fbpx

Hærdning af brystvorterne, kan man det?

Det er ikke underligt at komme på den tanke, at det kunne være skønt, hvis man kunne hærde brystvorterne i graviditeten for at ruste sig til amningen – især fordi brystvorterne synes at blive endnu mere sensitive i graviditeten.

Årsagen til den høje sensitivitet i brystvorten, er at brystvorten er fyldt med såkaldte umyeliniserede nervetråde – nervetråde uden fedtskeder. Det er den samme type nervetråde, man finder i øjets hornhinde. Da man ikke kan ændre på fysiologien giver det ingen mening at hærde sine brystvorter. Lige så lidt som det giver mening at hærde hornhinden i øjet, eksempelvis ved at skrubbe på den med en klud.

Brystvortens sensitivitet er et smart stunt fra naturen

Den øgede sensitivitet i brystvorten  er vigtig, fordi den skal bruges til at korrigere amningen. Man kan se, hvordan en baby sutter ved brystet, men man kan ikke se, om brystvorten er korrekt placeret i barnets mund under amningen. Grundet den høje sensitivitet i brystvorten er det muligt at mærke, om brystvorten er korrekt placeret i munden under amningen – ved at amningen ikke gør ondt.

Smerte ved amningen (og sår på brystvorten) fortæller dig, at brystvorten ikke er placeret korrekt i din babys mund, og at teknikken ikke er optimal (og at du skal handle på det!, både for din brystvortes skyld, men lige så meget for din babys skyldt).

Bryster der skal hærdes

Hvad jeg selv kan gøre for min amning

Det er vigtigt, at du lærer at lægge din baby til brystet med en god teknik, for det er teknikken ved brystet, der er afgørende for, om amningen er smertefuld eller ikke – og om din baby får mælk nok ved brystet eller ikke. Ligesom teknikken har noget at sige for hvor godt mælkeproduktionen opstartes til produktion. Du skal derfor altid reagere på smerte ved at justere eller optimere din babys teknik ved brystet. Smerte er ikke en naturlig del af ammeetableringen eller af amningen – selvom mange oplever det eller får det at vide.

På vores Ammekursus for kommende forældre lærer du alt om, hvordan du kan hjælpe dig selv og din baby til en godt start på amningen med den rigtige teknik.

Med vores ammevejledning og vores barselsophold slipper du for at sidde derhjemme og opfinde den dybe tallerken og ”overnight” at skulle lære dig selv og din baby amningens kunst. Vores ammevejledninger er baseret på ESA-metoden – står for Effektiv Smertefri Amning – der er en metode, der gør det muligt for dig (uanset individuelle forhold), at få amningen til at lykkes uden smerte.

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have din interesse

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.