HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Søvn om dagen / dagssøvn / dagslure

Et barn har brug for at sove i dagtiden helt frem til et stykke henne i børnehavealderen. Hvornår behovet stopper vil være forskelligt fra barn til barn, men det vil være et sted mellem de 3 og 5 år. Indtil da vil dit barn også skulle sove i løbet af dagen. Som en tommelfingerregel gælder det, at jo yngre barnet er, jo mere søvn vil barnet have behov for.

Du kan her se en liste over antal lure om dagen for dit barns alder. Du kan også se hvor mange timers søvn, der ligger i løbet af dagen.

Alder Dag antal lure Søvn timer dag Antal nat-måltider Søvn i alt
 Nyfødt  varierer 7 2-3 16-18
 3 måneder 4-5 varierer 2-3 15
 6 måneder 3  varierer 2 14
 9 måneder  2  3 1 13-14
1 år 1-2 2-3 0 13-14
1 1/2 år 1  2 0 13-14
2 år 1 1,5-2 0 13

Hvor lange skal dagslurene være?

Hvor lang luren skal være afhænger af alder, men kan også afhænge at antallet af lure. Nogle lure kan godt være korte, men en hel dag med powernaps (30-45 min af gangen) vil ofte få den konsekvens at barnet græder, når han eller hun vågner, fordi han/hun stadig er træt. Barnet ved måske godt selv, at nu er sove-løbet kørt; nu kan jeg ikke finde ind i søvnen igen. Måske barnet egentlig er ok frisk, når han eller hun kommer op fra luren, men ret hurtigt derefter bliver tvær og utilfreds at være sammen med. Altså træt. Hvis dit barn har det sådan, så har luren været for kort. Nogle børn, der sover for lidt i dagstiden, får først problemer sidst på dagen, fordi den “rensning” af hjernen, som en lang lur giver, ikke har bragt barnet ned i stresshormoner. Barnet ligger derfor sidst på dagen for højt i stresshormoner og er ked af det (med ulvetime) og har måske svært ved at spise og skal være på arm for at være godt tilpas.

baby sover dagstur - sover om dagen, sover middagslur

Når et barn sover 1 1/2 time betyder det, at barnet i den søvnperiode har mindst to søvncykluser. Én søvncyklus varer for et mindre barn omkring 45 minutter. Det vil ofte være nok med 2 søvncyklusser (1,5 time) til barnet for at være frisk. Nogle børn vil have brug for 3 cyklusser (2 timer og 15 minutter) eller 4 cyklusser (3 timers søvn), før de er friske.

Det at være frisk vil for det mindre barn betyde, at man er frisk til at spise ved brystet/spise sine måltider. Både at man kan overskue det, men også at man har kræfter til at lægge de kræfter i det, som det kræver. Kræfter nok til også at få den fede mælk ved brystet og til at holde mælkeproduktionen oppe.

Hvad hvis lurene er korte?

Selvom de fleste børn har brug for længere lure i løbet af dagen, vil de fleste også have en enkelt kort lur. Den vil ofte ligge sidst på dagen og gøre, at måltiderne der vil placere sig mere tæt. Det vil igen gøre, at mavesækken bliver pakket til at kunne tage et længere søvnstræk om natten, hvilket er godt.

Nogle enkelte babyer sover den korte lur til formiddag i stedet for og har så lange lure resten af dagen. Eller bare nogle dage sådan og andre dage omvendt. Fungerer det for din baby, så er alt som det skal være. For mange små børns vedkommende gælder det dog oftest, at hvis de starter dagen med en kort formiddags-lur, så bliver resten af dagen ofte et misk-mask med lidt søvn, utilfredshed og for lille mængde føde i maven.

Hvis alle lure generelt er korte, så det tilsammen bliver til for lidt søvn, vil det være dårligt for hjernens arbejde; indlæringen, hukommelse og den følelsesmæssig stabilitet. Det vil med andre ord give en utidig, utilfreds og sur baby at være sammen med.

Hvor mange lure i løbet af dagen?

Hvis din baby sover gode lange lure i løbet af dagen, vil der være en begrænsning for, hvor mange der kan nås af dem, inden natten står for døren. For en baby i alderen 6-8 (9) måneder er 3 dags-lure normalt, og for en baby op til 1 år vil to lure i dagtiden være normalt. For et barn fra 1 år til 3-5 år vil en lur om middagen være nok. Nogle børn vil have brug for mere søvn end gennemsnittet og andre have brug for lidt mindre. Det er ikke normalt at have brug for MEGET mere søvn eller MEGET mindre søvn end gennemsnittet (mere eller mindre end 1 times søvn). Har dit barn det, skal du være sikker på, at alt er som det skal være, og at din baby får søvn nok. Vær opmærksom på, at en baby, der har mange stresshormoner i sig, ikke vil reagere med almindelige tegn på træthed.

Hvad jeg selv kan gøre for min babys lure om dagen?

Den søvn, en baby får i løbet af dagtiden, er vigtig for både for at få søvn nok pr. døgn og for at bryde dagen med alle dens stimuli op i mundrette bidder, så hjernen ikke bliver overbelastet af for meget, der kommer ind – men får få pauser imellem til at lagre og fordøje.

Sover din baby derfor for lidt eller nærmest ikke i løbet af dagen, så er du som forælder på en vigtig opgave – nemlig at få søvnen og dagen til at fungere for din baby. Med andre ord få din baby til at sove mere – og ofte vil det dreje sig om mere sammenhængende søvn i løbet af dagen

Powernapper din baby, kan det være, at du en periode skal gøre virkelig meget for, at din baby sover og lærer at sove længere søvnstræk. Måske du skal gå med barnevognen eller noget andet, og så må det være sådan. Hvorefter du så måske skal gøre noget for at komme af med eksempelvis bevægelserne igen, så din baby ikke kun kan sove på lige den måde (så det ikke bliver en sovevane).

Synes du, at søvnen er en ensom og svær vej, så er vores Søvn i Babysteps for dig. Det hele foregår selvfølgelig på en kærlig og omsorgsfuld måde. Ligesom det er online, så kan du nemt deltage – selv med en træt baby på armen.

Du kan også;

Andre artikler om babys-søvn

Andre artikler om babys-søvn

Haps din plads!

Stop Natteroderiet, Evige putninger & Powernaps!

3 DAGES ONLINE MINIKURSUS TIL 0 KR

Minikurset er udviklet af vores søvnvejledere med årelang erfaring og dybdegående viden om søvn hos babyer og børn i alderen 0-18 måneder. 

I løbet af de 3 dage er du blevet klogere på; 

[activecampaign]

 

error: Content is protected !!