fbpx

Brystkræft og amning

Brystkræft (mammaecancer) er den hyppigste cancerform blandt kvinder i Danmark. Langt størstedelen af tilfældene ses hos ældre kvinder, men det kan også opstå tidligere i livet. Derfor vil nogle kvinder har allerede inden deres første graviditet have været igennem et forløb med brystkræft. Andre kan få det konstateret under graviditeten eller i ammeperioden. Det er heldigvis sjældent, men det er alligevel altid vigtigt, at man er opmærksom på forandringer i brystvævet og søger læge, hvis man er i tvivl om der er noget, der skal undersøges yderligere.

Hvad er brystkræft

Brystkræft er en ondartet knude, der opstår i brystet kirtelvæv. Oftest opstår det ved celleforandringer i mælkegangene, men der kan gå flere år, før cellerne nedbryder mælkegangenes væg og bliver til en knude, man kan føle uden på brystet.

Det første symptom på brystkræft er oftest en knude i brystet, som man kan mærke ved at føle på brystet. Andre symptomer kan  være udseendemæssige ændringer ved brystet, som eksempelvis huden på brystet bliver nopret, eller der sker rynkedannelse eller en svag indtrækning af huden. Nogle oplever at brystvorten trækkes indad og/eller udskiller klar eller blodig væske.

Under graviditet og ammeperioden sker der naturligt store ændringer i brysterne, hvor mængden af kirtelvæv øges, der kan opstå brystspændning og knudrede områder i brystet, når mælken løber til, og der kan komme mælkeknuder og brystbetændelse, som er udfordringer med amningen men uden at have noget med brystkræft at gøre. Derfor kan det være svært at skelne mellem normale brystforandringer i graviditeten/ammeperioden, og ovenstående symptomer.

Men det gælder at, du bør gå til lægen, hvis du:

  • Mærker en knude eller fortykkelse i brystet eller i armhulen
  • Opdager ændringer i brysterne, f.eks. indtrækning i huden
  • Får sår/eksem på brystvorterne uden forklaring
  • Oplever betændelseslignende rødme, varme og hævelse af brystet
  • Oplever at der kommer blod eller klar væske fra brystvorterne

Der vil ofte være tale om helt godartede ændringer, men lad for en sikkerheds skyld lægen undersøge det.

Kilde: Kræftens Bekæmpelse 

9 ud af 10 knuder i brystet, som kvinder henvender sig med til lægen, er godartede, men ved den mindste usikkerhed laver man flere undersøgelser.

Du kan læse mere om undersøgelser for brystkræft her. 

Symptomer på brystkræft i ammeperioden

I ammeperioden vil man næsten altid kunne mærke mælkekirtlerne i brystet med sine fingre. Det er normalt. De bliver større og til tider lidt ømme, men bliver efter en amning betydeligt mindre og uømme. Det er vigtigt altid at have en god fornemmelse af, at der er tømning af mælkekirtlerne i forbindelse med amning (også for at forebygge evt. brystbetændelse og være sikker på at bevare/etablere en god mælkeproduktion). Hvis man har en knude i brystet, der ikke tømmes, eller vedvarende symptomer på brystbetændelse, som ikke forsvinder ved tømning af brystet og / eller behandling med antibiotika, er det vigtigt at opsøge læge. Symptomer på brystkræft ligner nemlig rigtig meget symptomerne på brystbetændelse (mastitis). Ved tvivl, bør du altid snakke med din læge om det.

Det er også vigtigt at gå til lægen, hvis du pludseligt oplever, at hele brystet (eller en stor del af det), pludseligt hæver op, bliver rødt, varmt og ømt. Altså en generel forandring af brystet, som ikke er relateret til knuder eller specifikke hårde områder. Dette kan nemlig være symptom på inflammatorisk brystkræft, som er en meget sjælden form for brystkræft, der kan forveksles med “almindelig” brystbetændelse i ammeperioden.

Amning efter brystkræft

Hvis man tidligere har haft brystkræft, kan man med stor sandsynlighed godt amme, medmindre begge brysters kirtelvæv er fjernet. Selv om der kun er et bryst med tilstrækkeligt kirtelvæv, kan man faktisk ofte producere nok mælk til en fuldamning (lige som at tvillinger kan fuldammes). Hvis der har været indgreb/operationer i dit bryst, uden at al kirtelvævet er fjernet, kan det alligevel godt have påvirket noget af kirtelvævet eller nogle af mælkeudgangene, hvilket kan vanskeliggøre amningen på samme måder som andre typer af brystoperationer. Omvendt er kroppen så fantastisk, at den vil begynde at genetablere noget af det, der er beskadiget. For nogle kvinder vil det betyde, at brystet kommer til at producere helt fint med mælk, og for andre kan det betyde at dele af brystet ikke kan deltage i produktionen. Man kan desværre ikke altid forudsige, hvilke bryster der vil gøre hvad, men man kan forberede sig godt og optimere alt det man kan, for at få den størst mulige produktion, hvis det er det man ønsker.

Det er meget forskelligt, hvordan man har det med sine bryster, efter eller under et forløb med brystkræft. Der er nogle kvinder, der virkelig gerne vil amme så meget som muligt, og der er andre, der slet ikke har lyst til at lægge sit barn til brystet – og alt der imellem. Det vigtigste er at finde ud af, hvad der er allerbedst for dig og din familie, og det du føler er godt for din krop. Intet er rigtigt eller forkert i sådan en beslutning.

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have din interesse

 

Tabitha Kettner, jordemoder
Tabitha Kettner er uddannet jordemoder i 2013 og IBCLC siden 2018. Tabitha har arbejdet som jordemoder og ammevejleder på Baby Instituttet siden 2020 og hjælper familier godt fra start med amningen på vores klinik i Kgs Lyngby.