Hvordan et stort blodtab under fødslen kan påvirke din amning

Det er normalt at miste omkring ½ liter blod under fødslen. Bløder man mere end det, kan det påvirke amningen. Der er nemlig en tydeligt tendens til at større blødninger under og efter fødslen påvirker mælkeproduktionen.

Nyfødt på maven af mor lige efter fødslen

Ved store blødninger ser vi, at kroppen kan tilsidesætte mælkeproduktionen og gå i egen ”overlevelse”.  Formentlig skyldes det

  • At kroppen ligger lavt på væske
  • At kroppen er ”stresset”
  • At kroppen skal bruge mange ressourcer på at genetablere sig.

Hvilke udfordringer er der ved amning efter stort blodtab

En Stor blødning kan påvirke mælkeproduktionen. Der er dog variation i, hvad kroppen skal udsættes for, for at mælkeproduktionen påvirkes. Nogle kvinder kan have blødt flere liter og alligevel levere mælk, hvor andre kvinder bare har blødt 700 ml, før det påvirker mælkeproduktionen.

Den førte mælk – råmælken, der er i brysterne, kan være ekstra tyk og svær for en nyfødt baby at trække ud, hvis man har blødt meget. Det kan føre til, at barnet får for lidt mælk for sit arbejde ved brystet og udmattes før mæthed og at mælkeproduktionen ikke etablerer sig optimalt. Begge dele kræver en aktiv indsats for at undgås eller løses.

Hvad jeg kan gøre, hvis jeg har blødt meget

Hvis du har blødt meget i forbindelse med din fødsel eller i de første dage efter, kan du have brug for ekstra hjælp til at etablere amningen. Derudover har din krop brug for at komme sig for at skabe de bedste betingelser for amningen.

Det er vigtigt, at din baby lærer en god teknik ved brystet, og at du kan høre, at din baby synker ved brystet. Hvor meget mælk, du har, kan vurderes ved at høre, hvor ofte din baby synker ved brystet. Det er vigtigt IKKE at bruge ammebrikker, hvis du har blødt meget, da de blot vil forværre hele situationen.

Vi har stor erfaring med amning efter store blødninger. Med barselsophold på Det Private Barselshotel vil du kunne sikre dig selv og din amning de bedste betingelser, også selvom du har blødt meget i forbindelse med din fødsel/kejsersnit. Du kan komme til os med din baby efter endt udskrivelse fra hospitalet.

Forældre kommer også til os efter at være kommet hjem, fordi de først her opdager, at amningen ikke fungerer, og at deres baby ikke tager nok på i vægt. Med vores ammevejledning vil du kunne opleve glæden ved, at amningen fungerer, og din baby tager på i vægt af mælken fra dit bryst.

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have interesse

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.