HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Byld i brystet / mamma absces

Absces eller byld i brystet er et større eller minder område i brystet, der er helt lukket til, så der slet ikke er afløb fra det. En byld i brystets kaldes også for mamma absces. Ofte med bakterievækst, der så ikke kan komme ud af kroppen og i stedet sidder og former sig i det lukkede område og skaber problemet. En byld er et hårdt område i brystet, svarende til det området med indkapslet bakterievækst, men kan også være større idet området omkring selve bylden også kan være påvirket og hårdt.

Ofte opdages bylden 3-8 uger efter fødslen. Er bylden lokaliseret tæt på huden, vil den kunne mærkes med fingrene – hvorimod en byld der gemmer sig dybt i brystvævet kan være sværere at mærke gennem huden, den kan dog afsløres med ultralydsscanning. Der vil ses rødme af huden ved bakterievækst i et område der ikke kan komme ud.

Hvordan forebygger man en byld i brystet (mamma absces)

Man finder ofte en byld i brystet i sammenhæng med en brystbetændelse. Man anslår at, 3-11% af de kvinder der er i behandling for brystbetændelse enten har en byld i brystet eller udvikler en byld i brystet.

 • God og korrekt ammeteknik. Det er vigtigt, at barnet med sin teknik kan tømme brystet tilstrækkeligt, så der ikke opstår mælkestase i hele eller dele af brystet. Ophobet mælk i brystet er langt den hyppigste årsag til brystbetændelse. Med en god ammeteknik mindsker man også riskoen for sår og/eller revner på brystvorten. Er huden på brystvorten intakt undgår man en mulig infektionsport for bakterier (der ses ved sår og revner) der kan frembringe bakteriel brystbetændelse og en byld i brystet.
 • Hold brysterne tørre. Lad brystvorterne lufttørre efter amning/pumpning og undgå at tørre mælken væk fra vorten. Skift dine ammeindlæg ofte. Fugtighed øger bakterievækst på brystvorten.
 • Hold brysterne varme mellem amningerne. Varme udvider mælkegangene, så mælken nemmere kan få afløb fra brystet. Kan gøres med brystvarmere, der klart kan anbefales både i anmeopstarten og senere.

Hvilke symptomer ser man ved en byld?

Symptomerne på en byld i brystet er det samme som ved en bakteriel brystbetændelse.

Symptomerne på en byld i brystet er;

 • Smerte i brystet (ofte intens).
 • rødme, varme og hævelse (der kan gå helt ud i armhulen af og til).
 • kulderystelser og påvirket almen påvirket tilstand.
 • Feber, kropstemperatur OVER 38 grader.

Kvinde der taget sig til brystet, fordi det gør ondt - måske en byld?

Hvordan behandler man en byld i brystet?

Hvis der er mistanke om en absces, vil man scanne brystet med ultralyd og se, om der gemmer sig en byld i brystet.

Hvis man har en byld i brystet, der er årsag til betændelse i brystet, skal den håndteres. Det vil sige, at det lukkede område skal tømmes. Man får adgang til området, der jo ikke af afgang fra, ved at stikke ind gennem huden med en kanyle. Herigennem suger man pusset ud af bylden, der efter det skylles igennem. Til sidst lægges et dræn ind, så området ikke lukker til igen og så pus fra området fortsat kan løbe ud. Er der udelukkende mælk i området (hvilket er sjældent), kan drænet undlades. Her vil området mest normalt skulle tømmes flere gange, til der er ro i brystet. Drænet ligger til problemet er løst.

Behandlingen vil suppleres med antibiotika til at slå den bakterievækst, der er tilbage i brystet, ned. Det tager hos de fleste ca. 10 dage, før behandlingen med antibiotika er fuldført.

Man skal fortsætte med at amme under behandlingen, så brystet også tømmes for mælk. Drænet vil ofte gøre det sværere at amme. Hvis barnet afviser brystet, skal mælkeproduktionen holdes i gang ved at tømme mælken ud med en brystpumpe. Den udpumpede modermmælk må gerne gives til barnet med mindre den er misfarvet og/eller tyk af puds. Mælken kan smage anderledes, når der er problemer i brystet, og gøre at ens baby afviser brystet og/eller den mælk man har pumpet ud.

Hvad kan jeg selv gøre ved absces i brystet

Ved mistanke om en byld i brystet skal du kontakte din egen læge, der så vil kunne hjælpe dig videre, hvis det vurderes nødvendigt. Det er meget vigtigt, at brystet tømmes for puds/bakterievækst, så der kan ske en (hurtig) bedring.

Det er også vigtigt at brystet tømmes for den mælk der kan have hobet sig op i brystet, måske fordi det problematiske område i brystet hindrer brystet i at kunne tømmes sig passende.

Udover tømning af både byld og bryst bruger man ved absces lindring i form af:

 • Smertestillende medicin som paracetamol, eksempelvis Pamol og/eller NSAID, eksempelvis Ipren.
 • Varme – varmepude på brystet / varme brusebade (hvis det er muligt for drænet) og brystvarmere mellem amningerne.
 • Blid massage i retningen ud mod brystvorten under amningen. Her kan med fordel bruges en brystmassager, der er formidabel til en bedre tømning.
 • God, støttende ammebh, der endelig ikke er for stram.

Kan du ikke amme på begge bryster, så fortsæt med at amme fra det raske bryst, så din baby fastholder ammeteknikken ved brystet. Det vil gøre at du hurtigst muligt vil kunne komme tilbage til det du ønsker dig, nemlig at amme fra begge bryster og amningen er en hyggestund med din baby ved brystet.

Kilder:  Baby Instituttet, DSOG guidelines, min.medicin.dk

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have din interesse

Suttekursus!

Lavet i samarbejde med
FRIGG

Haps din plads!

error: Content is protected !!