HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Hærdning af brystvorterne, kan man det?

Det er ikke underligt at komme på den tanke, at det kunne være skønt, hvis man kunne hærde brystvorterne i graviditeten for at ruste sig til amningen – især fordi brystvorterne synes at blive endnu mere sensitive i graviditeten.

Årsagen til den høje sensitivitet i brystvorten, er at brystvorten er fyldt med såkaldte umyeliniserede nervetråde – nervetråde uden fedtskeder. Det er den samme type nervetråde, man finder i øjets hornhinde. Da man ikke kan ændre på fysiologien giver det ingen mening at hærde sine brystvorter. Lige så lidt som det giver mening at hærde hornhinden i øjet, eksempelvis ved at skrubbe på den med en klud.

Bryster der skal hærdes

Brystvortens sensitivitet er et smart stunt fra naturen

Den øgede sensitivitet i brystvorten  er vigtig, fordi den skal bruges til at korrigere amningen. Man kan se, hvordan en baby har fat ved brystet, men man kan ikke se, om brystvorten er korrekt placeret inde i barnets mund under amningen. Men netop grundet den høje sensitivitet i brystvorten er det muligt at MÆRKE, om brystvorten er korrekt placeret i munden under amningen (ved at amningen ikke gør ondt) eller om den IKKE er det (ved at amningen gør ondt).

Smerte ved amningen (og sår på brystvorten) fortæller dig, at brystvorten IKKE er placeret korrekt i din babys mund, altså at teknikken ikke er optimal.

Dette skal du handle på!, både for din brystvortes skyld, men lige så meget for din babys skyldt. For din brystvortes skyld, fordi det gør ondt og ofte har det med at blive værre og værre (mere og mere smertefuldt). Og for din babys skyld fordi din baby med den ikke optimal teknik vil få mindre mælk fra brystet og ned i mavesækken end med en optimal teknik. Mange babyer vil få for lidt mælk ved brystet, hvor andre måske vil få mælk nu, men skulle arbejde unødigt hårdt for det.

Hvad jeg selv kan gøre for min amning

Det er vigtigt, at du lærer at lægge din baby til brystet med en god teknik, da det er teknikken ved brystet, der er afgørende for, om amningen er smertefuld eller ikke – og for de fleste også om barnet får mælk nok ved brystet eller ikke. Ligesom teknikken har noget at sige for hvor godt brysterne tømmer sig og dermed for mælkeproduktionen (god tømning er vigtig for en god mælkeproduktion).

Du skal derfor altid reagere på smerte ved at justere eller optimere din babys teknik ved brystet. Smerte er ikke en naturlig del af ammeetableringen eller af amningen – selvom mange oplever det eller får at vide at det er “helt normalt”.

Vores ammevejledning er baseret på ESA-metoden, der står for Effektiv Smertefri Amning. ESA-metoden er en teknik til at får barnet korrekt placeret ved brystet (uanset individuelle forhold) og til tømning og ved det at få amningen til at lykkes (uden smerte).

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have din interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

Suttekursus!

Lavet i samarbejde med
FRIGG

error: Content is protected !!