HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Coronavirus / COVID-19 & amning

Hvis du ammer dit barn og er smittet med COVID-19, er du måske i tvivl om, hvorvidt det er sikkert at fortsætte amningen. Eller måske du er i risiko for at være blive smittet.

Generelt er det meget sjældent, at man fraråder amning på grund af risiko for smitte med infektion fra mor til barn gennem brystmælken. Faktisk gør man det kun ved infektioner der overføres via blod og kropsvæsker og dermed også modermælk. Det gælder eksempelvis ved infektion med HIV eller AIDS. Coronavirus eller COVID-19 er en åndedrætsvirus, der kan forårsage forkølelse og infektioner i luftvejene.

Der er ikke fundet coronavirus i modermælk / brystmælk

Coronavirus eller COVID-19 er en åndedrætsvirus. Den smitter ved dråbespredning med sekreter fra blandt andet hoste og nys på samme måde som forkølelse og influenza. Det er altså en infektion, der spredes via luftvejs-sekreter og ikke via brystmælken. Modermælken indeholder tilmed antistoffer, der beskytter barnet mod sygdomme og øger modstandskraften.

Det betyder, at du bare skal amme videre, også selvom du er eller måske bliver smittet med COVID-19. Hvis du malker ud og giver din baby dit udmalkede mælk, så skal du endelig også fortsætte med det.

Amning, hvis man er smittet med COVID-19

Hvis man bliver smittet med COVID-19, kan man, ligesom man kan smitte andre, godt smitte sit barn gennem dråbesmitte (fra luftvejene, host, nys osv) og direkte kontakt. Derfor er det vigtigt at have en utrolig god hygiejne.

Du kan altså godt komme til at smitte din baby med COVID-19, fordi I jo er tæt sammen, men det er ikke amningen i sig selv, der smitter.

Det er også vigtigt at have en god hygiejne, både når du ammer og når du er tæt med sit barn. Det vil sige, at overholde de gældende anbefalinger omkring god håndhygiejne med grundig håndvask og / eller hånddesinfektion samt at hoste eller nyse i et ærme frem for i håndfladen. Vær også opmærksom på at holde god håndhygiejne når du håndterer dit udstyr til pumpning m.m.

Det er også vigtigt at man desinficerer eventuelle forurenede overflader for at mindske smitterisikoen. OBS man skal ikke desinficere sit bryst. Føler man behov for at vaske sit bryst inden amningen er det alene med vand og sæbe.

Ammende kvinder er ikke i øget risiko for et alvorligt forløb med COVID-19 og mange vil opleve forløb med milde eller ingen symptomer. Sørg for at få rigeligt med væske og helst også god hvile, hvis du er syg.

Hvis du er smittet med COVID-19 og har brug for hjælp til din amning finder du den her;

Vaccine mod COVID-19 & amning

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man lader sig vaccinere mod COVID-19, også når man er gravid eller ammer.

Hvis du ønsker at blive vaccineret, kan du det uanset, hvornår du har født, eller hvor du er i dit ammeforløb. Der er ikke noget, der tyder på, at vaccinen udskilles i modermælken, men de antistoffer du selv danner efter vaccinen, vil udskilles i modermælken, så at din baby får dem i modermælken efterfølgende, hvilket kan være med til (også) at beskytte din baby mod COVID-19.

Der er på nuværende tidspunkt 2 godkendte vacciner til gravide og ammende. Du skal informere om at du ammer, så den vaccine du får er godkendt til ammende.

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have din interesse

Suttekursus!

Lavet i samarbejde med
FRIGG

Haps din plads!

error: Content is protected !!