Søvn om dagen / dagssøvn / dagslure

Helt frem til et stykke henne i børnehavealderen, så har en baby brug for at sove i løbet af dagstiden. Hvornår behovet stopper vil være forskelligt fra barn til barn, men det vil være et sted mellem de 3 og 5 år. Indtil da, vil dit barn også skulle sove i løbet af dagen. Som en tommelfingerregel gælder det, at jo yngre barnet er, jo mere søvn vil barnet have behov for i løbet af natten.

Du kan her se en liste over antal lure om dagen for dit barns alder. Du kan også se hvor mange timers søvn, der ligger i løbet af dagen.

Alder Dag antal lure Søvn timer dag Antal nat-måltider Søvn i alt
 Nyfødt  3 7 2-3 16-17
 3 måneder 3 5-6 2-3 15
 6 måneder 3  4-5 2 14
 9 måneder  2  3-4 1 13-14
1 år 1-2 2-3 0 13-14
1 1/2 år 1  2 0 13-14
2 år 1 2 0 13

 

Hvor lang skal dagslurene være?

Som udgangspunkt så er lurer der varer under 1 1/2 time ofte for korte. For korte lure vil vise sig ved at barnet enten græder, når han eller hun vågner, netop fordi han eller hun kommer til at vågne. Barnet ved måske godt selv, at nu er løbet kørt, nu kan jeg ikke finde ind i søvnen igen. Men også ved at barnet egentlig er ok frisk, idet han eller hun kommer op fra luren, men ret hurtigt derefter bliver tvær og utilfreds at være sammen med. Altså træt. Hvis dit barn har det sådan, så har luren med stor sandsynlighed været for kort.

baby sover dagstur - sover om dagen, sover middagslur

Når et barn sover 1 1/2 time betyder det, at barnet i den søvnperiode har to søvncyklus. Én søvncyklus varer for et mindre barn omkring 45 minutter. Det vil ofte være nok med 2 søvncyklus til at barnet vil være frisk. Nogle børn vil have brug for 3 cyklus (2 timer og 15 minutter) eller 4 cyklus (3 timers søvn), før de er friske.

Det at være frisk, vil for det mindre barn betyde, at man er frisk til at spise ved brystet. Både at man kan overskue det, men også at man har kræfter til at lægge de kræfter i det det kræver. Kræfter nok til også at få den fede mælk ved brystet, og at holde mælkeproduktonen på et godt niveau.

Hvad hvis lurene er korte lure om dagen

Selvom de fleste børn har brug for længere lure i løbet af dagen, så vil de fleste også have en enkelt kort lur. Den vil ofte ligge sidst på dagen, og gøre at måltiderne der vil placere sig mere tæt. Det vil igen gøre at mavesækken bliver pakket, til at kunne tage et længere søvnstræk om natten. Nogle enkelte babyer sover den korte lur til formiddag, og så lange lure resten af dagen. Eller bare nogle dage sådan. Fungerer det for din baby, så er det bare skønt. For de fleste babyers vedkommende gælder det dog oftest, at hvis man starter dagen med en kort formiddags-lur, så bliver resten af dagen ofte et misk-mask af for lidt søvn, utilfredshed og for lille mængde føde indenbords.

Hvis alle lure generelt er korte, vil det være dårligt for hjernens arbejde; indlæringen, hukommelse og den følelsesmæssig stabilitet. Det vil med andre ord give en utidig, utilfreds og sur baby at være sammen med.

Hvor mange lure i løbet af dagen

Hvis din baby sover gode lange lure i løbet af dagen, så vil det have en begrænsning, hvor mange der kan nåes af dem inden natten står for døren. For en baby op til 6 måneder, er 3 dags-lure normalt og for en baby op til et år vil to lure i dagstiden være normalt. For et barn fra 1år til 3-5 år, vil en lur om middagen være nok. Nogle børn vil have brug for mere end gennemsnittet og andre have brug for mindre. Det er ikke normalt at have brug for MEGET mere søvn eller MEGET mindre søvn end gennemsnittet (mere eller mindre end 1 times søvn). Har dit barn det, skal du være sikker på, at alt er som det skal være, og at din baby får søvn nok. Vær også opmærksom på, at en baby der har mange stresshormoner i sig ikke vil reagere med almindelige tegn på tæthed.

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.