KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →
Søg
Close this search box.

blodsukker/ hypoglykæmi & blodsukkermåling hos nyfødte

Når man spiser, nedbrydes maden til bl.a. sukkerstoffer, der optages i blodet. Den mænge sukker man har i blodet er ens blodsukker. Hormoner insulin, der dannes i bugspytkirtlen, transporterer sukkerstofferne fra blodet og ind i cellerne, så cellerne får energi til at kunne fungere.

Ens blodsukker varierer i løbet af dagen og påvirkes når vi spiser og når vi er fysisk aktive.

Blodsukker hos baby efter fødslen

Under fødslen kan forsyningerne til baby være påvirket og en baby kan også har brugt ekstra energi under fødslen, hvis din har været hård – eksempelvis lang og med påvirket hjertelyd (vist på CTG). Det kan gøre at blodsukkerne falder – at barnet har for lidt sukker i blodet (hypoglykæmi). For lidt sukker i blodet vil give for lidt energi til kroppens celler og til hjernens celler og kan være skadelige, så det skal man holde øje med ikke sker eller tjekke op hvis man har mistanke om det. Det samme gælder hvis man som gravid har haft sukkersyge i graviditen eller har diabetes/sukkersyge.

Små baby har det med ikke at reagere særligt kraftig på problematiske fysiologiske tilstande – herunder ved blodsukkerfald. Det man ofte ser, er:

Symptomer på lavt blodsukker hos nyfødte/babyer er:

  • sitren
  • sløvhed
  • bleghed eller blåfarvning
  • uro
  • kramper
  • bevidstløshed

Hvem er i særlig risiko for at få lavt blodsukker

Nyfødte der er i særlig risiko for lavt blodsukker:

Man kan måle blodsukker 1, 2, 4, 6, 12 og evt. også 24 timer efter fødslen. Man måler også blodsukker på babyer, hvis de har symptomer på, at blodsukkeret er lavt.

Hvordan måles blodsukkeret?

Blodsukkeret måles ved et lille stik i hælen på barnet (ved en lille blodprøve), der puttes i et blodsukkerapparat. Der er kun brug for en ganske lille mængde blod for at kunne finde blodsukkeret, og apparatet kommer med svaret i løbet af få minutter.

Hvad skal en babys blodsukker være?

Mængden af sukker i blodet angives som en koncentration, der måles i millimol per liter (mmol/l). En babys blodsukker skal ikke komme under 2,5 mmol/l.

Har man brug for at regne værdier om fra mg/dl til mmol/l, så dividere man med 18. Og omvendt så ganger man med 18. Et blodsukker på 2,5 mmol/l svare til omkring 45 mg/dl.

Ved blodsukker tæt på grænseværdien må man vurderer hvor lang tid siden det er at barnet har fået med og hvor meget, og lave et overslag på hvor meget det kan nå at falde inden næsten madning. Man kan evt følge op på blodsukkeret ved at gentage målingen og sikre sig at det forsat er fint.

Hvad gør man ved for lavt blodsukker

Det er ikke farligt for en baby at have et lidt lavt blodsukker i kort tid men længere tids lavt blodsukker eller meget lavt blodsukker kan medføre risiko for hjerneskade, og derfor er det meget vigtigt at lavt blodsukker opdages og behandles. Behandlingen er mad – early feeding. 

Ved symptomer på eller ved lavt blodsukker skal man straks sørge for at ens baby får noget mad – får noget sukker tilført, der ofte “bare” vil være mælk. Både brystmælk og modermælkserstatning indeholder laktose (mælkesukker), der optages hurtigt i kroppen.

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!