fbpx
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Brystforstørrelse / brystimplantater & amning

Brystforstørrelse og amning er i langt de fleste tilfælde muligt, fordi de brystimplantater, der indlægges i dag, ofte er så nænsomt lagt ind, at mælkegangene og mælkekirtlerne i brystet er uberørte – om end ikke altid så barnet kan fuldammes. Det vil dog ofte kræve en særlig indsats at få amningen til at lykkes efter en brystforstørrelse, hvorfor det er godt du sætter dig ind i tingene og hvilke udfordringer du skal være opmærksom på.

Brystimplantater før de bliver lagt ind i brystet

Hvilke udfordringer er der ved brystimplantater?

Brystimplantater (alt efter hvordan de er indlagt) gør, at den streng, der går fra brystvorten og ind i brystet, bliver kort i forhold til brystets størrelse – grundet implantatet. Det kan gøre det svært for barnet at få fat om brystvorten (svøbe) og holde undertrykket. To afgørende ting for at få mad nok ved brystet.

En anden udfordring ved brystforstørrelse og amning kommer af det øgede tryk, der kan være på mælkegangene og mælkekirtlerne fra brystimplantatet. Brystimplanteterne kan gøre det svært for mælkekirtlerne at fylde sig med mælk og hvis de ikke er lagt bag musklen for mælken at løbe ud af brystet – hvilket af kroppen vil opleves som en manglende efterspørgsel på mælk, der kan få mælkeproduktionen til at falde yderligere (eller ikke etablere sig ordentligt, hvis der ikke tages forholdsregler for det). Det er derfor særligt vigtig at være ekstra opmærksom på at din baby får den mad han eller hun har brug for, ved at din baby ikke taber sig for meget i vægt i den første tid efter fødslen og taget nok på i vægt derefter. For lidt mælk skyldes dog lige så ofte en dårlig teknik ved brystet end brystforstørrelsen, hvorfor man altid skal starter der. Det er også vigtig at være opmærksom på at brysterne tømmer sig under amningen.

Hvis du har fået implantater pga underudviklede bryster, så læs mere om hypoplastiske bryster og amning her

En anden ting der kan ses ved bryster med brystimplantater (bag brystmusklen) er at alt mælkekirtelvævet er skubbet frem i brystet (frem mod brystvorten). Det kan gøre, at det kan være svært for mælkekirtelvævet at fylde sig med mælk, hvis pladsen er knap (stor implantat og/eller stam hud), men det kan også gøre at mælken løber hurtigt og nemt fra brystet, af der bliver skubbet på mælken bagfra. Det er godt, det du igen skal være opmærksom på er mængden af mælk, altså at mælken løber længe nok (at der er nok mælk) til at din baby får den mælk han eller hun har brug for, for at have et helt måltid i maven. Altså at mælken ikke stopper med at løbe hurtigt igen, fordi der ikke er så meget (fordi pladsen er begrænset).

Selvom der er forsøgt at beskadige brystet så lidt som muligt under indgrebet, så kan det ikke altid undgåes helt. Der vil derfor være en øget risiko for skadede mælkegange eller områder i brystet, der kan føre til mælkestase i området bag og dermed også hvis du har implantater en øget risiko for mekanisk brystbetændelse.

Hvad jeg selv kan gøre for min amning med implantater

Det kræver noget særligt at amme med implantater i forhold til uden. Hvis du har brystimplantater, bør du være særlig opmærksom på, at amningen er velfungerende – især i opstartsperioden, hvor brystet skal bevise sig funktionsdygtigt i forhold til mælkeproduktion. Det sikreste vil være at få kompetent hjælp til at etablere amningen og mælkeproduktionen.

Vi har stor erfaring med kvinder der har fået brystforstørrelse og kan på timebasis og døgnbasis guide dig uden om de faldgrupper, der er ved amning efter brystforstørrelsen. Vi kan sikre dig, at intet vigtigt overses, til brystet har bevist sig, og amningen er velfungerende, så du ikke bliver snydt for at kunne amme din baby. Du vil også bliver undervist i at kunne vurdere din babys synk ved brystet og dermed om din baby spiser eller ikke spiser og om din baby får nok.

Ligesom vi kan hjælpe dig med håndgreb til at få din baby lagt til brystet med en god teknik og sikre en god tømning af brysterne.

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have interesse