Amme, det kan alle kvinder, fordi bryster er skabt til amning

Man skal ikke kende meget til kvindebryster for at vide, at der findes mange forskellige størrelser, former og typer af brystvorter. Men uanset hvordan de er, så er ALLE kvindebryster skabt til ét hovedformål (og det er ikke for at behage mænd) men at ernære vores afkom.

Store og små bryster – begge dele har sine fordele

Når man taler om bryststørrelse, taler man mest om mængden af fedtvæv i brystet, hvilket kan være noget andet end mængden af mælkekirtelvæv. I forhold til amning er det mængden af mælkekirtelvæv, der er interessant, og den kender man ikke rigtigt til.

Generelt er det dog sådan at store bryster har en stor mængde mælkekirtelvæv, og små bryster har en mindre mængde mælkekirtelvæv.

Bryster er skabt til amning

Bryster med meget mælkekirtelvæv (store bryster) lagrer ofte mælken i brystet, hvor bryster med lidt mælkekirtelvæv lagre mælk i brystet OG også producere mælk under amningen, når barnet spiser ved brystet. Begge dele fungerer lige godt for barnet, det afgørende er at få brystet startet op med til en god mælkeproduktion helt fra starten, for ellers ser vi store bryster producere alt for lidt – og små bryster gøre det samme.

Brystvortens form

Det, der skal ske i din babys mund, er det samme, uanset hvordan din brystvorte er.

I Danmarkt lader vi som om, at alle brystvorter er lige nemme ud fra den tese at bryst + baby = amning. Men ofte er amning langt mere kompliceret end det og som tommelfingerregel vil nogle brystvorter være andre. Det gælder også for brystvorten, at hvis teknikken ved brystet ikke er god, så vil brystvorten kunne skades – alt fra uudholdelig smerte til smerte der kan overkommes.

Det er normalt, at en baby skal have hjælp til at komme korrekt til brystet med en god teknik, så der ikke sker skade på brystvorten, og så amningen bliver effektiv (udbytterig for din baby). Nogle brystvorter kan være sværere at få baby til at få korrekt ved; fordi brystvorterne er store, flade eller indadvendte, hvilket stiller større krav til dig som mor, for at amningen kommer til at lykkes. Men ofte afhænger det lige så meget af barnet og hvordan i kommer fra start med amningen.

Problematiske bryster og brystvorter

Vi ser desværre en tendens til, at bryster og brystvorter af fagpersonale stemples som dårlige. Vi ser også en tendens til, at mange fagpersoner har svært ved at håndtere store bryster, og brystvorter der er store, flade eller indadvendte. Det er en skam.

Måske der er årsagen til, at ammebrikker tilbydes eller måske det bare er løsningen på en travl føde- eller barselsgang. Det er slemt, da ammebrikker, så godt som altid skaber flere problemer end de løser uanset årsagen til, at de introduceres. Det normale er desværre blevet, at nybagte mødre i stedet sidder med de problemer ammbrikkerne giver derhjemme, da de fleste først kommer med tiden.

Video om mælkekirtler og tømning af dem:

Hvad du selv kan gøre

Du kan med stor fordel læse alt det vi har skrevet her på Baby Instituttet om amning (se menuen) og på bloggen.

Du kan også tilmelde dig og fra mini-bogen om amning + viden om amning i din indbakke.

Med vores Effektive, Smertefrie Amning metode (ESA-metoden) er skabt til kunne få amningen til at fungere for alle kvinder – uanset bryst størrelse og form og uanset typen af brystvorter. Den tager også højde for om barnet er lille og ikke har så kraftigt et sug eller er stor med et kraftigt sug, der let kan gøre skade på brystvorten.

ESA-metoden kan læres her;

Er du i tvivl om hvad vi kan gøre for dig – og din baby – er du velkommen til at sende en SMS på telefon 22773571, så ringer vi dig op, så snart vi ikke står med en baby (og et par bryster) i hænderne.

Se også video: Hurra for brystvarmere!!

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have interesse

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. I 2009 startede hun og Charlotte Utzon Det Private Barselshotel i Gentofte og i 2013 Baby Instituttet. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.