Brystformindskelse / brystreducering og amning

Brystreducering og amning er i langt de fleste tilfælde muligt. De brystreduceringer, der laves i dag, er ofte yderst nænsomt udført, således at mælkegange og mælkekirtler er uberørte.

Hvis brystet er blevet opereret mindre, og brystvorten ikke er flyttet, er det et mindre indgreb end hvis brystvorten er flyttet. Hvis brystvorten er flyttet, er der større risiko for, at mælkegangene fra mælkekirtlerne til brystvorten er blevet skadet eller revet over i forbindelse med indgrebet.

Brystreduktion - fra operationen

Hvilke udfordringer er der ved brystreducering

Ved brystreducering, især hvor brystvorten er flyttet, kan der være en øget risiko for mælkeknuder fra mælkeproducerende områder, der ikke har en udgangskanal. Derudover vil der, hvis for mange mælkekirtler ikke er forbundet med brystvorten, være en risiko for ikke at have mælk nok til at kunne fuldamme i hele ammeperioden og en øget risiko for brystbetændelse.

For lidt mælk skyldes dog langt oftere din babys teknik ved brystet end brystreduceringen.

Når man fjerner fedtkirtler fra brystet og gør brystet mindre, vil mælkegangene være lige så lange som før, men have mindre plads at ligge på. De ligger derfor mere ”sammenviklet”. De lange sammenviklede mælkegange skaber ofte en forsinket nedløbsrefleks, som du skal tage højde for.

Brystreducering øger også risikoen for mælkeknuder og brystbetændelse.

Hvad jeg selv kan gøre for min amning

Hvis du er brystreduceret, bør du være særlig opmærksom på, at amningen er velfungerende – især i opstartsperioden, hvor brystet skal bevise sig. Det sikreste vil være at få kompetent hjælp til at etablere amningen og mælkeproduktionen.

Vi kan give dig den viden og ammevejledning, du har brug for, for at kunne etablere en velfungerende amning. Vi har stor erfaring med kvinder, der har fået brystreducering og kan på timebasis og døgnbasis guide dig uden om de faldgrupper, der er ved amning efter brystreducering. Vi kan sikre dig, at intet vigtigt overses, til brystet har bevist sig, og amningen er velfungerende.

 

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have din interesse

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.