Brystbetændelse; bakteriel brystbetændelse og mekanisk brystbetændelse

Brystbetændelse er en betændelsestilstand i brystet, der hyppigst opstår i forbindelse med amning. En brystbetændelse kan være bakteriel eller mekanisk. Den mekaniske brystbetændelse er den mest hyppige form for brystbetændelse hos mennesker.

Brystbetændelse - bryst med mastitis

Hvad kommer brystbetændelse af

  • Den mekaniske brystbetændelse kommer af ophobet mælk i kirtelvævet, der står og trykker på det omliggende væv og skaber en betændelseslignende tilstand i brystet. Det kan ske hvis brystet ikke tømmes under amningen, så der står mælk tilbage i brystet, der ikke tømmes ud, pga. en white spot / tilstoppet mælkekanal eller hvis brystet bliver koldt mm.
  • Den bakterielle brystbetændelse kommer fra bakterier, der er “kravlet” op i mælkegangene og mælkekirtlerne. Risikoen for en bakteriel brystbetændelse øges ved sår på brystvorten, og hvis områder af brystet ikke bliver tilstrækkeligt tømt (mælkeknuder), da bakterierne i sådanne områder vil have øget mulighed for vækst.

Hvad er symptomerne på brystbetændelse

Symptomerne på en begyndende brystbetændelse er:

  • Brystet er rødt eller delvist rødt
  • Brystet er hårdt og ømt eller delvist hård og ømt
  • Det føles, som om brystet dunker
  • Du kan have influenzalignende symptomer såsom almen utilpashed, kvalme, træthed, ømhed i hele kroppen, kuldegysninger

Du skal reagere på en eller flere af ovenstående symptomer STRAKS, hvis du vil forebygge brystbetændelse.

Symptomerne på en brystbetændelse er:

  • Flere eller alle af ovenstående symptomer og feber over 38,5 gader.

Hvad er behandlingen af brystbetændelse

Behandlingen er, at de problematiske områder i brystet tømmes. Nogle gange er det nødvendigt også at behandle med antibiotika (penicillin), hvis feberen ikke går væk ved at tømme de problematiske områder.

Hvis brystet ikke tømmes for mælk men kun behandles med antibiotika vil brystbetændelsen med stor sandsynlighed kommer tilbage efter endt behandling. Der er også risiko, for at de problematiske områder i brystet lukker ned for mælkeproduktionen, hvis de ikke tømmes. Du vil i så fald evt. kunne få problemer med at opretholde en stor nok mælkeproduktion til din baby senere i forløbet.

Kun i MEGET sjældne tilfælde er kirurgi nødvendigt.

Hverken antibiotika eller kirurgi hindrer dig i at amme, men gør amningen svær.

Hvad jeg selv kan gøre for min amning

Du skal skaffe afløb fra det eller de problematiske områder i brystet, hvor mælken er ophobet, hvilket både fjerner årsagen til symptomerne og hindrer brystbetændelse.

Du skal herefter finde og fjerne årsagen til, hvorfor mælken ophober sig, da der ellers er stor risiko for, at situationen vil gentage sig.

Du skal kontakte din læge eller vagtlægen ved mangel på bedring eller ved feber over 38,5, der ikke går væk ved at tømme brystet.

Vores ammevejledning kan hjælpe dig med at tømme det eller de problematiske mælkefyldte områder i brystet HELT. Vi finder og fjerner samtidig den bagvedliggende årsag til mælkeophobningerne og lærer dig en metode, der gør, at din baby tømmer brystet effektivt. Så du undgår brystbetændelse igen.

Ring til os nu på tlf 22773571 for at bestille en tid eller send os en sms med teksten “ring mig op om brystbetændelse”. 

Vi kan hjælpe dig med at booste dine bryster, mens du er i antibiotikabehandling, da antibiotika ofte, medfører et fald i mælkeproduktionen.

På døgnbasis kan vi drage omsorg for dig og hjælpe til ved alle amningerne, indtil du har det bedre.

Video: Hurra for brystvarmere!!

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have interesse

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.