Brystpumpe, tips til at vælge den rigtige brystpumpe

Står du og skal bruge en brystpumpe, så har du her nogle gode tip til hvad du skal gå efter.

TIP 1: Find den brystpumpe, der passer dit behov

Inden du køber eller lejer en brystpumpe skal du først og fremmest finde ud af, hvad du skal bruge pumpen til og i hvilket omfang.

Har du brug for:

  • En enkelt udmalkning en gang imellem
  • Daglige udmalkninger over en kortere periode
  • Daglige udmalkninger over en længere periode

Jo større dit behov er jo mere glad vil du blive for en brystpumpe, der ikke er for tidskrævende i praksis.

En enkelt udmalkning engang imellem klares fint med en håndpumpe (manuel eller elektrisk), hvor daglige udmalkninger bliver en hel del nemmere med en elektrisk pumpe. Med en dobbeltpumpe vil du kunne halvere den tid du bruger på at pumpe. Der er derfor meget tid sparet med en dobbeltpumpe ved daglige udmalkninger – især over en længere periode.

Vær opmærksom på at det ikke er alle brystpumper, der kan købes reservedele til. Medelas brystpumper, der er dem vi sælge i vores shop har gode muligheder for at købe nye dele selvom det sjældent er aktuelt – i hvert fald ikke fordi der er gået noget i stykker.

TIP 2: Tjek brystpumpens sugeevne

Der er stor forskel på, hvor stor en sugeevne brystpumper har. Jo kraftigere sug brystpumpen har jo bedre vil brystpumpen kunne få mælken ud af brystet – hvilket er lige hvad du har brug for.

Når det gælder små brystpumper – så har en lille håndpumpe en lige så god eller bedre sugeevne end en elektrisk pumpe af samme størrelse, så sugeevnen bør ikke være afgørende for, om det ender med en elektrisk eller en manuel brystpumpe.

Vær opmærksom på, at ved udlejning af brystpumper, er der ingen krav om at de skal til kontrol. Brystpumper kan altså lejes ud over en årrække uden at sugeevnen tjekkes. Så synes du ikke, at den pumpe, du har lejet, suger særligt overbevisende, så kontakt firmaet og få den evt. byttet med en anden.

brystpumpe med dobbelt sug

Det Private Barselshotel – brystpumpe med dobbelt sug

Tip 3: Sugeevnen skal kunne reguleres

Det kan være afgørende at kunne regulere sugeevnen, da et for svagt sug vil stimulere brystet, men ikke fjerne mælken. Med dårlig tømning og måske også stimulering af en overproduktion. Omvendt vil et for kraftigt sug, når du pumper, kunne skade brystvorten.

Sundhedsstyrelsen skiver i deres ammeanbefalinger til sundhedspersonale:
– Vakuum (på brystpumpen) skal kunne reguleres. Hvis vakuum er for kraftigt, er der øget risiko for beskadigelse af brystvorterne.” (AMNING – EN HÅNDBOG FOR SUNDHEDSPERSONALE side 86)

TIP 4: Køb tilbehøret til brystpumpen i den rigtige størrelse

Når man lejer en brystpumpe tilkøber man selv alt plastudstyr, både den del der skal sidde på brystet og den del mælken opsamles i. Ved køb følger standart udstyr med pumperne.

Det er i den sammenhæng vigtigt at vide, at plastudstyret findes i forskellige størrelser, der passer til forskellige typer af brystvortestørrelser. Du skal altså på forhånd finde ud af, hvilken størrelse tilbehør du skal have.

Sundhedsstyrelsen skiver i deres ammeanbefalinger til sundhedspersonale:
”Vælger moderen at malke ud med en brystpumpe er det vigtigt, at den er både effektiv og behagelig. – Tragten skal have den rigtige størrelse. En tragt, som er for lille, kan give problemer med ømme eller sårede brystvorter, brystbetændelse og for lidt mælk. Mange kvinder skal have en tragt, som er større end standard. (AMNING – EN HÅNDBOG FOR SUNDHEDSPERSONALE side 86)

Vær også opmærksom på at brystpumpen skal bruges rigtigt, for at udmalkningen ikke er ubehagelig eller gør skade på brystvorten.

TIP 5: Det er en fordel at have udstyr nok!

Hvis du pumper meget, kan det også være virkelig rart at have udstyr nok – og ikke bare de dele, der følger med pumpen. Mange har udstyr nok til 3-4 udpumpninger og andre igen til en hel dag, for ikke at skulle skolde udstyr mv. i løbet af dagen, så kan det gøre på en gang.

Hvor meget udstyr, du har brug for, vil afhænge af, hvor ofte du pumper, din økonomi og hvor stort dit overskud er til at skulle vaske og sterilisere flere gang om dagen. De fleste kan bedst lide bare at skylle pumpedelene, så de kan ordnes færdigt og skoldes, når der er ro på – eller af ens partner, når han eller hun kommer hjem.

Tid dig, der køber din pumpe brugt

Har du købt din pumpe brugt, så er det vores helt klare anbefaling at købe EN HELT NY slange til pumpen. Med en ny slange er du helt sikker på at ikke blive smittet med noget, den tidligere ejer evt. har døjet med.

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.