HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Bløder fra brystvorten og amningen

Blødning fra brystvorten, i forbindelse med amning, kommer fra sår og skader barnet har lavet på brystvorten. Sårene kan springe op, når barnet igen har forkert fat ved brystvorten, og kan i den forbindelse også bløde. Det er ikke en del af en “normal” ammeetablering at bløde fra brystvorterne, selvom mange oplever det. Det samme gælder smertefulde amninger og sår på brystvorterne.

Hvis du bløder fra brystvorterne, kan du være helt sikker på, at der er et eller andet med amningen, der ikke er som det skal være. Blødning fra brystvorterne er altid et tegn på, at der er noget med din babys teknik ved brystet, der er forkert – uanset om andre fagpersonale eller din veninde har sagt god for teknikken.

Bløder fra brystvorten - baby har for lille mund om brystvorten og laver sår og skader

Købefoto af en nyfødt baby med en meget lille mund omkring brystvorten (ikke god teknik)

Kan jeg amme, når jeg bløder fra brystvorterne

Ja, du kan godt amme, når du bløder fra brystvorterne.

Blod fra brystvorten betyder dog, at din baby foruden mælk også får (lidt) blod i mavesækken. Blod ser ofte ud af mere end det rent faktisk er – både fordi det gør ondt og fordi man bliver forskrækket. Det optimale er selvfølgelig ikke at bløde – og ikke at have ondt når du ammer.

Blod er meget svært at fordøje for en nyfødt baby. For meget blod vil slet ikke kunne fordøjes og vil i stedet samle sig i mavesækken og give din baby kvalme. Hvis det sker, så kan du regne med at din baby på et eller andet tidspunkt kaster op.

Kaster din baby op eller gylper lige efter at måltidet, vil du se frisk blod i det der kommer op og ud af din babys mund. Gylper eller kaster din baby i stedet op noget tid efter et måltid – altså når blodet har ligget længere tid i mavesækken – så vil det ligne kaffegrums, når det kommer op (pga. mavesyren). Ser man noget sort i det der kommer ud af ens baby, kan man godt blive temmelig forskrækket. Men det er altså “bare” gammelt blod, der ikke kan fordøjes af din baby, og derfor kommer op.

Hvad kan jeg selv gøre for mine brystvorter

Hvis du bløder fra brystvorterne, så skal der helt bestemt gøres noget. For det første er det ikke meningen, for det andet så gør det også ondt at amme og slutteligt, så er det heller ikke optimalt for din baby eller for din amning for den sagt skyld.

Det er afgørende for ikke at bløde fra brystvorten og så sårene kan heale, at din baby få en anden teknik ved brystet. En teknik hvor din baby ikke laver skade på brystvorten og får brystvorten til at bløde.

Her kan vi varmt anbefale dig vores ESA-metode, der står for Effektiv, Smertefri Amning. Smerte er som sagt ikke nødvendig for at få en vellykket amning op at stå – og faktisk gør den ofte det helt modsatte. Smerte er nemlig den hyppigste årsag til at kvinder, der ønsker at amme, opgiver det. Men det behøver du ikke, for ESA-metoden kan hjælpe dig, så din amning kan blive en hyggestund mellem dig og din baby – selvom du nok lige nu har svært ved at tro det.

ESA-metoden kan læres på 3 måder;

Det mest optimale er at få hurtig hjælp, især hvis din brystvorte allerede er så skadet at det bløder. Vær opmærksom på at smertefulde amninger – ud over at de gør virkelig ondt – øger risikoen for at må opgive amningen fordi det gør for ondt, samt Raynauds syndrom på brystvorten og brystbetændelse. Så selvom det lige nu ikke føles som om at det kan blive værre, så kan det det – desværre.

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

Suttekursus!

Lavet i samarbejde med
FRIGG

error: Content is protected !!