HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

BMI og gravid

BMI står for Body Mass Indeks, og viser en sammenhæng mellem personers højde og vægt.

Ens Body Mass Indeks bruges til at beregne undervægt og overvægt hos en større gruppe af mennesker og bruges også til at indikere overvægt og undervægt hos en enkelt person.

BMI tager ikke højde for individuelle forskelle, og kan derfor ikke bruges som et endeligt svar på, om man vejer for lidt eller for meget. Eksempelvis tallet se højt ud, hvis man regner det ud sidst i graviditeten, uden at man er overvægtig, fordi en del af ens vægt er baby, fostervand, moderkage mv.

BMI - formel for udregning af body mass indeks

Hvordan udregnes det?

Body Mass Indeks dækker over formlen:

              BMI = vægten /  højden ²

Vægten angives i kg (kilogram) og højden i meter (se eksempel på beregning nedenfor).

Når man vil finde ud af gravides BMI, bruger man den vægt, man havde før man blev gravid. Det kan være den vægt, der blev taget ved første besøg hos egen læge, hvor graviditeten blev bekræftet.

Resultat af beregningen

Når man sætter tallene ind i formlen, kommer der et tal ud i den anden ende – ens Body Mass Index. Du kan her se, hvordan man vurderer tallet:

BMI vurdering
BMI  under 18.5: undervægtig
BMI  fra 18.5 – 25 Normal vægt
BMI fra 25 – 30 Overvægt
BMI fra 30 – 35 Let overvægt
(fedme klasse I)
BMI fra 35 – 40 Svær overvægt
(fedme klasse II)
BMI over 40 Meget svær overvægt
(Fedme klasse III)

Eksempel på udregning:

Hvis du vejer 65 kg (før graviditet vægt) og og er 165 cm høj (1.65) vil dit BMI være:

BMI = 65 / 1,65 m²
BMI = 65 / (1,65 m x 1,65 m)
BMI = 65 / (2,7225)
BMI = 23,9

Du vil i skemaet ovenfor se at  23,9 ligger inden for normal vægt området.

Hvis du ikke ønsker selv at udregne dit BMI-tal, kan du finde en BMI beregner her.

Lavt BMI og graviditet og amning

Hvis man er undervægtig – har et lavt Body Mass Index, skal man være særligt opmærksom på, om barnet i livmoderen har næring nok til at kunne vokse normalt – se de gennemsnitlige værdier for fostervægt.

Det er ikke unormalt, at gravide med lavt BMI har mere graviditetskvalme.

Ved undervægt kan det være sværere for nogle, i ammeperioden, at have nok nærende mælk til deres baby, med mindre de spiser sunde kalorier nok til at kompensere for det fedt, der ikke er på kroppen.

Højt BMI og graviditet

Hvis man er overvægtig – har et højt BMI, er der en større risiko ved at være gravid. Jo større overvægt, jo større risiko er der blandt andet for svangerskabsforgiftning og graviditetssukkersyge.

Det kan være svært for jordemoderen ved den udvendige undersøgelse at skønne, hvor stor din baby i maven er, og hvordan han eller hun ligger. Det kan derfor være nødvendigt at scanne oftere, men det vil også være sværere at få præcise tal ved scanningen, da billedkvaliteten forringes af fedtvæv (det fedt som sidder på maven).

Under fødslen er der ved overvægt bl.a. øget risiko for at skulle føde ved hjælp af sugekop og for at få kejsersnit. Ved et kejsersnit vil det være mere problematisk at anlægge bedøvelse, og efterfølgende ses der flere infektioner, både omkring arret og som betændelse.

Hvis dit BMI ligger i den høje ende giver det god mening at være påpasselig med vægtstigningen i graviditeten, du kan se hvad der er er normalt at tage på her.

Andre artikler om graviditet

DET ESSENTIELLE
GRAVIDITETS FORLØB

EN ALL INKLUSIVE ADGANG TIL VIDEN DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET MED LANGT FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL

Til 0 kr får du

Vi følger dig helt tæt igennem din graviditet og de første mindst 100 dage af din babys liv, med daglige guldkorn i din indbakke. Du får viden om graviditeten, fosterudviklingen i livmoderen, fødslen, amningen, din babys udvikling efter ankomst. Bliv også klogere på babyudstyr og anvendelse med mere. 

Derudover får du en unik adgang til gode rabatter. Samt løbende adgang til guides og indhold der følger din graviditet, din baby og din barsel. Kort sagt, tilmeld dig og undgå at gå glip af noget (vigtigt). 

error: Content is protected !!