LAGERFLYTTESALG I WEBSHOPPEN SPAR 25 % PÅ ALT (IKKE SOVEKURSER) ⇒
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Sovn

Søvn om dagen / dagssøvn / dagslure

Helt frem til et stykke henne i børnehavealderen, så har et barn brug for at sove i løbet af dagtiden. Hvornår behovet stopper vil være forskelligt fra barn til barn, men det vil være et sted mellem de 3 og 5 år. Indtil da vil dit barn også skulle sove i løbet af dagen. Som en tommelfingerregel gælder det, at jo yngre barnet er, jo mere søvn vil barnet have behov for.

Du kan her se en liste over antal lure om dagen for dit barns alder. Du kan også se hvor mange timers søvn, der ligger i løbet af dagen.

Alder Dag antal lure Søvn timer dag Antal nat-måltider Søvn i alt
 Nyfødt  varierer 7 2-3 16-18
 3 måneder 4-5 varierer 2-3 15
 6 måneder 3  varierer 2 14
 9 måneder  2  3 1 13-14
1 år 1-2 2-3 0 13-14
1 1/2 år 1  2 0 13-14
2 år 1 1,5-2 0 13

Hvor lange skal dagslurene være?

Dette afhænger utrolig meget af alder. Nogle lure er korte men en hel dag med powernaps (30-45 min) af gangen vil ofte få den konsekvens at barnet enten græder, når han eller hun vågner, netop fordi han eller hun kommer til at vågne (og stadig være træt). Barnet ved måske godt selv, at nu er løbet kørt, nu kan jeg ikke finde ind i søvnen igen. Måske barnet egentlig er ok frisk, når han eller hun kommer op fra luren, men ret hurtigt derefter bliver tvær og utilfreds at være sammen med. Altså træt. Hvis dit barn har det sådan, så har luren været for kort. Nogle børn, der sover for lidt i dagstid får først problemer sidst på dagen, fordi den “rensning” af hjernen som en lang lur giver ikke har bragt barnet ned i stresshormon. Barnet ligger derfor sidst på dagen for højt i stresshormon og bliver derfor nemlig ked af det, har måske svært ved at spise, skal være på arm for at være godt tilpas.

baby sover dagstur - sover om dagen, sover middagslur

Når et barn sover 1 1/2 time betyder det, at barnet i den søvnperiode har mindst to søvncykluser. Én søvncyklus varer for et mindre barn omkring 30-45 minutter. Det vil ofte være nok med 2 søvncyklus (1,5 time) til barnet for at være frisk. Nogle børn vil have brug for 3 cyklus (2 timer og 15 minutter) eller 4 cyklus (3 timers søvn), før de er friske.

Det at være frisk, vil for det mindre barn betyde, at man er frisk til at spise ved brystet. Både at man kan overskue det, men også at man har kræfter til at lægge de kræfter i det det kræver. Kræfter nok til også at få den fede mælk ved brystet, og at holde mælkeproduktionen oppe.

Hvad hvis lurene er korte

Selvom de fleste børn har brug for længere lure i løbet af dagen, så vil de fleste også have en enkelt kort lur. Den vil ofte ligge sidst på dagen, og gøre at måltiderne der vil placere sig mere tæt. Det vil igen gøre at mavesækken bliver pakket, til at kunne tage et længere søvnstræk om natten.

Nogle enkelte babyer sover den korte lur til formiddag i stedet for, og så lange lure resten af dagen. Eller bare nogle dage sådan og andre dage omvendt. Fungerer det for din baby, så er det bare skønt. For de fleste babyers vedkommende gælder det dog oftest, at hvis man starter dagen med en kort formiddags-lur, så bliver resten af dagen ofte et misk-mask af for lidt søvn, utilfredshed og for lille mængde føde i maven.

Hvis alle lure generelt er korte, vil det være dårligt for hjernens arbejde; indlæringen, hukommelse og den følelsesmæssig stabilitet. Det vil med andre ord give en utidig, utilfreds og sur baby at være sammen med.

Hvor mange lure i løbet af dagen

Hvis din baby sover gode lange lure i løbet af dagen, så vil det have en begrænsning, hvor mange der kan nås af dem inden natten står for døren. Her kan der blive tale om uhensigtsmæssige lange vågenstræk om aftenen fordi barnet simpelthen mangler vågentid den dag. For en baby i alderen 6-8 (9) måneder, er 3 dags-lure normalt og for en baby op til et år vil to lure i dagtiden være normalt. For et barn fra 1 år til 3-5 år, vil en lur om middagen være nok. Nogle børn vil have brug for mere søvn end gennemsnittet og andre have brug for lidt mindre. Det er ikke normalt at have brug for MEGET mere søvn eller MEGET mindre søvn end gennemsnittet (mere eller mindre end 1 times søvn). Har dit barn det, skal du være sikker på, at alt er som det skal være, og at din baby får søvn nok. Vær også opmærksom på, at en baby der har mange stresshormoner i sig ikke vil reagere med almindelige tegn på træthed.

Hvad jeg selv kan gøre for min babys lure om dagen

Den søvn en baby får i løbet af dagtiden er vigtig for både for at få søvn nok pr. døgn og for at bryde dagen med alle dens stimuli op i mundrette bidder så hjernen ikke bliver overbelastet af for meget der kommer ind – men får for få pauser mellem til at lagre og fordøje. Sover din baby derfor for lidt eller nærmest ikke i løbet af dagen, så er du som forælder på en vigtig opgave, nemlig at få søvnen og dagen til at fungere for din baby. Med andre ord få din baby til at sove mere – og ofte vil det dreje sig om mere sammenhængende søvn i løbet af dagen og ikke helt korte perioder hvor dit barn bare stempler helt kortvarigt ud – powernapper. Det kan gå for en enkelt lur om dagen, men dur ellers ikke – i hvert fald ikke hvis man skal se på hvordan man skaber de bedste betingelser for udviklingen og barnsets trivsel.

Det kan være du en periode skal gøre virkelig meget for at din baby sover, lærer at sove længere søvnstræk. Måske du skal gå med barnevognen eller noget andet, og så må det være sådan. Herefter kan du så arbejde med at komme ud af bevægelserne igen, så din baby ikke kun kan sove på lige den måde (så det ikke bliver en sovevane).

Det giver en stor frihed at kunne både og – at ens baby kan sove i bevægelse og stilstand. Ikke kun for forældrene, men også for barnet, der kan sove videre og ikke er afhængig af bevægelsen for at kunne sove, der måske pludselig ikke er der mere.

Synes du at søvnen er en ensom og svær vej, så er vores Søvn i Babysteps for dig. Det hele foregår selvfølgelig på en kærlig og omsorgsfuld måde og online, så kan du nemt deltage, selv med en træt baby på armen.

Du kan også;

Andre artikler om babys-søvn

Haps din plads!

Stop Natteroderiet, Evige putninger & Powernaps!

3 DAGES ONLINE MINIKURSUS TIL 0 KR

Minikurset er udviklet af vores søvnvejledere med årelang erfaring og dybdegående viden om søvn hos babyer og børn i alderen 0-18 måneder. 

I løbet af de 3 dage er du blevet klogere på; 

 

error: Content is protected !!