KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →

BMI og gravid

BMI står for Body Mass Indeks og viser en sammenhæng mellem personers højde og vægt.

Body Mass Indeks bruges til at beregne undervægt og overvægt hos en større gruppe af mennesker og bruges også til at indikere overvægt og undervægt hos en enkelt person.

BMI tager ikke højde for individuelle forskelle, og kan derfor ikke bruges som et endeligt svar på, om man vejer for lidt eller for meget. Eksempelvis vil tallet se højt ud, hvis man regner det ud sidst i graviditeten, uden at man er overvægtig, fordi en del af ens vægt er baby, fostervand, moderkage m.m.

BMI - formel for udregning af body mass indeks

Hvordan beregnes det?

Body Mass Indeks dækker over formlen:

              BMI = vægten /  højden ²

Vægten angives i kg (kilogram) og højden i meter (se eksempel på beregning nedenfor).

Når man vil finde ud af gravides BMI, bruger man den vægt, man havde før man blev gravid. Det kan være den vægt, der blev taget ved første besøg hos egen læge, hvor graviditeten blev bekræftet.

Eksempel på udregning:

Hvis du vejer 65 kg (før graviditet vægt) og og er 165 cm høj (1.65) vil dit BMI være:

BMI = 65 / 1,65 m²
BMI = 65 / (1,65 m x 1,65 m)
BMI = 65 / (2,7225)
BMI = 23,9

Du vil i skemaet nedenunder se at  23,9 ligger inden for normal vægt området.

Hvis du ikke ønsker selv at udregne dit BMI-tal, kan du finde en BMI beregner på sundhed.dk her.

Resultat af beregningen

Når man sætter tallene ind i formlen, kommer der et tal ud i den anden ende – ens Body Mass Index. Du kan her se, hvordan man vurderer tallet:

BMI vurdering
BMI  under 18.5: undervægtig
BMI  fra 18.5 – 25 Normal vægt
BMI fra 25 – 30 Overvægt
BMI fra 30 – 35 Let overvægt
(fedme klasse I)
BMI fra 35 – 40 Svær overvægt
(fedme klasse II)
BMI over 40 Meget svær overvægt
(Fedme klasse III)

Lavt BMI og graviditet og amning

Hvis man er undervægtig – har et lavt Body Mass Index, skal man være særligt opmærksom på, om barnet i livmoderen har næring nok til at kunne vokse normalt – se de gennemsnitlige værdier for fostervægt.

Det er ikke unormalt, at gravide med lavt BMI har mere graviditetskvalme.

Ved undervægt kan det være sværere for nogle, i ammeperioden, at have nok nærende mælk til deres baby, med mindre de spiser sunde kalorier nok til at kompensere for det fedt, de ikke har på kroppen.

Højt BMI og graviditet

Hvis man er overvægtig – har et højt BMI, er der en større risiko ved at være gravid. Jo større overvægt, jo større risiko er der blandt andet for svangerskabsforgiftning og graviditetssukkersyge.

Det kan være svært for jordemoderen ved den udvendige undersøgelse at skønne, hvor stor din baby i maven er, og hvordan han eller hun ligger. Det kan derfor være nødvendigt at scanne oftere, men det vil også være sværere at få præcise tal ved scanningen, da billedkvaliteten forringes af fedtvæv (det fedt som sidder på maven).

Under fødslen er der ved overvægt blandt andet øget risiko for at skulle føde ved hjælp af sugekop og for at få kejsersnit. Ved et kejsersnit vil det være mere problematisk at anlægge bedøvelse, og efterfølgende ses der flere infektioner, både omkring arret og som betændelse.

Hvis dit BMI ligger i den høje ende giver det god mening at være påpasselig med vægtstigningen i graviditeten, du kan se hvad der er normalt at tage på her.

Andre artikler om graviditet

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

to bøger

Vær godt forberedt på din babys ankomst med Babyinstituttets Ammebog, så du har styr på amningen og Nyfødtbogen, så du er klar til babys ankomst. Klik her 

Besøg Webshoppen

Lad os holde kontakten

error: Content is protected !!