Hvis du er gravid, uanset om du er nygravid eller snart skal føde, dukker der måske tanker og bekymringer op omkring COVID-19 i graviditeten. Det, at anbefalinger og retningslinjer omkring COVID-19 løbende har ændret sig, har selvfølgelig også medvirket til, at man let kan blive i tvivl om, hvordan man skal forholde sig. Her får du svar på hvor bekymret du bør være – eller ikke bør være.
Gravide har oftest milde forløb, men er stadig i øget risiko
De fleste gravide, der smittes med COVID-19 har et mildt forløb med milde eller ingen symptomer. Dog er gravide i øget risiko for at få et mere alvorligt og også indlæggelseskrævende forløb med COVID-19 sammenlignet med ikke-gravide. Det gælder særligt for gravide, der ikke er vaccineret.
Gravide, der smittes med COVID-19 har større risiko for indlæggelse på intensiv-afdeling og desuden større risiko for for tidlig fødsel og for akut kejsersnit. Der ses desværre også en øget risiko for fosterdød hos gravide, der er smittet med covid-19, særligt med delta-varianten. Den øgede risiko for fosterdød og for tidlig fødsel ses næsten udelukkende hos kvinder, der ikke er vaccineret.
Der er ikke øget risiko for misdannelser eller sygdom hos barnet.
Der findes en antistof-behandling, der kan anvendes til behandling af COVID-19. Denne bliver lige nu tilbudt gravide, der opfylder en række særlige krav. Anbefalingerne på området bliver løbende opdateret.
Hvis du er syg med COVID-19, så skal du være særligt opmærksom på at kontakte din læge, hvis du oplever:
- Feber over 39,5 grader.
- Hoste, der opstår undervejs.
- Besværet vejrtrækning.
- Manglende bedring.
- Sygdom over flere dage.
- Forværring af symptomer.
Og du bør kontakte dit fødested, hvis du:
- Mærker mindre liv fra din baby i maven.
- Får åndenød selv ved hvile.
- Får kraftig hovedpine.
- Mavesmerter og/eller blødning fra skeden.
Hvis du er syg med COVID-19, kan du bruge paracetamol til smertelindring og feber nedsættelse. Derudover er det vigtigt at huske at drikke rigeligt med væske, særligt hvis du har feber.
Kilde: DSOG
Ovenstående er blot vejledende og kan ikke stå i stedet for individuel sundhedsfaglig rådgivning. Kontakt altid din læge eller dit fødested, hvis du er i tvivl. Du skal også være opmærksom på, at situationen udvikler sig løbende og altid følge de nyeste anbefalinger og opdateringer – dem finder du på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.
Kan jeg føde, hvis jeg har COVID-19?
Selvom du skulle være smittet med COVID-19, kan du sagtens føde din baby. For dig vil det være ligesom at skulle føde, hvis du var syg med forkølelse eller influenza (og vil afhænge af hvor påvirket du er af sygdommen). Kroppen er ikke på toppen, når man er syg eller sløj, hvorfor det kan være ekstra svært at finde overskud til at klare en fødsel. Det vil selvfølgelig også føles mere hårdt at føde, når man er syg end når man er “fit for fight”. Men det KAN kroppen sagtens klare alligevel – i hvert fald i langt de fleste tilfælde.
- Du kan læse mere om COVID-19 forebyggelse og smitte af nyfødt & baby her =>
- Du kan læse mere om COVID-19 og amning her =>
Hvis du er syg med COVID-19 under fødslen, skal du måske føde på en isolationsstue – det er en almindelig fødestue men blot en stue, hvor der eksempelvis er en “bagvej”, så man kan komme ind uden at skulle igennem hele fødegangen. Personalet under fødslen vil måske bære forskellige værnemidler (fx overtræksdragt, mundbind, visir) for at undgå smittespredning.
Du og din partner / ledsager vil sikkert ikke have adgang til at færdes udenfor stuen. Der vil også være særlige isolationsstuer på barselsgangen, hvis du har brug for at være indlagt der efter fødslen.
Når din baby er født, kan hun/han stadig ligge hud mod hud hos dig. Du må gerne være sammen med din baby efter fødslen, og din baby skal ikke testes for covid-19 medmindre en børnelæge vurderer, at det er relevant.
Hvis din partner er positiv med COVID-19, skal du undersøge om han/hun må komme med til fødslen. Eller om du skal have en anden, rask, ledsager med. Retningslinjerne ændrer sig løbende, så søg mere information på dit fødested.
Andre artikler om graviditet
- Står babys hoved fast i bækkenet? Og hvad betyder det egentlig?
- Har du ondt i lænden, så læs med her ⇒
- Få viden om sukkersyge i graviditeten her ⇒
- Her kan du læse om sex i graviditeten ⇒