HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Blokamning

Blokamning går ud på, at du tilbyder din baby det samme bryst hver gang din baby melder sig over et længere tidsinterval. Det kan være i blokke af forskellige tidsintervaller på alt fra 2-12 timer. Du kan også blokamme uden at se på klokken, men tilbyde din baby det samme bryst indtil det andet bryst er så fyldt, at det er ubehageligt, hvor der så skiftes bryst.

En normal og veletableret amning har ofte allerede indbygget en form for “blokamning”, idet der kan gå op til 5-7 timer mellem, at barnet ammer ved henholdsvis det ene og det andet bryst (i de tilfælde, hvor baby kun spiser et bryst ad gangen). Det vil det eksempelvis gøre når din baby spiser af det ene bryst og bliver mæt der, sover 3 timer, spiser af det andet bryst og bliver mæt der, sover 3 timer for så at komme tilbage til det første bryst efter luren. Dette er normalt og ikke blokamning.

Blokamning er en kunstig forlængelse af skiftet mellem de to bryster, eksempelvis hvis det samme bryst tilbydes igen efter den 3 timers lange lur, så der ikke skiftes naturligt mellem brysterne. Blokamning er kun relevant for at søge at løse nogle af nedenstående udfordringer – og vil ellers ikke være relevant, men tilmed kunne skabe problemer med for lille mælkeproduktionen og brystbetændelse.

Blokamning bør derfor kun ske efter faglig vurdering og rådgivning, da det kan medføre risiko for brystbetændelse og / eller et problematisk fald i mælkeproduktionen, hvis det ikke gribes korrekt an.

Hvis du har en overproduktion af mælk og / eller en kraftig nedløbsrefleks, som gør din amning vanskelig, så kan det være en hjælp at bruge enten en mælkeopsamlingskop på brystet, hvor den første hurtige mælk kan løbe ud i (og hvor du samtidig kan fryse mælken ned til eventuelt senere brug). Eller du kan bruge en vacuum-pumpe, der kan fjerne “overløbet” og blødgøre brystet en smule, inden amningen – men med minimal stimulation af mælkeproduktionen (modsat pumper med direkte pumpefunktion).

Blokamning - baby spiser af stort bryst

Blokamning til at afhjælpe overproduktion af brystmælk

Blokamning kan være en løsning, hvis du har problemer med overproduktion af brystmælk. Ved at blokamme står mælken længere tid i hvert bryst, hvilket medfører, at mælkeproduktionen nedsættes, som følge af den nedsatte efterspørgsel af mælk.

Hvis man vælger at blokamme på grund af overproduktion af mælk, bør man aldrig starte op med for lange tidsintervaller, men i stedet langsomt øge tidsintervallet, når man ser, at brystet “kan klare det” – ikke giver for lille mælkeproduktion eller brystbetændelse.

Nogle kvinder kan være nødt til at sætte blokkene helt op til 12 timer, før produktionen falder nok til at brystet regulerer produktionen ind til deres babys faktiske behov. Hvis dit bryst forstår budskabet om mindre produktion, vil mælken i de fleste tilfælde regulere sig i løbet af 2-7 dage. Når produktionen svarer til din babys efterspørgsel, kan du langsomt igen afkorte blokkene, så du kan holde en passende mælkeproduktion.

Det er vigtigt ikke at bruge blokamning som en løsning på overproduktion af brystet i de første 14 dage (i ammeopstarten), da det vil øge risikoen for på sigt at få en for lille mælkeproduktion og her og nu at få brystbetændelse.

Blokamning for at hjælpe din baby

Den anden grund til at blokamme er for at hjælpe din baby. Blokamning kan derfor være en løsning på følgende udfordringer.

 • For lille vægtøgning hos barnet, selvom der er masser af mælk i brysterne.
 • Luftgener og koliksmerter
 • Mælken løber for hurtigt – kraftig nedløbsrefleks.

Blokamning til baby med lille vægtøgning, men meget mælk

Manglende vægtøgning kan i sjældne tilfælde skyldes, at der er så meget mælk, at barnet får fyldt sin mavesæk op, før han eller hun kommer til den fede, nærende mælk. Hvilket vil sige, at barnet primært får den “tynde” mælk fra brystet. En stor mængde tynd mælk i maven kan give problemer som udspilethed / oppustethed, luft i maven, mavesmerter, grøn og skummende afføring samt at baby er sulten igen kort efter amningen, fordi den tynde mælk ikke mætter ret længe.

Har du den udfordring, kan du, ved at lægge din baby til brystet i blokke, give din baby mere af den tykke mælk i brystet, fordi det samme bryst tilbydes over et længere tidsinterval.

Hvis din baby ikke tager nok på i vægt, men du har masser af mælk i brysterne, så kan det også skyldes, at din baby ikke har nok kræfter (lille vægt, er gul og sløv eller har tabt sig for meget, har stramt tungebånd ) til at hente den fede mælk ud af brystet, eller at din baby ikke har en effektiv nok teknik ved brystet til at kunne hente den fede mælk eller håndtere den store mælkeproduktion. I så fald vil blokamning være en dårlig løsning, fordi en nedsat mælkeproduktion blot vil gøre det endnu sværere for din baby at få nok mælk ved egen kraft.

