Genåbningssalg få 20 % rabat med koden "HURRA20" i WEBSHOPPEN =>
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Fertilitet

Bliver ikke gravid?

De fleste par oplever spontant at blive gravide, og det er derfor også naturligt at have en forventning om, at dette vil ske.

Desværre er det sådan i Danmark i dag, at omkring 15-20% af alle der ønsker sig et barn, oplever at det ikke umiddelbart vil lykkes. De er, hvad man kalder ufrivilligt barnløse i en kortere eller længere periode af deres liv.

Det vil dog til sidst lykkes for de fleste at blive gravide evt. ved hjælp af kunstig befrugtning: IVF og ICSI.

Men 3 % af alle danske par der ønsker sig et barn vil opleve vedvarende ufrivillig barnløshed.

Ufrivillig barnløshed kaldes også for infertilitet (at man ikke er frugtbar). Man taler først om ufrivillig barnløshed, når et par har haft regelmæssigt (ubeskyttet) samleje i et år uden at blive gravide. Det kan være meget frustrerende at ønske sig en baby, også at det trække ud med at blive gravid.

Ikke gravid, par der ønsker sig et barn men med negativ graviditetstest

Hvad kan grunden være til at jeg ikke bliver gravid?

Der kan være forskellige årsager til ufrivillig barnløshed. Årsagerne kan ligge enten hos kvinden, hos manden eller hos begge.

I 10-15% af tilfældene er det ikke muligt at finde nogen klar årsag til, at der ikke opnås graviditet.

Hos kvinden er de hyppigste årsager til ufrivillig barnløshed

Hos manden er det oftest nedsat sædkvalitet, som er årsag til infertilitet.

Jeg bliver ikke gravid. Hvad gør jeg?

Det er vigtigt at have (ubeskyttet) samleje på de rigtige tidspunkter i forhold til din ægløsning. Hvis du ikke ved, hvornår du har ægløsning, kan du læse mere ægløsning og tegn på ægløsning. En ægløsningstest vil også kunne hjælpe dig.

Desuden kan en sund livsstil fremme jeres chancer for at opnå graviditet. Undgå rygning og alkohol, spis sundt og undgå overvægt. Er du overvægtig kan et vægttab på 10 % have stor betydning i forhold til at få ægløsning og opnå graviditet.

Hvis du har haft regelmæssigt samleje gennem et år uden at blive gravid, så skal du først og fremmest henvende dig til din praktiserende læge. Din læge vil påbegynde en udredning for ufrivillig barnløshed og herefter henvise dig videre for ufrivillig barnløshed til en gynækolog eller fertilitetsklinik.

Hvis du har været ufrivilligt barnløs i et tidligere forhold, har uregelmæssige eller manglende menstruationer eller er over 35 år, kan det være en god idé at henvende dig til lægen, inden der er gået et år.

Hvordan behandles ufrivillig barnløshed?

Behandlingen af ufrivillig barnløshed, infertilitet afhænger af årsagen til den.

Hvis problemet for eksempel skyldes manglende ægløsning, kan hormonbehandling anvendes til at fremprovokere ægløsningen. Er der muskelknuder i livmoderen kan disse fjernes gennem en operation.

Hvis infertiliteten skyldes nedsat sædkvalitet hos manden, vil behandlingen ofte være insemination med mandens sæd eller donorsæd.

Ufrivillig barnløshed kan også behandles med reagensglasbehandling, også kaldet in vitro fertilisering (IVF) eller mikroinsemination (ICSI).

Andre artikler om fertilitet