Bruger brystet som sut / baby vil amme hele tiden

Når brystet bruges som sut, ligger din baby ved brystet og sutter med en teknik, der IKKE giver mælk – eller kun et par mundfuld mælk hist og pist. Når din baby bruger brystet som sut, kan du høre det på fraværet af synkelyde eller ved, at der kun er enkelte synk ind imellem.

Når brystet bruges til at sutte på (og ikke at spise) så ligger din baby “bare at hygger”, hvilket egentlig er fint hvis både du og din baby trives med det. Hvis amningen og søvnen fungerer optimalt og du nyder “suttestunderne” med din baby, der ofte står på lige efter din baby har spist ved brystet og inden søvnen.

Kvinder der ammer. Bruger din baby brystet som sut? Hænger i brystet hele tiden?

Der er stor forskel på babyers suttebehov. De babyer, der har et stort suttebehov, vil have lyst til at sutte mere, end hvad der bliver dækket ved amningen (hvor barnet sutter for at spise). Vær opmærksom på at hvis du har en baby med et stort suttebehov – og du ikke synes din baby skal have sut (eller din baby ikke kan finde ud af det der med sutten), så vil du skulle lægge en del bryst til. Og endnu mere ved udviklingsspring og når din baby er træt eller utilpas. Det kan med andre ord godt gå hen og blive anstrengende, men vil afhænge meget af din baby og din babys suttebehov.

Bruge brystet som sut for at kompensere

Hvis din baby ofte ligger længe ved brystet og bare sutter, uden rigtigt at spise (have synk), skal du ALTID være særlig opmærksom. Det kan nemlig være et tegn på, at der er noget ved amningen, der ikke fungerer optimalt.

Det kan være:

  • Problemer med nedløbsrefleksen.
  • Din baby har en ineffektiv sutteteknik, din baby ligger måske bare og håber på næste nedløbsrefleks.
  • Din baby udmattes før mæthed og mister sin kraft i kinderne (nyfødt baby og babyer der ikke tager nok på i vægt efter fødslen.
  • Mælkeproduktionen er for lille, så din baby føler hele tiden at må holde sig til.

Hvis din baby bruger brystet som sut kan det også være tegn på, at der er noget med vågentiden eller søvnen, der ikke fungere optimalt. Det er ikke normalt (eller optimalt) for en baby at skulle have brystet i munden størstedelen af døgnet for at være tilfreds, eller for at kunne falde i søvn eller blive i søvnen.

Spørg dig selv: Ligger min baby og “hygger” eller ligger min baby og sutter for at kompensere for noget andet? (har ikke lært at sove, for lidt mælk i brysterne, problemer med nedløbsrefleksen eller andet…)

Det kan (ofte) ses ved;

  • Baby er for træt til spise rigtigt og småsover i stedet ved brystet fordi amningen er uoverskuelig, fordi mængden af mælk er for lille eller andet.
  • Din baby har ikke lært at sove og bruger brystet som adgang til søvn.
  • Din baby har ondt, ubehag eller kan ikke finde ro og bruger brystet som smertelindring.

Hvad du selv kan gøre

Synes du din baby ligger for meget og bare sutter ved brystet, så sig fra. Det er vigtigt at din baby får sin mad, men brystet behøver ikke at blive brugt som sut – det er ikke nødvendigt for din baby og det behov kan fint dækkes af en almindelig sut.

Hvis du tænker din baby kompenserer ved brystet, har du og din baby brug for hjælp, det vil sige, at der findes en løsning på den bagvedliggenede grund til at din baby gør det. Du kan selv gå på skattejagt (evt med vores ammebog her ⇒ til hjælp, hvis det er amningen) eller du kan booke en konsultation og få hjælp både til at finde årsagen og/eller hjælp til hvordan du bedst løser situationen, så du og din baby kommer til at trives bedre.

Er din baby ikke særlig gammel og har rigtig meget brug for at ligge ved brystet, så kan du næsten være sikker på, at der er noget med amningen, der ikke fungerer optimalt.

Hvis din baby bruger brystet som sut for at falde i søvn – og måske også for at blive i søvnen, så er det søvnen du skal have mere styr på – men det kan også bare være amningen.

Ønsker du vores hjælp til af give din baby en bedre søvn, og er din baby nyfødt omkring 1 måned eller under, så skal du bare booke en babykonsultation. Er din baby ældre end det, så er vores lære din baby at sove (uden brystet i munden 😉 ) det du har brug for, så I får styr på søvnen inden næste udviklingsspring (der ofte forværre søvnen yderligere), og næste udviklingsspring, og næste igen…

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have interesse

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.