fbpx

Blog

Det er ikke i orden! / Min Baby - 1 måned til 1 år

10 år med Botox – hvorfor babyer ikke er med til festen

Øjenkontakt mellem mor og barn

Det er fantastisk dejligt at være omgivet af babyer i alle størrelser – og deres forældre. Hvis videnskaben en dag kommer så langt, at de kan tappe data ud af min hjerne, så lover jeg, at der er så mange guldstunder med babyer, der gør helt fantastiske ting, som vi aldrig ville have troet, at de kunne og intime glædesstunder mellem forældre og deres barn, at det vil ændre vores syn på babyer.

Og midt i min bobbel af lykke, hører jeg, at Danmark fejrer 10 årsdagen for Botox…

Hertil vil jeg bare sige, at dit barn elsker dit ansigt med hver eneste hudfold og hver eneste rynke. Fordi du er dig, og også fordi de giver mening i jeres samvær.

Sagen er nemlig den, at når vi mennesker iagttager en følelse hos et andet menneske, så lægger vi selv ansigtfolderne i samme retning, og det gør faktisk, at vi selv føler samme følelse. Det skyldes, at vores følelser er koblet direkte til vores muskler i ansigtet, så når bestemte muskler i ansigtet aktiveres, eksempelvis når vi smiler, så mærker vi også følelsen, fordi aktiviteten af musklerne frisætter den biokemi, der ligger til grund for følelsen.

Øjenkontakt mellem mor og barn

Botox gør din baby dårligere til at aflæse ansigtsundtryk

Når man benytter sig af Botox-indsprøjtninger, har undersøgelser vist, at man bliver væsentlige dårligere til at aflæse ansigtsudtryk – botox foringer – altså evnen til at forstå andre menneskers følelsesmæssige tilstand. David Neal, der står bag undersøgelsen, siger: ”Det tyder virkelig på, at vores menneskelige evne til at efterligne en anden persons ansigtsudtryk er meget vigtig, fordi den hjælper os til at forstå folks følelsesmæssige tilstand. Den evne gør os mere overbevisende, mere sympatiske, og det hjælper os til at opbygge forhold til andre mennesker”

Med botox i huden kan et ansigt ikke gøre det samme som uden botox – hvilket jo lige bestemt er formålet med botox og får os til at se yngre ud. Når ansigtet ikke kan komme i de passende folder, så kan man heller ikke føle det samme (synkronisere)– man får med botox simpelthen vanskeligere ved at mærke sine følelser, mærke sig selv og dem tæt på. For et barn betyder det, at det vil blive langt sværere at aflæse en mor eller far, der har Botox i huden, fordi ansigtet sender utydelige signaler, hvilket er forvirrende.

Botox gør det sværere for dig at læse din baby

Og det betyder også, at med Botox i ansigtet vil det blive sværere at imitere dit barns ansigtsudtryk, og du vil som mor eller far, dermed også blive væsentlig dårligere til at afspejle dit barns følelser og mærke dit barn følelsesmæssigt. Og netop det: 1) at kunne mærke sit barn og 2) at kunne respondere passende på sit barns behov er alfa og omega for et barns trivsel.

Hvilke kortsigtede og langsigtede konsekvenser det kan have for et barn at vokse op med forældre på Botox vides endnu ikke. Men man kan gisne om, at det vil påvirke barnets empatiske evner og de sociale kompetencer væsentligt.

Så jeg er sikker på, at der ikke kommer børn med til festen for at fejre 10 år med Botox.

Dit barn elsker dig, som du er – uden Botox!

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.