fbpx

Amme, det kan alle kvinder, fordi bryster er skabt til amning

Man skal ikke kende meget til kvindebryster for at vide, at der findes mange forskellige størrelser, former og typer af bryster og brystvorter. Men uanset hvordan de er, så er ALLE kvindebryster skabt til ét hovedformål (og det er ikke for at behage mænd) men at ernære vores afkom.

Store og små bryster – begge dele har sine fordele

Når man taler om bryststørrelse, taler man mest om mængden af fedtvæv i brystet, hvilket kan være noget andet end mængden af mælkekirtelvæv. I forhold til amning er det mængden af mælkekirtelvæv, der er interessant, og den kan man ikke bare vurdere ud fra størrelsen af brystet.

Generelt er det dog sådan, at store bryster har en større mængde mælkekirtelvæv, og små bryster har en mindre mængde mælkekirtelvæv. Det betyder ikke, at man ikke kan lave masser af mælk, hvis man har små bryster eller omvendt, at man med store brystet i starten har fået for lidt mælkekirtelvæv startet op til produktion til at kunne lave nok mælk til ens baby. Ligesom man heller ikke kan sige præcis, hvor lidt eller hvor meget kirtelvæv, det kræver at kunne producere mælk til en fuld amning. Foruden mælkekirtelvæv, så betyder hormonerne samt hvordan man er kommet fra start med amningen – og hvordan fødslen er gået – også en masse for mælkeproduktionen og amningen.

Bryster er skabt til amning

Bryster med meget mælkekirtelvæv lagrer ofte mere mælk i brystet (fordi der er stor lagerkapacitet), hvor bryster med lidt mælkekirtelvæv lagrer mindre mælk i brystet OG i stedet producerer mælk under amningen, når barnet spiser ved brystet. Begge dele fungerer lige godt for barnet, det afgørende er at få brystet startet op til en god mælkeproduktion helt fra starten, uanset størrelse.

Det er almindeligt, at brysterne vokser i løbet af graviditeten og at forholdet mellem fedtvæv og mælkekirtelvæv ændres, således at der er mere kirtelvæv end fedtvæv. Brystvorten bliver også større, det brune område øges og antallet af de små kirtler, der sidder i det brune område (Montgomerys kirtler) øges. Montgomerys kirtler udskiller duftstoffer, der hjælper din baby med at finde vej til brystet.

Brystvortens form

Det, der skal ske i din babys mund, er det samme, uanset hvordan din brystvorte er.

Som tommelfingerregel vil nogle brystvorter være lettere for baby at få fat på end andre. Det betyder IKKE, at nogle brystvorter er forkerte eller ikke duer til amning. Blot at det kan kræve lidt mere finesse at hjælpe baby på brystet med en god teknik. Tænk på, at når din baby kommer til verden, så har han / hun aldrig nogensinde haft en brystvorte i munden før. Og har derfor heller ikke nogen forventning eller præference for, hvordan det skal føles. Det er nemlig noget, der sker i de allerførste amninger; at din baby får erfaringer med at sutte på brystet og med at hente råmælk ud af brystet. Og det er i den proces at din baby får sine præferencer for, hvordan en brystvorte skal føles i munden.

Det gælder for brystvorten, at hvis teknikken ved brystet ikke er god, så vil brystvorten kunne skades – alt fra uudholdelig smerte til smerte der kan overkommes. Desværre oplever helt op til 80% af danske kvinder smerter ved amning i den første uge – og 60% får sår på brystvorterne. Det er super-ærgerligt, fordi det faktisk er let at undgå, hvis man lærer en god ammeteknik fra starten og er opmærksom på at få rettet teknikken, så snart der opstår smerter.

Det er normalt, at en baby skal have hjælp til at komme korrekt til brystet med en god teknik, så der ikke sker skade på brystvorten, og så amningen bliver effektiv (udbytterig for din baby). Nogle brystvorter kan være sværere at få baby til at få korrekt ved; fordi brystvorterne er store, flade eller indadvendte, hvilket stiller større krav til dig som mor, for at amningen kommer til at lykkes. Men ofte afhænger det lige så meget af barnet og hvordan I kommer fra start med amningen.

Problematiske bryster og brystvorter

Vi ser desværre en tendens til, at bryster og brystvorter af fagpersonale stemples som “dårlige”. Vi ser også en tendens til, at fagpersoner har svært ved at håndtere store bryster, og brystvorter der er store, flade eller indadvendte. Det er en skam.

Måske det er årsagen til, at ammebrikker tilbydes så utroligt hyppigt og også meget tidligt i mange ammeforløb. Det er slemt, da ammebrikker så godt som altid skaber flere problemer end de løser uanset årsagen til, at de introduceres, og da nybagte mødre ofte ikke informeres tilstrækkeligt om konsekvenserne, når de tilbydes / anbefales at bruge ammebrikker.

Video om mælkekirtler og tømning af dem:

Hvad du selv kan gøre

Du kan med stor fordel læse alt det, vi har skrevet her på Baby Instituttet om amning (se menuen) og på bloggen.

Du kan også tilmelde dig vores Amning med ESA-metoden Light udgave og viden om amning i din indbakke.

Vores Effektive, Smertefrie Amning metode (ESA-metoden) er skabt til kunne få amningen til at fungere for alle kvinder – uanset bryststørrelse og -form og uanset typen af brystvorter. Den tager også højde for, om barnet er lille og ikke har så kraftigt et sug eller er stor med et kraftigt sug, der let kan gøre skade på brystvorten.

ESA-metoden kan læres her;

Er du i tvivl om, hvad vi kan gøre for dig – og din baby – er du velkommen til at sende en SMS på telefon 22773571, så ringer vi dig op, så snart vi ikke står med en baby (og et par bryster) i hænderne.

Se også video: Hurra for brystvarmere!!

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have interesse

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.