fbpx

Brystformindskelse / brystreducering & amning

Brystreducering og amning er i langt de fleste tilfælde muligt. De brystreduceringer, der laves i dag, er ofte yderst nænsomt udført, således at mælkegange og mælkekirtler er uberørte eller næsten uberørte.

Hvis brystet er blevet opereret mindre, og brystvorten ikke er flyttet, er det et mindre indgreb end hvis brystvorten er flyttet. Hvis brystvorten er flyttet, er der større risiko for, at mælkegangene fra mælkekirtlerne til brystvorten er blevet skadet eller revet over i forbindelse med indgrebet.

Brystreduktion - fra operationen

Hvilke udfordringer er der ved brystreducering

Ved brystreducering, især hvor brystvorten er flyttet, kan der være en øget risiko for mælkeknuder fra mælkeproducerende områder, der ikke har en udgangskanal. Derudover vil der, hvis for mange mælkekirtler ikke er forbundet med brystvorten, være en risiko for ikke at have mælk nok til at kunne fuldamme i hele ammeperioden og en øget risiko for mælkeknuder og  brystbetændelse.

For lidt mælk skyldes dog langt oftere din babys teknik ved brystet end brystreduceringen, der er i hvert fald der du må starte, hvis det har problemer med mælkeproduktionen.

Når man fjerner fedtkirtler fra brystet og gør brystet mindre, vil mælkegangene være lige så lange som før, men have mindre plads at ligge på. De ligger derfor mere ”sammenviklet”. Det gør at suget ind i brystet kan være mindre end det faktisk er, på samme måde som med ammebrikker, det vil gøre der sværere for din baby at få mælken ud og måske skal din baby også arbejder hårdere for det (det er i hvert fald noget du skal være opmærksom på). De lange sammenviklede mælkegange skaber ofte en forsinket nedløbsrefleks, som du også skal tage højde for.

Hvad jeg selv kan gøre for min amning

Hvis du er brystreduceret, bør du være særlig opmærksom på, at amningen er velfungerende – især i opstartsperioden, hvor brystet skal bevise sig. Du skal være særligt opmærksom og sikker på at der er den mælk din baby har brug for OG at din baby har krafterne og kan trække mælken ud at brystet. En nyfødt baby kan god lægge sig til at sove, fordi han eller hun er for udmattet til at fortsætte med at sutte ved brystet – og man som forældre tror at han eller hun falder i søvn af mæthed.

Du skal derfor være særlig opmærksom på at din baby ikke taber sig for meget i starten og derefter at din baby tager passende på i vægt.

Det sikreste hvis du er opereret i brystet vil være at få kompetent hjælp til at etablere amningen og mælkeproduktionen. Vi kan give dig den viden og ammevejledning, du har brug for, for at kunne etablere amningen. Vi har stor erfaring med kvinder, der har fået brystreducering og kan på timebasis og døgnbasis guide dig uden om de faldgrupper, der er ved amning efter brystreducering. Vi kan sikre dig, at intet vigtigt overses, til brystet har bevist sig, og amningen er velfungerende.

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have din interesse

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.