fbpx

Coronavirus / COVID-19 & amning

Sidst opdateret d 11/2 2022

Hvis du sidder med din nyfødte – eller lidt ældre baby i armene, eller hvis du er gravid og stadig venter på at få din baby i armene, så dukker der måske tanker op omkring amning og COVID-19. Tanker om hvorvidt sygdommen påvirker amningen, om man kan smitte sin baby gennem amning og meget mere. Hvis det er sådan, du har det, så læs med her og bliv klogere på det hele.

Du skal selvfølgelig være opmærksom på, at anbefalingerne omkring COVID-19 hele tiden opdateres, og at du derfor bør orientere dig på Sundhedsstyrelsen hjemmeside løbende i forhold til, at omstændighederne kan have ændret sig fra det her beskrevne.

Hvordan med coronavirus og amning?

Coronavirus eller COVID-19 er en åndedrætsvirus, der kan forårsage forkølelse og infektioner i luftvejene. Hvis du ammer dit barn, så er du måske i tvivl om, hvorvidt det er sikkert at fortsætte amningen, hvis du som mor bliver smittet med COVID-19. Eller hvis du er i risiko for at blive smittet.

Generelt så er det heldigvis kun meget sjældent, at man ligefrem fraråder amning på grund af risiko for smitte med infektion fra mor til barn gennem brystmælken. Det gør man ikke ved almindelige infektioner, men man gør det for eksempel ved infektion med HIV eller AIDS, da lige netop HIV/AIDS overføres via blod og kropsvæsker og dermed også modermælk.

Der er ikke fundet coronavirus i modermælk / brystmælk

Coronavirus eller COVID-19 er en åndedrætsvirus. Den smitter ved dråbespredning med sekreter fra blandt andet hoste og nys på samme måde som forkølelse og influenza. Det er altså en infektion, der spredes via luftvejs-sekreter og ikke via brystmælken. Modermælken indeholder endda antistoffer, der faktisk beskytter din baby mod sygdomme og øger din babys modstandskraft. Det betyder, at du bare skal amme videre, også selvom du er eller måske bliver smittet med COVID-19.

Ammende kvinder er ikke i øget risiko for et alvorligt forløb med COVID-19 og mange vil opleve forløb med milde eller ingen symptomer. Sørg for at få rigeligt med væske og helst også god hvile, hvis du er syg.

Du kan stadig godt komme til at smitte din baby med COVID-19, fordi I jo er tæt sammen, men det er altså ikke amningen i sig selv, der smitter.

Hvis du malker ud og giver din baby dit udmalkede mælk, så skal du endelig også fortsætte med det. Men vær særligt opmærksom på at holde god håndhygiejne, når du håndterer dit udstyr til pumpning og flaskegivning.

Amning, hvis man er smittet med COVID-19

Hvis man bliver smittet med COVID-19, så kan man, ligesom man kan smitte andre, godt smitte sit barn gennem dråbesmitte (fra luftvejene, host, nys osv) og direkte kontakt. Derfor er det også her meget vigtigt at have en utrolig god hygiejne.

Det er også vigtigt at have en god hygiejne, både når man ammer og når man er tæt med sit barn. Det vil sige, at overholde de gældende anbefalinger omkring god håndhygiejne med grundig håndvask og / eller hånddesinfektion samt at hoste eller nyse i et lommetørklæde (eller ærme) frem for i håndfladen.

Det er også vigtigt at man desinficerer eventuelle forurenede overflader for at mindske smitterisikoen. OBS man skal ikke desinficere sit bryst. Føler man behov for at vaske sit bryst er det alene med vand og sæbe.

Vaccine

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man lader sig vaccinere mod COVID-19, også når man er gravid eller ammende. Hvis du ønsker at blive vaccineret, så kan du blive det uanset, hvornår du har født, eller hvor længe du har ammet. Der er ikke noget, der tyder på, at vaccinen udskilles i modermælken, men de antistoffer du selv danner efter vaccinen, vil din baby få i modermælken efterfølgende, hvilket kan være med til at beskytte din baby.

Der er på nuværende tidspunkt 2 godkendte vacciner til gravide og ammende.

Hvis du har brug for hjælp til din amning

Hvis du er smittet med COVID-19 og derfor ikke kan komme ud af hjemmet, men stadig har behov for hurtig hjælp til din amning, så er der stadig flere måder, vi kan hjælpe dig på. Vi tilbyder nemlig online ammekonsultationer, som mange benytter sig af, og som vi har rigtig god succes med. Derudover har vi et video-ammekursus, hvor du får al grundlæggende viden om amning, om mælkeproduktionen og helt lavpraktisk how to viden om ammestillinger og om, hvordan du lægger din babys til brystet med vores håndgreb og ESA-metode. Vi har også video-kurser i brug af SNS-system samt kursus i udmalkning.

Du er altid velkommen til at ringe til os på 22 77 35 71, hvis du har brug for at tale med os om hvad vi kan gøre for dig, og din baby eller hvordan vi kan hjælpe dig bedst i den situation I står i lige nu med amningen.

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have din interesse

Camilla Kristiansen, jordemoder
Camilla Kristiansen er uddannet jordemoder i 2005. Camilla startede på Baby Instituttet 2015 og er forfatter til vores "Ammeguide" og "Refluks -hjælp din baby" og har en IBCLC uddannelse i amning.