fbpx

Blog

Graviditet & ventetid / Tanker om at være forælder

Daniel Stern – En mor bliver til? En bog du bliver klogere af at læse!

nybagt mor med nyfødt baby - en mor bliver til!

En mor bliver til - Daniel Stern bogDet at blive forælder, er en af de største begivenheder og livsomvæltninger i et menneskes liv – ud over at blive født måske. Med barnets ankomst til verden oplever de fleste også en helt ny sårbarhed og hudløshed – blandet med glæde og storhed på en måde, man ikke har oplevet før.

Det ændrer ikke bare ens verden fra den ene dag til den anden, men også ens tilgang til verden. Hvad man tænker, interesserer sig for, bekymrer sig om og hvad du glædes ved.

Vil du gerne dykke dybere ned i den verden, så er Daniel N. Sterns bog: En mor bliver til (“The Birth of a Mother”) et rigtigt godt bud. Det er ved at være en gammel sag (oversat i 1999), men den er ikke destro mindre stadig top aktuel. Den var en af de eneste bøger på markedet, da jeg blev mor for første gang, der virkelig ramte hovedet på sømmet og kradsede i overfladen på alt det man oplever – og jeg vil mene der stadig ikke er andre bøger, der lige så godt har dækket det behov (i hvert fald ikke som jeg kender til).

Daniel Stern skriver om graviditeten og moderskabet der former sig.

Hvem er Daniel Stern?

Daniel N. Stern er professer i psykologi ved universitet i Geneve (eller det var han i hvert fald da han skrev bogen), og er en af de mest anerkendte nutidige spædbarnsforskere og udviklingspsykologer. Han er gift med bogens anden hovedforfatter Nadia Bruschhweiler-Stern, som er børnelæge og børnepsykiater i Geneve. Bogen er desuden skrevet i samarbejde med en freelance-skribent. Det er en rigtig god ting, for Sterns bøger plejer at være ret tunge og ikke særlig tilgængelige – og det er den her bog i særdelsehed.

Bogen er blevet til på baggrund af flere hundredvis af interview med kvinder, og tegner gennem dem et varmt og fascinerende billede af moderskabets psykologi.

Et lille indblik i Daniel Sterns tanker…

Som kvinde er barnet, allerede længe inden selve fødslen, meget konkret og virkeligt. De fleste kvinders primære fokus i graviditeten er barnet, der vokser i maven og den mentale klargøring til moderskabet.

Som menneske etablerer man, i følge Stern, sin kønsidentitet i 2 ½ års alderen. Dette betyder, at man lige siden har dannet sig forestillinger og brudstykker af fantasi om sig selv som mulig mor ude i fremtiden. Begrebet tager form gennem barndommen og endnu mere i ungdommen. De får helt nye betydninger, når man forelsker sig og vælger en partner. Og processen accelererer, når man opdager, at man venter barn, og man begynder for alvor at forberede sig på ens forældreskab.

Om barnet, der kommer til verden skriver Stern

” Moderskabets (og faderskabets) første uundgåelige opgave består i at holde dit barn i live. Inden for få minutter kræves det af dig, at du skal sikre dit afkoms fysiske overlevelse og vækst. Vi er som samfund tilbøjelige til at glemme denne indlysende og barske virkelighed og tage opgavens drama og betydning for givet, men den går ikke ubemærket hen i en mors hjerte. Når du lever med din nyfødte, vil du hele tiden blive konfronteret med den erkendelse, at et skrøbeligt liv afhænger af dig, og spekulere på, om du vil være i stand til ikke alene af holde barnet i live, men også hjælpe det til at udvikle sig” Daniel Stern, En mor bliver til side 85

nybagt mor med nyfødt baby - en mor bliver til!

Som mor bringer man sin egen opvækst, sine egne erfaringer, glæder og sorger ind i samspillet med barnet – både gode og dårlige. Det at blive forælder giver derfor god mulighed for stor personlig udvikling. Men det stiller samtidig krav til, at man igen forholder sig til fortiden – også den del man måske godt ville have været foruden.

Mange oplever også at forholdet til deres egne forældre tages op til revision, og nogle oplever også at skulle markere deres egne grænser overfor deres egne forældre, indtil de har fundet sig til rette i den nye rolle.

Man bliver aldrig den samme igen…

Moderskabsindstillingen varer hele livet, men den vil vige efterhånden som livets praktiske realiteter kræver mere af ens opmærksomhed (eksempelvis når man vender tilbage på arbejdesmarkedet).

Men den forsvinder på ingen måde. Den venter nærmere i kulissen, parat til at træde frem på ny, når der er behov for det. Det vil eksempelvis være hvis ens barn bliver syg, har problemer eller er i fare. Man vil reagere som mor, når ens barn har brug for en, uanset hvor gammel men selv eller barnet er.

Det at blive nogens mor vil gøre, at man aldrig vil blive det samme menneske som før, hvilket man, som Stern skriver, ikke skal være bange for, men heller ikke tage for let på…

Du kan selv læse mere i Daniel Sterns bog “En mor bliver til”.

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.