KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →

Søvn om dagen / dagssøvn / dagslure

Et barn har brug for at sove i dagtiden helt frem til et stykke henne i børnehavealderen. Hvornår behovet for søvn om dagen stopper, vil være lidt forskelligt fra barn til barn, men det vil være et sted mellem 3 og 5 år. Frem til da vil det lille barn også skulle sove i løbet af dagen for at være frisk.

Du kan her se en liste over søvn og antal lure om dagen for børn – og for et barn på dit barns alder. Du kan også se hvor mange timers søvn, der ligger i løbet af dagen. Som tommelfingerregel gælder det, at jo yngre barnet er, jo mere søvn vil barnet have behov for og jo flere lure i løbet af dagen.

Alder Dag antal lure Søvn timer dag Antal nat-måltider Søvn i alt
 Nyfødt  varierer 7 2-3 16-18
 3 måneder 4-5 varierer 2-3 15
 6 måneder 3  varierer 2 14
 9 måneder  2  3 1 13-14
1 år 1-2 2-3 0 13-14
1 1/2 år 1  2 0 13-14
2 år 1 1,5-2 0 13

Hvor lange skal dagslurene være?

Når et barn sover 1 1/2 time betyder det, at barnet i den søvnperiode har to søvncyklusser. Én søvncyklus varer for et barn omkring 45 minutter. Det vil ofte være nok med 2 søvncyklusser (1,5 time) for at kunne være frisk. Nogle børn vil have brug for 3 cyklusser (2 timer og 15 minutter) eller 4 cyklusser (3 timers søvn), før de er friske.

Det at være frisk vil for det mindre barn betyde, at man er frisk til at spise sine måltider. Både at man kan overskue det, men også at man har kræfter til at lægge de kræfter i det, som det kræver. Kræfter nok til også at få den fede mælk ved brystet og til at holde mælkeproduktionen oppe eller hente nok mælk ud af flasken.

baby sover dagstur - sover om dagen, sover middagslur

Hvad hvis lurerne er korte?

Selvom de fleste børn har brug for længere lure i løbet af dagen, vil de fleste børn også ofte have en enkelt kort lur (- og nogle også flere). Den korte lur vil ofte ligge sidst på dagen og gøre, at måltiderne her vil placere sig mere tæt. Det vil igen gøre, at mavesækken bliver “pakket” til at kunne tage et længere søvnstræk om natten, hvilket er godt.

Nogle enkelte babyer sover den korte lur til formiddag i stedet for og har så lange lure resten af dagen. Eller bare nogle dage og andre dage omvendt. Fungerer det for din baby, så er alt, som det skal være. For mange små børns vedkommende gælder det dog ofte, at hvis de starter dagen med en kort lur, bliver resten af dagen et misk-mask af korte lure, utilfredshed og for lille mængde mad i maven.

Det fungerer altså ofte fint med en eller 2 korte lure om dagen, men det lille barns hjernen fungerer ofte ikke godt, hvis alle eller de fleste lure er korte. Det er dårligt for hjernens arbejde; indlæringen, hukommelse og den følelsesmæssige stabilitet og giver en utidig, utilfreds og sur baby. Det ses når søvnen bliver for kort og hjernen ikke når at udskille stresshormoner og blive klar til nye stimuli.

Hvor mange lure i løbet af dagen?

Hvis din baby sover gode lange lure i løbet af dagen, vil der være en begrænsning for, hvor mange der kan nås af dem, inden natten står for døren. For en baby i alderen 6-8 (9) måneder er 3 dags-lure normalt, og for en baby op til 1 år vil to lure i dagtiden være normalt. For et barn fra 1 år til 3-5 år vil en lur om middagen være nok. Nogle børn vil have brug for mere søvn end gennemsnittet og andre for lidt mindre.

Det er ikke normalt at have brug for MEGET mere søvn eller MEGET mindre søvn end gennemsnittet (mere eller mindre end 1 times søvn). Har dit barn det, skal du være sikker på, at alt er som det skal være. Vær eksempelvis opmærksom på, at babyer, der ligger højt på stresshormoner (sover for lidt), ikke vil reagere med almindelige tegn på træthed.

Hvad jeg selv kan gøre for min babys lure om dagen?

Den søvn, en baby får i løbet af dagtiden, er vigtig for at få søvn nok pr. døgn og for at bryde dagen op i mindre bidder, så hjernen ikke bliver overbelastet af for mange input – men for få pauser imellem til at lagre og fordøje.

Sover din baby derfor for lidt eller nærmest ikke i løbet af dagen, er du som forælder på en vigtig opgave – nemlig at få søvnen og dagen til at fungere for din baby. Med andre ord, at få din baby til at sove mere – og ofte vil det også dreje sig om mere sammenhængende søvn i løbet af dagen.

Powernapper din baby, kan det være, at du en periode skal gøre virkelig meget for, at din baby sover og lærer at sove længere søvnstræk.

Synes du, at søvnen er en ensom og svær vej, er vores Søvn i Babysteps en kærlig og omsorgsfuld vej til bedre søvn. Det hele foregår online, så du nemt kan deltage – også med en træt baby på armen.

Du kan også;

Andre artikler om babys-søvn

Andre artikler af interesse

Sovekursus

SØVN I BABYSTEPS

Haps din plads!

Stop Natteroderiet, Evige putninger & Powernaps!

3 DAGES ONLINE MINIKURSUS TIL 0 KR

Minikurset er udviklet af vores søvnvejledere med årelang erfaring og dybdegående viden om søvn hos babyer og børn i alderen 0-18 måneder. 

I løbet af de 3 dage er du blevet klogere på; 

[activecampaign]

 

error: Content is protected !!