fbpx

Byld i brystet / mamma absces

Absces (mamma absces) eller byld i brystet er et større eller minder område i brystet, der er helt lukket til, så der slet ikke er afløb fra det. Ofte med bakterievækst, der så ikke kan komme ud af kroppen og i stedet sidder og former sig i det lukkede område og skaber problemet. En byld er et hårdt område i brystet, svarende til det området med indkapslet bakterievækst, men kan også være større idet området omkring selve bylden også kan være påvirket og hårdt.

Ofte opdages bylden 3-8 uger efter fødslen. Er bylden lokaliseret tæt på huden, vil den kunne mærkes med fingrene – hvorimod en byld der gemmer sig dybt i brystvævet kan være sværere at mærke gennem huden, den kan dog afsløres med ultralydsscanning. Der vil ses rødme af huden ved bakterievækst i et område der ikke kan komme ud.

Hvordan forebygger man en byld i brystet (mamma absces)

Man finder ofte en byld i brystet i sammenhæng med en brystbetændelse. Man anslår at, 3-11% af de kvinder der er i behandling for brystbetændelse enten har en byld i brystet eller udvikler en byld i brystet.

  • God og korrekt ammeteknik. Det er vigtigt, at barnet med sin teknik kan tømme brystet tilstrækkeligt, så der ikke opstår mælkestase i hele eller dele af brystet. Ophobet mælk i brystet er langt den hyppigste årsag til brystbetændelse. Med en god ammeteknik mindsker man også riskoen for sår og/eller revner på brystvorten. Er huden på brystvorten intakt undgår man en mulig infektionsport for bakterier (der ses ved sår og revner) der kan frembringe bakteriel brystbetændelse og en byld i brystet.
  • Hold brysterne varme. Varme udvider mælkegangene, så mælken nemmere kan få afløb fra brystet.
  • Hold brysterne tørre. Lad brystvorterne lufttørre efter amning/pumpning og undgå at tørre mælken væk fra vorten. Skift dine ammeindlæg ofte. Fugtighed øger bakterievækst på brystvorten.

Hvilke symptomer ser man ved en byld?

Symptomerne ved en byld i brystet er det samme som ved en bakteriel brystbetændelse.

Men vil opleve intens smerte i brystet, rødme, varme, hævelse (der kan gå helt ud i armhulen af og til), kulderystelser og påvirket almen påvirket tilstand. Ligesom man vil se feber OVER 38 grader.

Kvinde der taget sig til brystet, fordi det gør ondt - måske en byld?

Hvordan behandler man en byld i brystet?

Hvis der er mistanke om en absces, vil man scanne brystet med ultralyd og se, om der gemmer sig en byld i brystet.

Hvis man har en byld i brystet, der er årsag til betændelse i brystet, så skal den håndteres. Det vil sige, at den skal tømmes. Man får adgang til det lukkede område, der jo ikke af afgang fra ved at stikke ind gennem huden med en kanyle. Herigennem suger man pusset ud af bylden, efter det skylles bylden igennem. Til sidst lægges et dræn ind, så området ikke lukker til igen og så pus fra området fortsat kan løbe ud. Er der udelukkende mælk i området (hvilket er sjældent), så kan man undlade drænet, men så vil området mest normalt skulle tømmes flere gange, til der er ro i brystet.

Behandlingen vil suppleres med antibiotika til at slå den bakterievækst, der er i brystet, ned. Det tager hos de fleste ca. 10 dage, før behandlingen med antibiotika er fuldført.

Man skal fortsætte med at amme under behandlingen, så brystet også tømmes for mælk. Drænet ligger til problemet er løst, hvilket ofte vil gøre det sværere at amme. Hvis barnet afviser brystet, så må man pumpe for at holde gang i mælkeproduktionen. Mælken kan smage anderledes, når der er problemer i brystet. Den udpumpede modermmælk må gerne gives til barnet med mindre den er misfarvet og/eller tyk af puds.

Hvad kan jeg selv gøre, hvis jeg har en absces

Ved mistanke om en byld i brystet skal du kontakte din egen læge, der så vil kunne hjælpe dig videre, hvis det vurderes nødvendigt. Det er meget vigtigt, at brystet tømmes – både for puds/bakterievækst, så det kan ske en (hurtig) bedring.

Det er vigtigt at brystet også tømmes for den mælk der kan have hobet sig op i brystet, som det hele er startet af eller det problematiske område i brystet hindre i at kunne tømmes sig passende. Her hjælper vi gerne til med en konsultation på timebasis, hvor vi ser hvad der er muligt og hvordan du gør det – elller bedst gør det.

Udover tømning af både byld og bryst bruger man lindring i form af:

  • Smertestillende medicin som paracetamol fx Pamol og/eller NSAID som fx Ipren.
  • Varme – varmepude på brystet / varme brusebade (hvis det er muligt for drænet)
  • Blid massage i retningen ud mod brystvorten under amningen.
  • God, støttende ammebh der endelig ikke er for stram.

Kan du ikke amme på begge bryster, så fortsæt med at amme fra det raske bryst, så din baby fastholder ammeteknikken ved brystet. Det vil gøre at du hurtigst muligt vil kunne komme tilbage til det du ønsker dig, nemlig en hyggestund med din baby ved brystet.

Kilder:  Baby Instituttet, DSOG guidelines, min.medicin.dk

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have din interesse

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.