for ekstra hjælp efter fødslen. Men at din baby eksempelvis ikke bliver vejet og målt før efter den første amning.

Medicin og indgreb under fødslen kan forstyrre amningen

Medicin under fødslen kan nedsætte din babys (og din) parathed til den første amning, ligesom komplikationer under fødslen også ofte har negativ indflydelse på amningen. Det betyder, at hvis du har fået medicin eller har haft komplikationer, så skal du og din partner være ekstra opmærksomme på, at din baby muligvis ikke reagerer helt som ovenfor beskrevet – helt af sig selv.

Hvis I af den ene eller den andet grund ikke havde mulighed for at lade jeres baby ligge uforstyrret hud mod hud lige efter fødslen, så kan I sagtens “starte forfra”, når alle er kommet til hægterne igen. På den måde kan I genskabe stemningen fra lige efter fødslen og på den måde hjælpe jeres baby med at få vækket sine instinkter igen.

Teknikken ved den første amning er vigtig

Teknikken ved den første amning er super vigtig. Sutteteknikken er altid vigtig for at undgå sår, smerte og sikre din baby nok mælk, men endnu mere vigtig ved den første amning / de første amninger, fordi det er her, at din baby skal lære hvordan man gør det der med at die (korrekt) ved brystet. Man kan sige at din baby “kodes” til hvordan og en “fejlkodning” vil kunne give store problemer. Derfor kan vi kun på det allervarmeste anbefale dig vores helt egen amme-bog: Amning med ESA-metoden, hvor du vil lære, hvordan du gør i praksis.

En god teknik ved den første amning har til formål:

Ammebrikker ved den første amning (og i starten) vil ofte være et stor problem for amningen. Ammebrikker er forkert indkodning og ikke nogen (langsigtet) hjælp, da de ofte fører en masse problemer med sig. Ammebrikker forvirrer din babys instinkter og reflekser, og vil ofte gøre det sværere at lykkes med amningen. Desuden er de ofte svære at komme af med igen, når først barnet er kodet til brikkerne, foruden at det er overordentligt vanskelig for en nyfødt baby at skulle hente råmælk ud af brystet gennem en ammebrik.

Hvad jeg selv kan gøre i forhold til den første amning

Det er som sagt vigtig at baby kommer op på “mors mave” direkte efter fødslen, og ligger der uforstyrret (hud mod hud) indtil den første amning har forløbet. Langt de fleste nyfødte er meget oplagte ved den første amning. Det er vigtigt at benytte sig af dette og få din baby lagt til begge bryster lige efter fødslen.

Det er en stor fordel, hvis du på forhånd ved hvad du skal gøre, hvordan det skal se ud, og hvordan det skal mærkes. Det at forberede sig til amningen er lige så vigtigt som at forberede sig til fødslen.

Det kan her lære hvordan du gør – og hvad du skal vide (på forhånd);

ESA-metoden står for Effektiv Smertefri Amning. Metoden gør det muligt for enhver kvinde, uanset individuelle forhold, at få amningen til at lykkes uden smerte.

Hvis du og din baby ikke er kommet særlig godt fra start med amningen, har I måske brug for mere hjælp? Eller måske du ikke kan overskue selv at skulle tilegne dig en masse viden lige nu?

Her kan vi træde til både med;

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

Suttekursus!

Lavet i samarbejde med
FRIGG

error: Content is protected !!