Bløder du fra skeden, så behøver det ikke at være farligt – heller ikke for din baby. Blødning fra skeden er i langt de fleste tilfælde ikke en komplikation men opstår oftest af naturlige årsager.

Det kan dog også være problematisk at bløde under graviditeten. For eksempel ser man ofte blødning i forbindelse med spontan abort, og blødning kan også komme fra moderkagen, hvis den er forliggende, eller hvis moderkagen løsner sig.

Når man taler om blødning fra skeden skelner man mellem:

Vær ligeledes opmærksom på at der, i forbindelse med toiletbesøg (og afføring), kan komme blødning fra endetarmen (vil være frisk blødning på papiret), fordi slimhinden her også vil være mere sart.

Lille blødning fra skeden (uproblematiske blødninger)

Langt de fleste blødninger i graviditeten er uproblematiske småblødninger (svarende til et par 5 kroner i størrelse). Eksempelvis oplever 10 – 15 % af alle gravide at have en eller flere gange med pletblødning i første trimester – der ikke har nogen betydning.

Små blødninger er delt op i forskellige slags:

Småblødninger i 1 trimester kommer oftest af:

Småblødninger i 3. trimester kommer oftest af:

Har du mange små pletblødninger, er det ikke normalt og bør vendes med din jordemoder eller læge.

Stor blødning fra skeden (problematisk blødning)

Friske blødninger i større mængde skal altid give anledning til bekymring, da det kan være fra moderkagen.

Man er i øget risiko for at bløde fra moderkagen, hvis man har forliggende moderkage, men det kan også bløde fra moderkagen, hvis den ved en fejl er begyndt løsnes (moderkageløsning).

Frisk blødning? Bekymret gravid, der ringer til hospitalet

Alle friske blødninger i større mængde skal give anledning til bekymring. Så bløder du mere end bare lidt pletblødning (svarende til et par 5 kroner i størrelse) med frisk blod, så skal du ringe til hospitalet og få deres vurdering af, hvordan du skal forholde dig.

Andre artikler om graviditet