Brystmælk er lavet til babyer, faktisk er din brystmælk lavet lige nøjagtigt til din baby. På mystisk vis ved du og dine bryster hvad din baby står og mangler og regulerer produktionen af brystmælk, så den er unikt sammensat til din babys behov. Desuden har modermælken en naturlig afførende funktion, hvilket er praktisk da bevægelsen i din babys tarm endnu ikke er særlig kraftig.
Den første mælk, der er lige efter fødslen kaldes råmælken og denne erstattes af den den rigtige mælk, når mælken løber til. Den rigtige mælk har en anden sammensætning end råmælken og produceres i langt større mængder.
Modermælkens sammensætning
Når mælken er løbet til, er indholdet af næringsstoffer gennemsnitligt 1 g protein, 7 g kulhydrat (primært laktose), 4 g fedt og 88 g vand pr 100 ml. Fedtindholdet varierer fra kvinde til kvinde fra 2-6 g / 100 ml og varierer også i løbet af døgnet, idet fedtindholdet er højst sidst på dagen, hvor produktionen og dermed det samlede volumen af mælk oftest er lavest.
Proteinet i modermælk består dels af valleprotein og kasein. I starten af ammeperioden er bestanddelen af valleprotein særlig høj, nemlig 90% (og kasein 10%), andelen af valleprotein falder dog gradvist til 60% (og kasein stiger til 40%). Valleprotein er særligt godt for din babys afføring og tarmsystem, da det har en afførende effekt og holder afføringen flydende og let for din baby at komme af med. Hvorimod kasein gør afføringen tykkere og virker mere forstoppende. I modermælkserstatning er der et højere indhold af kasein end af valleprotein, hvilket er årsagen til, at mange babyer bliver forstoppede af modermælkserstatning.
Derudover indeholder modermælk alle de vitaminer og mineraler, som din baby har brug for – bortset fra k-vitamin og d-vitamin, som det anbefales at din baby får som tilskud. Helt unikt for modermælk så indeholder den essentielle stamceller; altså den samme type af stamceller, der findes i navlesnorsblod og som kan blive til hvad som helst i menneskekroppen og dermed være med til at reparere småskader og holde din baby sund og rask!
Brystmælk – tynd og tyk mælk?
Du har sikkert hørt tale om “den tynde og den fede mælk”. Modermælk deles nemlig op i tynd og fed mælk. Lige når mælken produceres, findes der dog ikke tynd og tyk mælk. Det er nemlig først noget, der kommer når mælken står “på lager” i brystet og deler sig. Når mælken står på lager i mælkekirtlen, sætter fedtpartiklerne sig på indersiden af mælkekirtlen og den flydende mælk vil ligge i kirtlen men nu med et lavere fedtindhold, end da mælken lige blev produceret – fordi fedtet jo er “klistret” fast på væggen af mælkekirtlernes inderside. Når mælken begynder at løbe, vil den tynde mælk løbe først og den federe mælk komme bagefter i takt med at mælkekirtlerne tømmes og trækker sig mere og mere sammen.
Man kan se den tynde og tykke mælk ved, at mælken i starten af amningen (eller pumpning) har en tyndere konsistens og nogle gange en nærmest blålig farve (foto forneden i posen), der kommer af, at mælken er fedtfattig som skummetmælk. Sidst i måltidet har mælken en farve som og konsistens mere som sødmælk (foto foroven i posen), fordi mælken er mere fedtholdig.

Det er vigtigt for at din baby kan tage nok på i vægt og følge sin vægtkurve, at din baby får nok at den fede, mættende mælk. Denne mere fede mælk kan ikke bare “drikkes” ved brystet, og vil kræve en bedre / en god teknik ved brystet for barnet at hente ud.
Hvor meget brystmælk kan brystet producere?
I teorien kan brystet producere enorme mængder mælk, på samme måde som en malkeko (helt uden sammenligning selvfølgelig). I praksis kræver det, at brystet startes optimalt op til mælkeproduktion, så alle de mælkekitler der er i brystet deltager i produktionen. Ligesom det vil kræve at hver enkelt mælkekirtler tømmes helt for mælk under amningen (efterspørgslen skaber udbuddet).
Den første amning er vigtig for mælkeproduktionen og ligeledes er din babys teknik ved brystet. En god teknik ved brystet hjælper til en bedre tømning af råmælken, en bedre tømning af den fede mælk og af brystet som helhed. Det er vores erfaring, at mængden af mælkekirtler, der er opstartet til mælkeproduktion, er afgørende for, hvor meget mælk brystet kan producere. I praksis vil det sige, at nok mælkekirtler skal tømmes for råmælk i de første dage.
Senere regulerer mælken sig efter udbud og efterspørgsel, altså hvor meget mælk der fjernes fra brystet, men også af hvor godt den enkelte mælkekirtel tømmes under amningen.
Stress og smerte hæmmer produktionen af mælk og nedløbsrefleksen og er derfor vigtigt at undgå under amningen – hvilket ofte er lettere sagt end gjort.
Hvad vi kan gøre dig – og din baby
ESA-metoden, det står for Effektiv Smertefri Amning – og er en metode udviklet så det kan lykkes enhver kvinde, uanset de individuelle forhold, at få amningen op at stå; med mælk nok og uden smerte. Den sikre en effektiv tømning (og mad i maven på din baby), hvilket er en forudsætning hos langt de fleste for en god mælkeproduktion. Den kan læres her;
- Du kan købe vores Ammebog; Effektiv, Smertefri Amning – amning med ESA-metoden her =>
- Du kan købe vores Online Ammekursus i metoden her =>
- Du booker online sparring eller din online ammekonsultation her ⇒
- Du kan læse mere om vores ammekonsultationer her ⇒
Det er vores oplevelse at det at holde brysterne varme kun gør gode ting for mælken – i forohold til at komme ud. Du kan se videoen om vores brystvarmere her:
Andre artikler om amning
- Hvorfor amme i forskellige ammestillinger?
- Alle bryster er skabt til amning
- Opbevaring af modermælk, hvordan?
- Hvorfor nedløbsrefleksen er vigtig for amningen
- Modermælkserstatning som supplement til amningen