KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →
Søg
Close this search box.

Hvordan et stort blodtab under fødslen kan påvirke amningen

Det er normalt at miste omkring ½ liter blod under fødslen. Bløder man mere end det, kan det påvirke amningen. Der er nemlig en tydelig tendens til at større blødninger under og efter fødslen påvirker mælkeproduktionen.

Nyfødt på maven af mor lige efter fødslen

Ved store blødninger kan kroppen tilsidesætte mælkeproduktionen og gå i egen ”overlevelse”.  Formentlig skyldes det;

  • At kroppen ligger lavt på væske.
  • At kroppen er ”stresset”.
  • At kroppen skal bruge mange ressourcer på at restituere sig.

Hvilke udfordringer er der ved amning efter stort blodtab

En stor blødning kan påvirke mælkeproduktionen. Der er dog variation i, hvad kroppen skal udsættes for, for at mælkeproduktionen påvirkes. Nogle kvinder kan have blødt flere liter og alligevel levere mælk, hvor andre kvinder bare har blødt 700 ml, før det påvirker mælkeproduktionen. Ligesom der skal være styr på blodprocenten.

Hvis du har blødt meget, er det også naturligt, at du er ekstra træt og at din udholdenhed efter fødslen ikke er så stor. Det er vigtigt, at du hviler og får al den hjælp og støtte, du har brug for – foruden god mad og masser af væske.

Hvad jeg kan gøre, hvis jeg har blødt meget

Hvis du har blødt meget i forbindelse med din fødsel eller i de første dage efter, kan du have brug for ekstra hjælp til at etablere amningen. Derudover har din krop brug for at komme sig for at skabe de bedste betingelser for amningen og det nye liv.

Det er vigtigt, at din baby lærer en god teknik ved brystet, og at du kan høre, at din baby synker ved brystet. Hvor meget mælk, du har, kan vurderes ved at høre, hvor ofte din baby synker ved brystet. Det er vigtigt IKKE at bruge ammebrikker, hvis du har blødt meget, da de blot vil forværre hele situationen.

Hvis du har blødt meget, er det sandsynligt, at du og din baby også har været adskilt efter fødslen. Hvilket også betyder, at I skal være særligt opmærksomme og få ekstra støtte til amme-etableringen. Især er det vigtigt, at din baby kommer hud mod hud hos dig og også kommer til brystet, så hurtigt som overhovedet muligt, da det er af overordentlig stor betydning for, hvor hurtigt mælken løber til og også i hvor stor mængde. Indenfor en time er det allerbedste og i hvert fald indenfor 6 timer. Hvis det ikke kan lade sig gøre, så er det vigtigt at du får hjælp til at stimulere din mælkeproduktion enten med håndudmalkning eller en elektrisk brystpumpe.

Det er derfor vigtigt at du får hjælp til at pumpe, indtil mælken løber til for at give den ekstra stimulation, der kan hjælpe mælken på vej.

Brug for sparring eller hjælp?

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

Bogpakke til dig

BOGPAKKE 499

Suttekursus!

Lavet i samarbejde med
FRIGG

error: Content is protected !!