HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Brystforstørrelse / brystimplantater & amning

Brystforstørrelse og amning er i langt de fleste tilfælde muligt, fordi de brystimplantater, der indlægges i dag, ofte er så nænsomt lagt ind, at mælkegangene og mælkekirtlerne i brystet er uberørte – om end ikke altid så barnet kan fuldammes. Det vil dog ofte kræve en særlig indsats at få amningen til at lykkes efter en brystforstørrelse, og at du sætter dig ind i hvilke udfordringer du kan møde.

Brystimplantater før de bliver lagt ind i brystet

Hvilke udfordringer er der ved brystimplantater?

Brystimplantater (alt efter hvordan de er indlagt) gør, at den streng, der går fra brystvorten og ind i brystet, bliver kort i forhold til brystets størrelse – grundet implantatet. Det kan gøre det sværere for barnet at få fat om brystvorten (svøbe) og holde undertrykket. To afgørende ting for at få mad nok ved brystet.

En anden udfordring ved brystforstørrelse og amning kommer af det øgede tryk, der kan være på mælkegangene og mælkekirtlerne fra brystimplantatet. Brystimplantaterne kan gøre det svært for mælkekirtlerne at fylde sig med mælk. Og hvis de ikke er lagt bag musklen også for mælken at løbe ud af brystet. Det vil af brysterne opleves som manglende efterspørgsel, der kan udfordre mælkeproduktionen (eller ikke etablere sig ordentligt), hvis der ikke tages højde for det.

Det er, hvis du har implantationer, særligt vigtig at være ekstra opmærksom på, at din baby får den mad, han eller hun har brug for. Altså at din baby ikke taber sig for meget i vægt i den første tid efter fødslen og tager nok på i vægt derefter. For lidt mælk skyldes dog lige så ofte teknikken ved brystet end brystforstørrelsen, hvorfor man altid skal starte med at rette op på den ved problemer.

Det er også vigtigt, at være opmærksom på at brysterne tømmer sig under amningen.

Der er mælk, men den ophører hurtigt…

En anden ting, der kan ses ved bryster med brystimplantater (bag brystmusklen), er at alt mælkekirtelvævet er skubbet frem i brystet (frem mod brystvorten). Det kan gøre, at det kan være svært for mælkekirtelvævet at fylde sig med mælk, hvis pladsen er knap (ved store implantater eller stram hud). Men oftere vil det gøre at mælken løber hurtigt og nemt fra brystet, fordi den bliver skubbet på bagfra.

Det er godt, du skal være opmærksom på er mængden af mælk, altså at mælken løber længe nok (at der er nok mælk) til at din baby får den mælk han eller hun har brug for (få et helt måltid i maven). Altså at mælken ikke stopper med at løbe hurtigt igen, fordi der ikke er plads til så meget mælk i brystet (fordi pladsen er begrænset af implantatet).

Vær opmærksom på at brystet tømmer sig

Selvom man har forsøgt at beskadige brystet så lidt som muligt under operationen, kan det ikke undgås helt. Der vil derfor være en øget risiko for skadede mælkegange eller områder i brystet, der kan føre til mælkestase i området eller området bag.

Dermed er du, hvis du har implantater også i en øget risiko for mekanisk brystbetændelse.

Hvad jeg selv kan gøre for min amning med implantater

Det kræver noget særligt at amme med implantater i forhold til uden. Hvis du har brystimplantater, bør du være særlig opmærksom på, at amningen er velfungerende – især i opstarten, hvor brystet skal “vise sig” funktionsdygtigt i forhold til mælkeproduktion.

Det sikreste vil være at få hjælp til at etablere amningen og mælkeproduktionen. Med ekstra hjælp  på hospitalet efter fødslen. Talt med din konsultationsjordemoder om det.

Ønsker du hjælp til din amning, kan du;

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

Suttekursus!

Lavet i samarbejde med
FRIGG

error: Content is protected !!