HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Brystkræft / mammacancer & amning

Brystkræft er den hyppigste cancerform blandt kvinder i Danmark. Brystkræft er også kaldet mammacancer. Langt størstedelen af kvinder der får brystkræft er ældre kvinder, men kan også ses hos yngre kvinder. Derfor vil nogle kvinder allerede inden deres første graviditet have været igennem et forløb med brystkræft. Andre får det konstateret i graviditeten eller i ammeperioden. Det er heldigvis meget sjældent, men stadig vigtigt, at du også i den periode af livet er opmærksom på forandringer i brystvævet og søger læge, hvis du er i tvivl om der er noget, der skal undersøges yderligere.

Brystkræft er en ondartet knude, der opstår i brystets kirtelvæv.

Symptomer på brystkræft

Brystkræft opstår ofte ved, at der er celleforandringer i mælkegangene. Der går ofte flere år, før cellerne nedbryder mælkegangenes væg og bliver til en knude, man kan mærke uden på brystet.

Det første symptom på brystkræft er oftest en knude i brystet, som man kan mærke ved at føle på brystet. Andre symptomer kan være udseendemæssige ændringer ved brystet, eksempelvis at huden på brystet bliver nopret, eller at der sker rynkedannelse eller en svag indtrækning af huden. Nogle oplever at brystvorten trækker sig indad og/eller udskiller klar eller blodig væske.

Under graviditet og ammeperioden sker der naturligt store ændringer i brysterne, hvor mængden af kirtelvæv øges og brysterne og brystvorterne kan være ømme. Der er helt naturlig, der vil også opstå brystspændning og hårde områder i brystet, når mælken løber til, og der kan komme mælkeknuder og brystbetændelse, som udfordringer ved amningen. Alt sammen har med mælkeproduktionen at gøre og har ingen sammenhæng med brystkræft.

Grundet de mange forandringer kan det være svært at skelne mellem normale brystforandringer i graviditeten og ammeperioden og ikke normale brystforandringer.

Symptomer på brystkræft i ammeperioden

I ammeperioden vil man næsten altid kunne mærke mælkekirtlerne i brystet med sine fingre. Det er normalt. De bliver større og til tider lidt ømme, men bliver efter amningen betydeligt mindre og uømme. Det er vigtigt altid at have en god fornemmelse af, at mælkekirtlerne tømmer sig i forbindelse med amningen (også for at forebygge brystbetændelse og være sikker på at etablere og fastholde en god mælkeproduktion).

Hvis man har en knude i brystet, der ikke tømmes, eller vedvarende symptomer på brystbetændelse, der ikke forsvinder ved tømning af brystet eller behandling med antibiotika, er det vigtigt at opsøge sin læge. Symptomerne på brystkræft ligner nemlig rigtig meget symptomerne på brystbetændelse. Ved tvivl, bør du altid rådføre dig med lægen.

Det er også vigtigt at gå til lægen, hvis du pludseligt oplever, at hele brystet (eller en stor del af brystet), hæver op, bliver rødt, varmt og ømt. Altså en generel forandring af brystet, der ikke går væk ved tømning. Dette kan nemlig være symptom på en brystbetændelse, men også på inflammatorisk brystkræft, der er en meget sjælden form for brystkræft, der i ammeperioden kan forveksles med “almindelig” brystbetændelse.

Hvornår skal lægen kontaktes

Du bør gå til lægen, hvis du:

  • Mærker en knude eller fortykkelse i brystet eller i armhulen.
  • Opdager ændringer i brysterne eksempelvis indtrækning i huden.
  • Får sår eller eksem på brystvorterne uden forklaring.
  • Oplever betændelseslignende rødme, varme og hævelse af brystet.
  • Oplever at der kommer blod (eller klar væske fra brystvorterne). Kilde: Kræftens Bekæmpelse 

Der vil ofte være tale om helt normale eller godartede ændringer, som du sikkerheds skyld skal have lægen til at vurdere. 9 ud af 10 knuder i brystet, kvinder henvender sig til lægen med, er godartede.

Ved den mindste usikkerhed vil man undersøge brystet nærmere.

Amning efter at have haft brystkræft

Det er forskelligt, hvordan man har det med sine bryster, efter eller et forløb med brystkræft. Nogle kvinder vil virkelig gerne amme, og andre har slet ikke lyst til det – og alt der imellem. Det vigtigste er at finde ud af, hvad der er rigtigt for dig.

Hvis du har haft brystkræft, kan du med stor sandsynlighed godt amme, medmindre begge brysters mælkekirtelvæv er fjernet. Hvis man kun har et bryst med tilstrækkeligt kirtelvæv, kan de fleste godt producere nok mælk til en fuldamning ved et bryst (på samme måde som at man kan fuldamme tvillinger med to bryster).

Hvis der har været indgreb/operationen i brystet, uden at kirtelvævet er fjernet, kan det godt have påvirket noget af kirtelvævet eller nogle af mælkeudgangene, hvilket kan vanskeliggøre amningen på samme måder som andre brystoperationer i brystet. Omvendt er kroppen ofte så fantastisk, at den vil begynde at genetablere noget af det skadet væv. For nogle kvinder betyder det at brystet kommer til at producere helt fint med mælk, og for andre betyder det at dele af brystet ikke gør eller slet ikke deltager i mælkeproduktionen.

Man kan ikke forudsige, hvilke bryster der vil gøre hvad, men man kan forberede sig godt på amningen, være meget opmærksom på en god tømning (der sikre en god mælkeproduktion) og optimere det man kan i forhold til barnets teknik ved brystet, hvis man ønsker at amme.

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have din interesse

 

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

Suttekursus!

Lavet i samarbejde med
FRIGG

error: Content is protected !!