HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Bryster er skabt til amning!

Man skal ikke kende meget til kvindebryster for at vide, at der findes mange forskellige størrelser, former og typer af bryster og brystvorter. Uanset hvordan de er, så er ALLE kvindebryster skabt til ét hovedformål (og det er ikke for at behage mænd) nemlig at kunne ernære vores børn den første tid efter fødslen.

Store og små bryster – begge dele har sine fordele

Når man taler om bryststørrelse, taler man mest om mængden af fedtvæv i brystet, hvilket kan være noget andet end mængden af mælkekirtelvæv. I forhold til amning er det en stor mængde mælkekirtelvæv, der er interessant, og den kan man ikke bare vurdere ud fra størrelsen af brystet.

Generelt er det dog sådan, at store bryster har en større mængde mælkekirtelvæv, og små bryster har en mindre mængde mælkekirtelvæv. Det betyder ikke, at man ikke kan lave masser af mælk, hvis man har små bryster. Eller omvendt, at man med store bryster med sikkerhed har mælk nok. Ofte vil det afhænge af, at man i starten af ammeforløbet får nok mælkekirtelvæv startet op til produktion. Foruden mængden af mælkekirtelvæv, betyder den hormonelle del også noget, samt hvordan man er kommet fra start med amningen.

Bryster er skabt til amning

Der er forskel på, hvordan mælken lagres i brystet

Bryster med meget mælkekirtelvæv lagrer ofte mere mælk i brystet (fordi der er en stor lagerkapacitet). Hvor bryster med lidt mælkekirtelvæv lagrer mindre mælk i brystet, OG i stedet fungerer det ved at producere mælk under amningen, når barnet spiser ved brystet. Begge dele fungerer lige godt for barnet. Det afgørende er at få brystet startet op til en god mælkeproduktion helt fra starten, uanset størrelse.

Det er almindeligt, at brysterne vokser i løbet af graviditeten og at forholdet mellem fedtvæv og mælkekirtelvæv ændres, således at der er mere kirtelvæv end fedtvæv. Brystvorten bliver også større. Det brune område øges og antallet af de små kirtler, der sidder i det brune område (Montgomerys kirtler) øges. Montgomerys kirtler udskiller duftstoffer, der hjælper din baby med at finde vej til brystet.

Brystvortens form

Det, der skal ske i babys mund, er det samme, uanset hvordan din brystvorte er. Som tommelfingerregel vil nogle brystvorter være lettere at få fat ved end andre. Det betyder IKKE, at nogle brystvorter er forkerte eller ikke duer til amning. Blot at det kan kræve mere finesse at hjælpe ens baby til brystet med en god teknik. Tænk på, at når din baby kommer til verden, har han eller hun aldrig nogensinde haft en brystvorte i munden før. Det er noget, din baby skal lære og får erfaringer med ved brystet. Og det vil også være i den proces, at din baby får sine præferencer for, hvordan en brystvorte skal føles i munden.

Din babys teknik ved brystet er afgørende

Det gælder for brystvorten, at hvis teknikken ved brystet ikke er god, vil brystvorten kunne skades. Desværre oplever helt op til 80% af danske kvinder smerter ved amning i den første uge – og 60% får sår på brystvorterne. Det er super-ærgerligt, fordi det faktisk kan undgås og det er meget bedre (også for barnet) at undgå. Det kan du undgå ved at have en god ammeteknik fra starten og være opmærksom på at få rettet op på teknikken, hvis der opstår smerter.

Hvis du allerede har fået sår på brystvorterne, gælder det om at få hjælp til din babys teknik ved brystet. Derudover kan jeg varmt anbefale Babyinstituttets sår-ophelingskit, vi også anvender i vores praksis.

Video om mælkekirtler og tømning af dem:

Søger du praksisviden og hångreb til din amning så er Babyinstituttets Effektive, Smertefrie Amning metode (ESA-metoden) for dig. Den fungerer for alle kvinder – uanset bryststørrelse og – brystform og uanset type af brystvorter.

ESA-metoden kan læres;

Se også video: Hurra for brystvarmere!!

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

Suttekursus!

Lavet i samarbejde med
FRIGG

error: Content is protected !!