KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →

COVID-19 & baby – forebyggelse og smitte

Der findes forskellige typer coronavirus, der kan gøre mennesker syge. Det nye coronavirus, der siden 2020 har smittet et stort antal mennesker, hedder SARS-CoV-2, og sygdommen med den hedder COVID-19. Undersøgelser har vist, at den nye coronavirus SARS-CoV-2 er 80% identisk med SARS-CoV, hvorfor den har fået navnet SARS-CoV-2.

Viden om coronavirus / COVID-19

COVID-19 er en relativt ny sygdom, og derfor kommer der løbende ny viden om den. Man ved dog, at den spreder sig hurtigt og gik fra at være en epidemi til en pandemi.

En epidemi er, når en smitsom sygdom breder sig meget hurtigt i en befolkningsgruppe i et bestemt område. I Danmark regnes det eksempelvis for en epidemi, når antallet af sygdomstilfælde bliver fordoblet på en uge. Ved en epidemi kan myndighederne anvende specielle regler for at forebygge og bekæmpe sygdommen.

En pandemi er, når en infektionssygdom påvirker mennesker over hele verden/påvirker alle mennesker – en pandemi er altså en verdensomspændende epidemi. Verdenssundhedsorganisationen WHO, erklærede d. 30. januar 2020, at udbruddet af COVID-19 var en folkesundhedsmæssig krise af international betydning, og den 11. marts erklærede WHO COVID-19 for en pandemi.

Man så det første tilfælde af COVID-19 i Wuhan i Kina i begyndelsen af januar 2020. I februar 2020 skete der en støt stigning i antallet af tilfælde uden for Kina, i starten i lande som Sydkorea, Iran, Norditalien og Østrig. Den 27. februar 2020 blev det første danske tilfælde med COVID-19 påvist. Siden da har pandemien bølget op og ned med varierende smittetal og med samfundsmæssige restriktioner, der løbende er blevet henholdsvis strammet og lempet.

Der har siden været flere mutationer af virusset, hvorfor sygdom med COVID-19 generelt ses med mildere symptomer og en procentvis lavere indlæggelsesrate end i starten af og er nu ikke så problematisk og livsfarlig.

COVID-19 vaccination & børn

Der er aktuelt 4 vacciner, som er godkendt til forebyggelse af COVID-19, heraf er en godkendt til børn fra 5 år og opefter. Ingen vaccine er endnu godkendt til børn under 5 år.

Du kan holde dig opdateret på de nyeste tal og anbefalinger på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.

Symptomer på COVID-19

Coronavirus (CoV) kan være årsag til milde forkølelses-symptomer som ondt i halsen, hoste, sygdomsfølelse og let feber. Men den kan også give højere feber og mere alvorlige nedre luftvejsinfektioner, hvis man bliver alvorligt syg.

Størstedelen af smittede med COVID-19 får milde symptomer, der kan være svært at skelne fra forkølelse og influenza. Man kan også have COVID-19 uden symptomer.

De typiske symptomer er:

  • Feber
  • Hoste
  • Ondt i halsen
  • Hovedpine
  • Muskelømhed
  • Åndenød
  • Diarré
  • Mavesmerter
  • Tab og lugte- og smagssans

Diagnosen stilles ved en podning fra enten næse eller svælg.

Hvordan smitter COVID-19

Smitten af COVID-19 sker via dråbespredning af luftvejssekreter, det vil sige gennem hoste, nys osv. Man vil altså kunne blive smittet ved, at en smittet person hoster eller nyser ud i rummet, og man inhalerer dråber med smitte. Ligesom du kan blive smittet fra overflader og gennem kontaktsmitte med smittede luftvejssekreter på – som en person med smittede luftvejssekreter på hænderne har rørt ved (håndtryk, via genstande, håndtag m.v.).

Hvem er blive smittet?

Alle kan blive smittet med COVID-19. Man kan blive smittet af at være i kontakt med en, der er syg (har COVID-19). MEN man kan også smittes af en, der endnu ikke er blevet syg. Det vil sige af en, der er blevet smittet, men hvor sygdommen endnu ikke er brudt ud (og man endnu ikke ved, at man er syg). Typisk smitter man mest, mens man har flest symptomer og ikke mere end 2 døgn efter, at man ikke længere har symptomer.

Hvis man er syg efter smitte med COVID-19, kan man smitte en baby eller sin baby via dråbesmitte og direkte kontakt på samme måde, som man kan smitte alle andre, man er tæt med. Ligsom at ens baby kan blive smittet af andre eller ved berøring af “smittede genstande”

Inkubationstiden er i gennemsnit 5-7 dage, med et spænd mellem 2-14 dage. Inkubationstiden er den tid det tager, fra man bliver smittet, til man får symptomer, altså bliver syg. COVID-19 er meget smitsomt, også mere end influenzavirus.

