Modermælk / brystmælk – fantastisk mælk designet til din baby

Brystmælk er lavet til babyer, faktisk er din brystmælk lavet lige nøjagtigt til din baby. På mystisk vis ved du og dine bryster hvad din baby står og mangler og regulere produktionen af brystmælk, så den er unikt sammensat til din babys behov. Desuden har modermælken en naturlig afførende funktion, hvilket er praktisk da bevægelsen i din babys tarm endnu ikke er særlig kraftig.

Den første mælk, der er lige efter fødslen kaldes råmælken og denne erstattes af den den rigtige mælk, når mælken løber til. Den rigtige mælk har en anden sammensætning end råmælken og produceres i langt større mængder.

Brystmælk – tynd og tyk mælk?

Når mælken produceres findes der ikke tynd og tyk mælk. Det er noget der kommer når mæklen står i brystet og deler sig, så at fedtpartiklerne sætter sig på indersiden af mælkekirtlen. Når mælken løber vil den tynde mælk løbe først.

Man kan se den tynde og tykke mælk ved at mælken i starten har mælken en blålig farve (foto forneden i posen), der kommer af, at mælken er fedttfattig som letmælk og sidst i måltidet har mælken en farve som sødmælk (foto foroven i posen), fordi mælken er mere fedtholdig.

Modermælk i pose fra udmalkning af brystmælk

Det er vigtigt, for at din baby kan tage nok på i vægt og følge sin vægtkurve, at din baby får nok at den fede, mættende mælk. Denne mere tykke mælk kan ikke bare “drikkes” ved brystet, men kræver en god teknik ved brystet at hente ud.

Hvor meget brystmælk kan brystet producere?

I teorien kan brystet producere enorme mængder mælk, på samme måde som en malkeko. I praksis kræver det at brystet startes optimalt op til mælkeproduktion og at de enkelte mælkekirtler tømmes helt for mælk under amningen.

Den første amning er vigtig for mælkeproduktionen og ligeledes er din babys teknik ved brystet. En god teknik ved brystet hjælper til en bedre tømning af råmælke, en bedre tømning af den fede mælk og af brystet som helhed. Det er vores erfaring, at mængden af mælkekirtler, der er opstartet til mælkeproduktion, er afgørende for hvor meget brystet kan producere. I praksis vil det sige, at nok mælkekirtler skal tømmes for råmælk.

Senere regulerer mælken sig efter udbud og efterspørgsel, altså hvor meget mælk der fjernes fra brystet, men også af hvor godt den enkelte mælkekirtel tømmes under amningen.

Stress og smerte hæmmer produktionen af mælk og nedløbsrefleksen og er derfor vigtige at undgå under amningen – hvilket ofte er lettere sagt end gjort.

Se video om vores brystvarmere

Hvad vi kan gøre dig – og din baby

Barselsophold på Det Private Barselshotel i Gentofte har til formål at skabe det mest optimale miljø omkring jeres nye familie, så I kommer godt fra start som familie og med amningen.

I vores ammekonsultationer lægger vi stor vægt på, at nok mælkekirtler opstartes til produktion. Fordelen er at du ikke pludselig risikerer at have for lidt mælk eller ikke kan følge din babys øget behov for mælk. ESA-metoden – står for Effektiv Smertefri Amning – og er en metode udviklet så det kan lykkes enhver kvinde, uanset de individuelle forhold, at få amningen op at stå med mælk i overflod og uden smerte.

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have interesse

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. I 2009 startede hun og Charlotte Utzon Det Private Barselshotel i Gentofte og i 2013 Baby Instituttet. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.