fbpx

Coronavirus / COVID-19, gravid & fødsel

Sidst opdateret d 14/3 2020

Hvis du er gravid, uanset om du er nygravid eller snart skal føde, så dukker der måske en masse tanker og bekymringer op. Er COVID-19 særligt farligt for dig, der er gravid? Og hvad med din baby i livmoderen? Den ny coronavirus eller COVID-19, som den rigtigt hedder, er på de flestes læber (billedligt talt) for tiden. Der meldes dagligt om nye smittede og karantæneramte personer samt om nye tiltag for at mindske smittespredningen. Ligesom der melder sig mange spørgsmål, fordi der stadig er så meget, vi ikke ved om denne nye virus.

Her vil vi forsøge at svare på netop de spørgsmål der er relavante, for dig der er gravid, så godt, vi kan udfra den viden og de anbefalinger, der er tilgængelige på nuværende tidspunkt. Dette er en generel vidensdeling, der ikke kan eller må stå istedet for individuel sundhedsfaglig rådgivning. Du skal også være opmærksom på, at situationen udvikler sig løbende og altid følge de nyeste anbefalinger og opdateringer fra myndighederne – dem finder du på Sundhedsstyrelsens hjemmeside. 

Gravide betragtes som værende i særlig risiko

På nuværende tidspunkt er der intet, der tyder på, at gravide er i særlig risiko for at blive smittet med COVID-19 eller for at blive alvorligt syg af infektionen, hvis de smittes. Man ved dog, at gravide generelt er i øget risiko for luftvejsinfektioner og også for at blive mere syg af influenza end de der ikke-gravide (derfor tilbydes gravide også influenza-vaccine i sæsonen). Formentlig derfor har Sundhedsstyrelsen valgt at betragte gravide “som i særlig risiko” på lige fod med ældre og kronisk syge personer. Simpelthen for at være særligt forsigtige.

For dig der er gravid betyder det, at du opfordres til at følge de anbefalinger, der gælder for personer i særlig risiko.

Du skal som gravid;

  • undgå at opholde dig på steder, hvor mange mennesker er tæt
  • blive hjemme i den udstrækning, det er muligt
  • holde dig på afstand af andre, især hvis de virker til at være syge
  • sørge for at holde ekstra god håndhygiejne
  • undgå at røre øjne, næse og mund hvis du har urene hænder
  • undgå håndtryk, kindkys og kram

Kan en baby I livmoderen blive smittet?

Der er endnu meget, man ikke ved om COVID-19, da det jo er så nye n virus. Men som det ser ud nu, er det intet, der tyder på, at smitte med COVID-19 overføres gennem navlesnor, fostervand (eller modermælk, læs om COVID-19 og amning her). Smitten af COVID-19 sker via dråbespredning af luftvejssekreter, det vil sige gennem hoste, nys osv. Du skal altså ikke være bange for at smitte din baby i livmoderen eller at COVID-19 kan være direkte farligt for din baby i livmoderen. Ved infektioner med er der en øget risiko for at abortere eller for føde for tidlig fødsel, ligsom ens baby kan være i risiko for at få medfødte misdannelser, men den risiko forventer man ikke ved COVID-19. COVID-19 menes alene at være et problem for barnet i livmoderen, hvis den gravide bliver alvorligt syg og på den måde selv er i risiko for komplikationer (ligesom ved influenza).

Hvis du er syg med COVID-19, når du føder eller bliver det efter fødslen, så kan du godt smitte din baby via dråbesmitte og direkte kontakt på samme måde som du kan smitte alle andre, du er tæt med. Det er derfor bedste at undgå at blive smittet op til fødslen. Derfor er det bedste du kan gøre at sørge for en virkelig god hygiejne, både håndhygiejne (hyppig håndvask og sprit) og god og hyppig rengøring af forurenede flader (hvor mange røre meget).

Endnu er der kun rapporteret om enkelte tilfælde af nyfødte smittet med COVID-19, så man ved endnu ikke så meget om, hvor stor påvirkningen er på spædbørn. Der er indtil videre ikke er erfaring med, at børn generelt skulle være i særlig risiko for at blive alvorligt syge, hvis de smittes med COVID-19, men nyfødte er generelt mere sårbare. Hvis man er smittet med COVID-19 under fødslen, så vil der holdt ekstra øje med ens nyfødt baby, der formentlig også vil blive testet.

Kan jeg føde, hvis jeg har COVID-19?

Selvom du skulle være smittet med COVID-19, så kan du sagtens føde din baby. For dig vil det være ligesom at skulle føde, hvis du var syg med forkølelse eller influenza (og vil afhænge af hvor påvirket du er af sygdommen). Kroppen er ikke på toppen, og når man er syg eller sløj, hvorfor det kan være ekstra svært at finde overskud til at klare en fødsel. Det vil selvfølgelig også føles mere hårdt at føde, hvis man er syg end når man bare er “fit for fight”.  Men det KAN kroppen sagtens klare alligevel – i hvert fald i langt de fleste tilfælde.

Hvis du er syg med COVID-19 under fødslen, så skal du føde på en isolationsstue – det er en almindelig fødestue men blot en stue, hvor der fx er en “bagvej”, så man kan komme ind uden at skulle igennem hele fødegangen. Og så vil personalet under fødslen bære forskellige værnemidler (fx overtræksdragt, mundbind, briller) for at undgå smittespredning. Og du og din partner / ledsager vil ikke have adgang til at færdes udenfor stuen. Der vil også være særlige isolationsstuer på barselsgangen, hvis du har brug for at være indlagt der efter fødslen.

Da tingene løbende ændrer sig (meget hurtigt) og der også løbende kommer ny viden, så bør du til hver en tid orientere dig på Sundhedsstyrelsens hjemmeside og følge de nyeste anbefalinger. Derudover skal du selvfølgelig rette dig efter de informationer, du får hos din læge, jordemoder og fødested. 

Denne artikel er skrevet på baggrund af engelske retningslinier (der også løbende revideres), Sundhedsstyrelsen og Unicef. Det forventes Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi d 16/3 udkommer med en dansk retningslinie for gravide og fødende i Danmark. Den vil vi selvfølgelig justere efter hurtigst muligt.

Hvad vi kan gøre for dig

Hvis du har brug for hjælp til din amning eller din baby, så tilbyder v ONLINE amme- og babykonsultationer til alle. Ligesom at alt vores vejledning om søvn også foregår online. Ligeledes kan vi tilbyde vores individuelle fødselsforberedelse som et onlineforløb, indtil du igen er frisk eller situationen i samfundet har normaliseret sig.

Du er altid velkommen til at ringe til os på 22 77 35 71, hvis du har brug for at tale med os om hvad vi kan gøre for dig, og din baby.

 

Camilla Kristiansen, jordemoder
Camilla Kristiansen er uddannet jordemoder i 2005. Camilla startede på Baby Instituttet 2015 og er forfatter til vores "Ammeguide" og "Refluks -hjælp din baby" og har en IBCLC uddannelse i amning.