HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Coronavirus / COVID-19, gravid & fødsel

Hvis du er gravid, uanset om du er nygravid eller snart skal føde, så dukker der måske  tanker og bekymringer op omkring COVID-19 i graviditeten. Det, at anbefalinger og retningslinjer omkring COVID-19 løbende har ændret sig, har selvfølgelig også medvirket til, at man let kan blive i tvivl om, hvordan man skal forholde sig, og om hvor bekymret man bør være eller ikke bør være.

 

Gravide har oftest milde forløb, men er stadig i øget risiko

De fleste gravide, der smittes med COVID-19 har et mildt forløb med milde eller ingen symptomer. Dog er gravide i øget risiko for at få et alvorligt og indlæggelseskrævende forløb med COVID-19 sammenlignet med ikke-gravide. Det gælder særligt for de gravide, der ikke er vaccineret.

Gravide, der smittes med COVID-19 har større risiko for indlæggelse på intensiv-afdeling og desuden større risiko for for tidlig fødsel og for akut kejsersnit. Der ses desværre også en øget risiko for fosterdød hos gravide, der er smittet med covid-19, særligt med delta-varianten. Den øgede risiko for fosterdød og for tidlig fødsel ses næsten udelukkende hos kvinder, der ikke er vaccineret.

Der er ikke øget risiko for misdannelser eller sygdom hos barnet.

Der findes en antistof-behandling, der kan anvendes til behandling af COVID-19. Denne bliver pt tilbudt gravide, der opfylder en række særlige krav. Anbefalingerne på området bliver løbende opdateret.

Hvis du er syg med COVID-19, så skal du være særligt opmærksom og også kontakte din læge, hvis du oplever:

 • Feber over 39,5 grader
 • Hoste, der opstår undervejs
 • Besværet vejrtrækning
 • Manglende bedring
 • Sygdom over flere dage
 • Forværring af symptomer

Og du bør kontakte dit fødested, hvis du:

 • Mærker mindre liv fra din baby i maven
 • Får åndenød selv ved hvile
 • Får kraftig hovedpine
 • Mavesmerter og/eller blødning fra skeden

Hvis du er syg med COVID-19, kan du bruge paracetamol til smertelindring og febernedsættelse. Derudover er det vigtigt at huske at drikke rigeligt med væske, særligt hvis du har feber.

Kilde: DSOG

OBS! Artiklen kan ikke stå i stedet for individuel sundhedsfaglig rådgivning. Så kontakt altid din læge eller dit fødested, hvis du er i tvivl. Du skal også være opmærksom på, at situationen udvikler sig løbende og altid følge de nyeste anbefalinger og opdateringer fra myndighederne – dem finder du på Sundhedsstyrelsens hjemmeside. 

Vaccine for COVID-19 til gravide

Sundhedsstyrelsen anbefaler gravide (og ammende) at blive vaccineret mod COVID-19, idet vaccinen beskytter både mod at blive smittet men også mod et alvorligt sygdomsforløb, hvis man alligevel bliver smittet. Vaccinen ser også ud til at kunne beskytte barnet i maven, idet de antistoffer, du dannes ved vaccinen, overføres til barnet i livmoderen gennem moderkagen.

Der er ikke noget, der tyder på at selve vaccinen bliver overført til baby gennem moderkagen, og der ses heller ikke forøget risiko for hverken mor eller barn af vaccinen. Hvis du er gravid, kan du bliver vaccineret i dit 2. eller 3. trimester af graviditeten. Man anbefaler ikke vaccine i første trimester, hvor man generelt er tilbageholdende med medicin, da det er på dette tidspunkt, at fosterorganerene dannes.

Der er på nuværende tidspunkt godkendt to vacciner til gravide. Man kan som gravid opleve samme bivirkninger ved vaccinen som alle andre. Bivirkningerne er oftest milde og varer kun få dage.

Almindelige bivirkninger er:

 • Træthed
 • Hovedpinde
 • Feber

Kan jeg føde, hvis jeg har COVID-19?

Selvom du skulle være smittet med COVID-19, så kan du sagtens føde din baby. For dig vil det være ligesom at skulle føde, hvis du var syg med forkølelse eller influenza (og vil afhænge af hvor påvirket du er af sygdommen). Kroppen er ikke på toppen, og når man er syg eller sløj, hvorfor det kan være ekstra svært at finde overskud til at klare en fødsel. Det vil selvfølgelig også føles mere hårdt at føde, hvis man er syg end når man er “fit for fight”.  Men det KAN kroppen sagtens klare alligevel – i hvert fald i langt de fleste tilfælde.

Hvis du er syg med COVID-19 under fødslen, så skal du måske føde på en isolationsstue – det er en almindelig fødestue men blot en stue, hvor der fx er en “bagvej”, så man kan komme ind uden at skulle igennem hele fødegangen. Og så vil personalet under fødslen bære forskellige værnemidler (fx overtræksdragt, mundbind, visir) for at undgå smittespredning.

Du og din partner / ledsager vil sikkert ikke have adgang til at færdes udenfor stuen. Der vil også være særlige isolationsstuer på barselsgangen, hvis du har brug for at være indlagt der efter fødslen. Når din baby er født, så kan hun / han stadig komme op og ligge hud mod hud hos dig, helt som man plejer at gøre. Du må gerne være sammen med din baby efter fødslen, og din baby skal ikke testes for covid-19 medmindre en børnelæge vurderer, at det er relevant.

Hvis din partner er positiv med COVID-19, så har det længe været sådan, at han/hun ikke må komme med til fødslen. Men at du i stedet må have en anden, rask, ledsager med. Retningslinierne ændrer sig dog løbende, så søg mere information på dit fødested.

Hvad vi kan gøre for dig

Hvis du har brug for hjælp til din amning eller din baby, og ikke kan komme ud af hjemmet pga COVID-19, så tilbyder vi online  amme- og babykonsultationer til alle. Ligesom at alt vores vejledning om søvn også foregår online.

Andre artikler om graviditet

Andre artikler, der kunne have din interesse

 

DET ESSENTIELLE
GRAVIDITETS FORLØB

EN ALL INKLUSIVE ADGANG TIL VIDEN DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET MED LANGT FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL

Til 0 kr får du

Vi følger dig helt tæt igennem din graviditet og de første mindst 100 dage af din babys liv, med daglige guldkorn i din indbakke. Du får viden om graviditeten, fosterudviklingen i livmoderen, fødslen, amningen, din babys udvikling efter ankomst. Bliv også klogere på babyudstyr og anvendelse med mere. 

Derudover får du en unik adgang til gode rabatter. Samt løbende adgang til guides og indhold der følger din graviditet, din baby og din barsel. Kort sagt, tilmeld dig og undgå at gå glip af noget (vigtigt). 

error: Content is protected !!