KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Bøvser hos baby

Bøvser er noget, der fylder en del for langt de fleste babyer – og deres forældre. Bøvser fylder meget, fordi de kan været forbundet med meget ubehag, hvis ikke de kommer op relativt hurtigt efter de er “slugt”. Det kan give problemer med meget luft i maven, mavekneb, mange og smertefulde prutter, falsk mæthed og luftbetinget refluks. Omvendt behøver bøvser overhovedet ikke at være et problem – det gælder simpelthen om, at din baby skal sluge så lidt luft som muligt og samtidig få bøvset så meget af den luft op, der alligevel ender i mavesækken.

Hvad kommer bøvser af?

Bøvser kommer af, at din baby sluger luft – oftest i forbindelse med måltidet. Din baby kan sluge uhensigtsmæssigt meget luft ved en dårlig teknik ved brystet eller flasken, hvor din baby mister vacuum og får luft med ind i stedet for mælk. Eller hvis din baby har svært ved at følge med og kløjes i mælken.

Din baby vil også have tendens til at sluge luft, hvis / når din baby græder.

De første par dage efter fødslen, hvor der primært er råmælk, sluger babyer som regel ikke luft og har derfor ikke brug for at bøvse. Det skyldes, at råmælken dels er sparsom i mængde og dels er relativt tyktflydende og derfor spises langsommere end den blivende modermælk. Det er ligesom hos os voksne, vi har mere brug for at bøvse, hvis vi drikker væske hurtigt, end hvis vi “sipper” over længere tid.

Hvor meget skal en baby bøvse

Nogle babyer bøvser meget, og andre bøvser stort set aldrig. Mængden af luft, der kommer ud som prutter, vil give dig en idé om, om din baby har brug for at bøvse mere. Det er også vigtigt at vurdere, om den luft, der skal gennem tarmsystemet og ud som prutter, er generende for din baby. Hvis den ikke er det, og din baby ikke har let ved at bøvse, er der ingen grund til at gøre et problem ud af det. Hvis din baby har luftgener, skal der gøres en ekstra indsats for at bøvse din baby.

Hvis din baby har problemer med bøvser, vil du måske opleve, at din baby:

  • har en udspilet mave
  • er øm på maven og føles hård og spændt, når man rører maven
  • har mange presselyde også under søvnen
  • er urolig og ked af det og eventuelt spænder bagover i kroppen (flitsbue)
  • er stiv i kroppen
  • gylper meget
  • prutter meget
  • søger brystet ofte, men bliver ked af det under amningen

Hvordan bøvser jeg min baby?

Luft, der skal op, er lettere at komme af med, når din baby er i en lodret position – det vil sige i en vinkel over 45 grader. Din baby kan sidde op af din krop, eller du kan holde din baby foran dig, så du, samtidig med at din baby bøvser, har kontakt og kan iagttage, om din baby har brug for mere mad eller er ved at være mæt. Små lette “klap” nederst på din babys ryg hjælper din baby til at få bøvsen op og ud. Det har også en god effekt at vippe eller rokke din baby langsomt fra side til side. Din baby kan godt gylpe i forbindelse med en bøvs, fordi der sammen med luften følger en skylle af mælk med. Dette er særligt udpræget, hvis man bøvser sin baby hen over skulderen. En skulder i mavesækken kan få enhver på flydende føde til at gylpe.

Er dit barn roligt efter måltiderne og ikke plaget af luft i maven, behøver du ikke sidde unødigt længe og vente på en bøvs – måske har dit barn slet ikke brug for at komme af med luft.

Nogle børn befinder sig bedst ved at spise hele måltidet og så bøvse til sidst, andre har brug for at bøvse flere gange under måltidet.

Bøvseproblemerne opstår oftest hos det helt spæde barn. Det skyldes, at det nyfødte barns læber i starten ikke altid har styrke nok til at slutte fuldstændigt om brystvorten/flaskesutten. Barnet sluger derfor let luft ind sammen med mælken. Samtidig er det spæde barns mavesæk lille, så luften kommer hurtigt til at genere barnet. Problemet afhjælpes mange gange i takt med, at barnet vokser og får flere kræfter.

Har du en fornemmelse af, at din baby er generet af luft, så prøv at være omhyggelig med at få ham / hende til at bøvse.

Min baby vil ikke bøvse

Hvis din baby er meget svær (eller helt umulig) at få til at bøvse, samtidig med, at du har en klar fornemmelse af, at din baby er generet af luft i maven, så kan det være, at din baby ikke helt har fanget teknikken til at få sine bøvser op. På Baby Instituttet lærer vi mange babyer at blive bedre til at slå bøvser og oftest med et langt større velbehag til følge. At kunne få bøvser op handler både om den rette timing men også om at forstå, hvordan man giver slip på luften og lader den komme op gennem spiserøret.

Nogle babyer, der ikke har lært at bøvse, tilegner sig en alternativ teknik, hvor de presser nedad (ligesom hvis de skulle prutte / have afføring), når de mærker bøvsen røre på sig. Hvilket er uhensigtsmæssigt, da det blot hindrer bøvsen i at komme op. Der er også en del babyer med refluks, der ikke bryder dig om at bøvse, fordi de oplever at bøvserne er smertefulde at komme af med. Langt de fleste babyer vil dog opleve det som en lettelse at slå en bøvs, hvilket også tydeligt mærkes på deres kropsholdning og humør.

Hvad kan vi gøre for dig og din baby?

Hvis du oplever, at din baby har problemer med luft i maven og / eller har meget svært ved eller uvilje mod at bøvse, så vil vi hellere end gerne hjælpe jer med både at få set jeres amning / flaskegivning igennem i forhold til, om teknikken bør optimeres mhp at din baby sluger mindre luft. Samt vise jer og jeres baby, hvordan man bedst og lettest kommer af med bøvser (og prutter).

Andre artikler om babyer

Andre artikler, der kunne have interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din babys udvikling de første 100 dage efter fødslen.  Du får perler af viden om amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!