fbpx

Hvordan et stort blodtab under fødslen kan påvirke amningen

Det er normalt at miste omkring ½ liter blod under fødslen. Bløder man mere end det, kan det påvirke amningen. Der er nemlig en tydeligt tendens til at større blødninger under og efter fødslen påvirker mælkeproduktionen.

Nyfødt på maven af mor lige efter fødslen

Ved store blødninger ser vi, at kroppen kan tilsidesætte mælkeproduktionen og gå i egen ”overlevelse”.  Formentlig skyldes det

  • At kroppen ligger lavt på væske
  • At kroppen er ”stresset”
  • At kroppen skal bruge mange ressourcer på at restituere sig.

Hvilke udfordringer er der ved amning efter stort blodtab

En stor blødning kan påvirke mælkeproduktionen. Der er dog variation i, hvad kroppen skal udsættes for, for at mælkeproduktionen påvirkes. Nogle kvinder kan have blødt flere liter og alligevel levere mælk, hvor andre kvinder bare har blødt 700 ml, før det påvirker mælkeproduktionen.

Hvis du har blødt meget, så er det også naturligt, at du er ekstra træt og at din udholdenhed efter fødslen ikke er så stor. Det er vigtigt, at du hviler og får al den hjælp og støtte, du har brug for – foruden god mad og masser af væske.

Hvad jeg kan gøre, hvis jeg har blødt meget

Hvis du har blødt meget i forbindelse med din fødsel eller i de første dage efter, kan du have brug for ekstra hjælp til at etablere amningen. Derudover har din krop brug for at komme sig for at skabe de bedste betingelser for amningen og det nye liv.

Det er vigtigt, at din baby lærer en god teknik ved brystet, og at du kan høre, at din baby synker ved brystet. Hvor meget mælk, du har, kan vurderes ved at høre, hvor ofte din baby synker ved brystet. Det er vigtigt IKKE at bruge ammebrikker, hvis du har blødt meget, da de blot vil forværre hele situationen.

Hvis du har blødt meget, så er det sandsynligt at du og din baby også har været adskilt efter fødslen. Hvilket også betyder, at I skal være særligt opmærksomme og også have ekstra meget støtte til amme-etableringen. Især er det vigtigt, at din baby kommer hud mod hud hos dig og også kommer til brystet, så hurtigt som overhovedet muligt, da det er af overordentlig stor betydning for, hvor hurtigt mælken løber til og også i hvor stor mængde. Indenfor en time er det allerbedste og i hvert fald indenfor 6 timer. Hvis det ikke kan lade sig gøre, så er det vigtigt at du får hjælp til at stimulere din mælkeproduktion enten med håndudmalkning eller en elektrisk brystpumpe.

Det er derudover vigtigt at du får hjælp til at pumpe ud, indtil mælken løber til for at give den ekstra stimulation, der kan hjælpe mælken på vej.

Vi har stor erfaring med amning efter store blødninger. Med barselsophold på Baby Instituttet vil du kunne sikre dig selv og din amning de bedste betingelser, også selvom du har blødt meget i forbindelse med din fødsel/kejsersnit. Du kan komme til os med din baby efter endt udskrivelse fra hospitalet. Forældre kommer også til os efter at være kommet hjem, fordi de måske her opdager, at amningen ikke fungerer, og at deres baby ikke tager nok på i vægt. Med vores ammevejledning vil du kunne opleve glæden ved, at amningen fungerer, og din baby tager på i vægt af mælken fra dit bryst.

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have interesse

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.