HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Cola og gravid

Som gravid er der pludselig et lille menneske i maven som du skal tage hensyn til og derfor melder forskellige spørgsmål sig som: Hvordan er det lige med Cola, når jeg er gravid.

Når man taler om cola og graviditet er der 2 relevante forhold at tage i betragtning, nemlig mængden af sukker og mængden af koffein.

Cola indeholder sukker

Sukker er tomme kalorier til kroppen. Den energimængde, du indtager i form af ren sukker, indeholder ikke nogen byggesten til din baby, der gør ham eller hende i stand til at bygge en stærk og sund lille krop.

2 kvinder der drikker cola, men hvordan med cola, når man her gravid?

En graviditet sætter kroppen på overarbejde.

En stor mængde sukker i blodet vil være en yderligere belastning for kroppen og øge risikoen for at udvikle graviditets sukkersyge. Du vil være i øget risiko for at udvikle graviditets sukkersyge, hvis du indtager store mængder sukker og/eller hvis din krop ikke særligt godt kan tåle sukker (ikke er særlig god til at producere insulin).

Ydermere er det en fordel at begrænse mængden af kg du tager på i graviditeten. Både fordi det er en belastning for kroppen, og fordi alle ikke lige let kommer af med de ekstra kg igen.

Cola indeholder koffein

Cola er tilsat syntetisk fremstillet koffein, og som gravid bør du begrænse din daglige mængde af koffein pr. dag.

Der er 100-150 milligram koffein pr. liter Cola, hvilket er væsentlig mindre end der er i kaffe. Men omvendt drikker de fleste ofte bare en kop kaffe, hvor der er en tendens til at drikke væsentlig mere cola af gangen end blot ét glas.

  • En dåsecola (33 cl) indeholder mellem 33 – 50 milligram koffein
  • ½ liter cola er mellem 50-75 milligram koffein.
  • 1 liter cola indeholder mellem 100 – 150 ml koffein

Hvad er risikoen ved for meget koffein?

Flere undersøgelser viser at indtagelse af mere end 100 milligram koffein giver en øget risiko for gravidteten.

  • Koffien giver en øget risiko for abort før uge 12
  • Koffien giver en øget risiko for lille fostervægt ved fødslen

Sundhedsstyrelsen i Danmark anbefaler, at man som gravid ikke indtager mere end 300 milligram koffein pr dag. Hvor de Norske sundhedsmyndigheder anbefaler maks. 100 milligram koffein pr. dag til deres gravide.

100 milligram koffein svarer til et dagligt indtag af 75 cl til 1 liter cola.

Drikker du andre koffeinholdige drikke som kaffe, te (sort og grøn), energidrikkakao og spiser chokolade bliver det lagt til dit daglige “koffeinregnskab”.

Cola versus Cola light

Almindelig cola er tilsat sukker, hvor cola light er tilsat kunstigt sødemiddel.

Cola med kunstige sødemidler har den fordel, at de stort set ikke indholder nogle kalorier, hvilket er en fordel for vægten.

Sundheden af kunstige sødemidler er meget omdiskuteret og ser også ud til at have ulemper i forhold til indtag under graviditeten.

Andre artikler om graviditet

Andre artikler, der kunne have interesse

 

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

to bøger

Vær godt forberedt på din babys ankomst med Babyinstituttets Ammebog, så du har styr på amningen og Nyfødtbogen, så du er klar til babys ankomst. Klik her 

Besøg Webshoppen

Lad os holde kontakten

error: Content is protected !!