Når din baby efter fødslen eller kejsersnit er landet på din mave, vil han eller hun efter nogen tid begynde at række tungen ud. Det er det første tegn på, at din baby søger brystet. Herefter vil din baby lave smaskebevægelser med munden og begynde at bevæge sig lidt rundt efter brystvorten. Når din baby svøber om brystvorten og begynder at sutte er den første amning i gang! Hvor fantastisk. Den første amning (allerhelst lige efter fødslen) er nemlig super vigtig og virker nærmest som tryllestøv på hormonproduktionen, der skal til for en god mælkeproduktion.
Har du IKKE født endnu, så læs endelig videre. Har du født og gik din første amning ikke så godt, så kan du og din baby have god gavn af “at starte forfra” og måske også hjælp til ammeetableringen.
Hvad din baby gør efter fødslen
Hvis din baby fødes til tiden, uden komplikationer og med en normal fødselsvægt – og uden at der er brugt medicin under fødslen, vil din baby med meget stor sandsynlighed reagere efter et helt bestemt mønster, lige når han eller hun er kommet til verden.
Din babys medfødte instinkter og reflekser er nemlig med til at hjælpe din baby på rette vej til at komme godt fra start med amningen. Det er vigtigt, at din baby får lov til at ligge uforstyrret hos dig (moderen) med hud mod hud kontakt, indtil din baby er færdig med sin første amning. Så vil din baby nemlig gennemgå 9 ret faste stadier. De 9 stadier tager for de fleste mellem 60 og 90 minutter.
Hvis din baby ikke viser parathed til amning inden for dette tidsrum, er det meget vigtigt, at din baby hjælpes til brystet og hjælpes til at få vækket sine instinkter. Det har nemlig afgørende betydning for etablering af mælkeproduktionen, at den første amning sker så tidligt som muligt efter fødslen.
De 9 stadier er:
- Græder efter fødslen.
- Slapper af.
- Begynder at røre på sig og lave suttebevægelser.
- Er vågen og aktiv, ser på sin mor, søger efter brystet, tager hånden op til munden, laver søgebevægelser.
- Slapper af igen.
- Laver kravlebevægelser med arme og ben.
- Slikker på brystet og bruger hænderne.
- Får fat om brystet, slipper måske et par gange, indtil han eller hun får godt fat, sutter herefter en tid.
- Falder i søvn.
Hvis din baby forstyrres i denne proces, kan det gøre ammeetableringen vanskeligere og også medføre, at man ammer i kortere tid alt i alt. Derfor er det afgørende, at din baby ikke bliver taget væk fra dig, medmindre det selvfølgelig er strengt nødvendigt, fordi din baby eller du har brug for ekstra hjælp efter fødslen. Men at din baby eksempelvis ikke bliver vejet og målt før efter den første amning.
Medicin og indgreb under fødslen kan forstyrre amningen
Medicin under fødslen kan nedsætte din babys (og din) parathed til den første amning. Ligesom komplikationer under fødslen også ofte har negativ indflydelse på amningen. Det betyder, at hvis du har fået medicin eller har haft komplikationer, så skal du være ekstra opmærksom på, at din baby muligvis ikke reagerer helt som ovenfor beskrevet – af sig selv.
Hvis I ikke havde mulighed for at din baby lå uforstyrret hud mod hud lige efter fødslen, kan I sagtens “starte forfra”, når alle er kommet til hægterne igen. Det gøres ved at genskabe stemningen fra lige efter fødslen og på den måde hjælpe din baby med at få vækket sine instinkter igen.
Teknikken ved den første amning er vigtig
Teknikken ved den første amning er super vigtig. Teknikken er altid vigtig for at undgå sår, smerte og sikre barnet nok mælk. Teknikken er også vigtig ved den første amning / de første amninger, fordi det er her, at din baby skal lære hvordan man gør det der med at die (korrekt) ved brystet. Man kan sige at din baby “kodes” til hvordan.
En god teknik ved den første amning har til formål:
- At sikre at amningen ikke gør ondt på dig.
- At skåne brystvorten og undgå sår på brystvorten.
- At sikre din baby så stort et udbytte af råmælk ved brystet som mulig.
- At din baby “indkodes” rigtigt fra start.
Ammebrikker ved den første amning (og i starten) vil ofte være et stor problem for amningen. Ammebrikker er forkert indkodning og ikke nogen (langsigtet) hjælp, da de ofte fører en masse problemer med sig. Ammebrikker forvirrer dit barns instinkter og reflekser, og vil ofte gøre det sværere at lykkes med amningen. Desuden er de ofte svære at komme af med igen, når først barnet er “kodet til brikkerne”, foruden at det er overordentligt vanskelig for en nyfødt baby at skulle hente råmælk ud af brystet gennem en ammebrik.
Hvad jeg selv kan gøre for den første amning
Det er som sagt vigtig at baby kommer op på “mors mave” direkte efter fødslen, og ligger der uforstyrret (hud mod hud) indtil den første amning forløbet. Langt de fleste nyfødte er meget oplagte ved den første amning. Det er vigtigt at benytte sig af dette og få din baby lagt til begge bryster lige efter fødslen.
Det er en stor fordel, hvis du på forhånd ved hvad du skal gøre, hvordan det skal se ud, og hvordan det skal mærkes. Det at forberede sig på amningen er lige så vigtigt som at forberede sig til fødslen.
Søger ud “how to” viden, kan du her lærer hvordan du gør;
- Baby Instituttets Ammebog: Effektiv, Smertefri Amning =>
- Med vores Effektiv, Smerterfri Ammekursus
- Online sparring og ammevejledning
- Du finder udstyr til din amning her, når du handler hos os støtter du artikler som denne ⇒
- Heriblandt vores yndlingsammepude ⇒
Andre artikler om amning
- Amning af en for tidligt født baby eller en baby født over tid
- Betydningen for amningen af en høj fødselsvægt eller lav fødselsvægt
- Hvordan epiduralblokade under fødslen kan påvirke amningen
- Hvordan sikres en god mælkeproduktion
- Hvordan med alkohol, når du ammer