Blokamning til baby med luftgener og koliksmerter

En baby der har svært ved at bøvse og sluger meget luft ved brystet vil kunne have glæde af blokamning. Blokamning er dog KUN en løsning ved overproduktion og vild nedløbsrefleks, ellers bør du holde dig til almindeligt skift mellem brysterne – og i stedet lære din baby kunsten at bøvse.

Ved at lægge barnet til brystet i blokke på det samme bryst, vil mængden af tynd mælk, som din baby får i maven mindskes og derved også mængden af luft din baby får. En mere neddæmpet nedløbsrefleks vil også gøre, at din baby vil sluge mindre luft.

Vær opmærksom på, at mangel på mad vil give de samme symptomer som luftgener. Du skal altså være sikker på, at det er luftgener, din baby er plaget af, og at din baby får nok mælk. Blokamning vil nemlig gøre det sværere – mere hårdt – for din baby at hente mælken ud af brystet, fordi mælken vil løbe mindre af sig selv. Blokamning kan derfor gøre det sværere for din baby at tage nok på i vægt.

Blokamning hvis mælken løber for hurtigt til baby

Hvis dit bryst har en meget kraftig nedløbsrefleks og “kaster” mælken ud i så hurtigt et tempo, at din baby næsten får det galt i halsen og hikster efter vejret ved brystet, kan blokamning være en mulighed.

Ved at lægge din baby til brystet i blokke, vil der være mindre af den tynde mælk, der løber helt vildt og ukontrolleret. Denne vil primært findes, når der skiftes bryst.

Vær klar over, at nedløbsrefleksen ofte bidrager væsentligt til, at en baby kan hente nok kalorier ved brystet til at tage på i vægt og have gode soveintervaller. Vær derfor sikker på, at din baby tager fint på i vægt, hvis du vælger at bruge blokamning som en metode til at afhjælpe en kraftig nedløbsrefleks – at mælken kommer for hurtigt for din baby.

Hvad jeg skal være særlig opmærksom på ved blokamning

Det at lade mælken stå længe i brystet – over 6-8 timer – øger risikoen for mælkeknuder og brystbetændelse. Det gælder hele brystet og delområder i brystet, der måske ikke lader sig tømme så let. Kvinder der er disponeret for brystbetændelse – har haft det før, har rødme eller steder, der gør ondt i brystet, når man trykker på brystet, – bør derfor ikke blokamme.

Med blokamning kan man også risikere, at mælkeproduktionen falder for hurtigt, og at der pludselig ikke er mælk nok. Kvinder med reel overproduktion vil ofte hurtigt kunne producere mere igen, hvor kvinder der ikke har, vil kunne få problemer med at rejse mælkeproduktionen igen.

Hvis din baby har problemer med teknikken ved brystet (ikke suger særlig kraftigt eller ikke har korrekt ved) eller bruger suttebrikker / ammebrikker er det ikke nogen løsning at blokamme, da din baby vil være i risiko for ikke at få nok mad.

Fordelene ved (en periode) at blokamme

 • Din baby vil få mere af den mættende, fede mælk, fordi din baby kun får den tynde mælk i starten og resten af måltidet får den mere tykke, mættende mælk i brystet. Ved næste måltid, hvis det igen er ved samme bryst vil mælken evt. ikke have nået at dele sig i tynd og tyk mælk og også være mere tyk og mælk.
 • Nedløbsrefleksen vil være mindre vild, fordi den er mest voldsom i starten af måltidet, hvor brystet er meget fyldt og under den tynde mælk, der løber lettere.
 • Din baby vil sluge mindre luft ved brystet, fordi din baby primært sluger luft i starten af amningen ved indtag af den tynde mælk.
 • Mælkeproduktionen vil reduceres, fordi der er længere intervaller mellem tømningerne af brystet, hvilket det enkelte bryst vil opleve som om, at efterspørgslen er mindre og reagere ved at nedsætte produktionen.
 • Brystet vil tømmes bedre i bund ved amningen, hvilket kan forebygge brystbetændelse, hvis det er et problem.

Ulemper ved at blokamning

 • Der vil evt. være mindre nedløb, fordi mange kvinder primært har nedløbsrefleks i starten af amningen. Din baby vil få mindre mælk gratis, og du skal derfor være sikker på, at din baby har en god teknik ved brystet, der kan kompensere herfor.
 • Det vil være mere hårdt for din baby at få mælken ud af brystet, fordi den tykke mælk (både den der er efter den tynde mælk og den der produceres undervejs) er hårdere arbejde for din baby at hente ud af brystet. Her er teknikken igen afgørende for, at det ikke bliver uoverskueligt hårdt for din baby at hente sine daglige kalorier.
 • Risikoen for brystbetændelse øges, da mælken står længere i brysterne inden tømning.
 • Mælkeproduktionen vil reduceres.

Brug for sparring eller ammevejledning?

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have din interesse

Suttekursus!

Lavet i samarbejde med
FRIGG

Haps din plads!

error: Content is protected !!