Er mit barn i risikogruppe?

Raske børn betragtes ikke som værende i særlig risiko for at få et alvorligt forløb, hvis de smittes med COVID. Og børn ser generelt ud til at have mildere symptomer og kortere sygdomsforløb end voksne. Af børn med COVID-19 er det kun ca 1% der har haft behov for indlæggelse på hospitalet og ganske få af disse får et alvorligt forløb.

Man betragter babyer, der er under en måned gamle, som værende i større risiko for et alvorligt forløb. Det samme gælder for babyer og børn med kroniske sygdomme.

Børn og unge kan i meget sjældne tilfælde udvikle et multi-inflammatorisk syndrom (MIS-C), hvor barnets immunsystem overreagerer på infektionen med COVID-19 og efter 1-6 uger får symptomer som længevarende feber, udslæt, maveproblemer og påvirket blodtryk. Syndromet ses oftest hos børn over 8 år. Det er alvorligt og skal behandles på hospitalet, her er prognosen god.

Sådan undgår du at blive smittet – og at din baby bliver smittet

For at undgå at smitte – og at blive smittet, skal man undgå kontakt med sekreter med SARS-CoV-2 (Corona-virus). Det gør man først og fremmest ved at undgå tæt kontakt med personer, der er syge eller muligvis syge. Tæt kontakt dækker både mange mennesker tæt samlet og tæt fysisk kontakt, hvorfor det i en længere periode under coronapandemien blev frarådet at kysse, kindkysse, kramme og give hånd. Helt afgørende er selvfølgelig at din helt lille baby IKKE er i kontakt med personer, der er potientielt syge eller syge med COVID-19.

Fordi man kan være syg uden at vide det (endnu), er det bedste, du kan gøre, at sørge for en virkelig god håndhygiejne, hvilket både vil sige hyppig håndvask og sprit. Tænk også på hvor du har dine hænder – eller har haft dine hænder, inden de kommer i kontakt med dine øjne, næse og mund – eller dit barn. Vil der kunne sidde smitte på dine hænder? Tænk på hvad du rører ved og vask og sprit hænderne ofte. Ligesom at det gør en forskel at holde en almindelig god hygiejne: rengøring og afspritning af mulige virus-forurenede overflader, såsom køleskabshåndtag, køkkenhåndtag, dørhåndtag, trappegelænder mv.

Syg? – sådan undgår du at smitte andre

Hvis du eller dit barn allerede er smittet med COVID-19, så skal du undgå kontakt med andre mennesker, der er i risikogruppe for et alvorligt forløb.

Det vil selvsagt kræve utrolig meget af en familie, hvor der er flere børn. Det vil måske kræve, at forældrene deler sig op – og måske også fysisk adskiller sig, så det lille barn holdes fri fra smitte. Kan man ikke det, vil det kræve omtanke og en god håndhygiejne og hygiejne.

Hvad gør du, hvis din baby har COVID-19?

Hvis du tænker, at din baby er utilpas, herunder har feber eller influenza-lignende symptomer – ELLER ikke vil spise/indtage føde, så skal du RINGE og tale med din læge eller vagtlægen.

Er du i tvivl, om din baby har det godt, skal du altid RINGE til en læge, der kan hjælpe dig med at vurdere situationen, og hvordan du skal forholde dig. Det kan være en fordel af tage din babys temperatur, inden du kontakter lægen. Du skal vide, at man ikke altid ser temperaturstigning hos små børn, selvom de har en infektion. Derfor skal du også reagere på almen utilpashed, eller hvis dit barn er meget sovende eller ikke vil spise, hvis dit barn er helt lille: nyfødt eller baby.

Du skal også reagere, hvis din baby:

  • Har vejrtrækningsbesvær.
  • Er sløv eller apatisk.
  • Bliver bleg eller blålig på huden.
  • Har nedsat suttelyst.
  • Har tørre bleer.
  • Har svingende temperatur.
  • Er irritabel.

Hvis du tænker, at din baby har COVID-19, så skal du RINGE til din læge eller vagtlægen i den region, du befinder dig i. Ændrer dit barns tilstand sig, så den forværres, siden du sidst har været i kontakt med en læge, eller bliver tilstanden ikke bedre, skal du RINGE igen så de kan hjælpe dig med at vurdere situationen.

Andre artikler om baby

Andre artikler, der kunne have din interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din babys udvikling de første 100 dage efter fødslen.  Du får perler af viden om amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!