HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Ble / bleer til baby

Før i tiden brugte man udelukkende stofbleer til babyer, men eftersom de kun holder frem til at barnet tisser næste gang – og alt tøjet sammen med stofbleen blev vådt, blev det smart at supplere stofbleen med en plastiksnip. Der var et tyndt stykke plast man havde uden om stofbleen, der hindrede barnet i at tisse igennem. Nej, ikke særlig åndbart, derfor var røde babynumser og knopper før i tiden et meget hyppigt forekommende problem.

I dag er der sket en kæmpe udvikling inden for ble-produktionen. Engangsbleerne er kommet til og har sparret trætte mødre og fædre for adskillige timer med at vaske, tørre og lægge bleer og babytøj sammen.

I forbindelse med opmærksomhed på kemi og bæredygtighed er bleer i stof (i en ny forbedret udgave) kommet tilbage på markedet. Fordelen ved dem var jo at de kunne vaskes og bruges igen og igen. Du kan i det nedenstående blive klogere på engangsbleer, deres udformning, størrelser med mere. Du kan læse om stofbleer der kan genbruges ved at følge nedenstående link, tilsammen vil de to artikler give dig viden til at finde ud af hvilken type bleer: engangs eller stofbleer du vil gå med til din baby. De to kan selvfølgelig også kombineres.

  • Læs her om bleer, der kan genbruges. 

Bleer – hvad er de lavet af?

Tekst på vej…

Bleen, sådan lukkes den

De fleste engangsbleer hæfter med en form for velcro, der ikke kradser. De har to flapper, en i hver side, der kan foldes ud. Der er på de fleste bleer en kant foroven af bleen, der er beregnet til at hæfte velcroen på. De to flapper kan dog hæfte på hele forstykket, hvorfor du ikke behøver at begrænse din hæftning til toppen. Det kan være en fordel at hæfte længere nede hvis din baby ikke er så tyk eller ikke er så lang eller har lidt tynde ben.

  • Her kan du se hvor

Bleerne og elastikken ved benene

Bleer har elastikker i benene, det er for at hindre afføringen i at løbe ud eller blive trykket ud hvis den kommer med et stort tryk.

  • Du kan her se elastikken ved benene.

Bleer, der kan vise om der er tis i dem

Nogle bleer her en indikator, der gør at man kan se om barnet har tisset. Er bleen tør og uden tis er indikatoren eksempelvis gul og har barnet tisset skifter indikation på det område at bleen hvor der er tis.

  • Det ser sådan her ud

Har de bleer du har købt ikke urin-indikator i sig, kan du mærke om din baby har tisset. Når materialet inde i bleen kommer i kontakt med vand, herunder urin, svulmer det op og bliver geleagtig. Mærkes det som gele inde i bleen, er bleen våd – dit barn har tisset.

Ble til baby – hvilken størrelse?

Du kan gå efter størrelsen på det enkelte mærke bleer. Hvis din baby tisser meget igennem, kan det være fordi at bleen er for lille i forhold til de portioner din baby tisser. Det ses dog oftere, at bleen er for stor og ikke slutter tæt i benene. Det samme gælder, hvis der kommer afføring ud ved benene. Det vigtigste er at bleen sidder tæt i benene, for at kunne holde på urin og afføring.

Får din baby ofte afføring ud af bleen og op af ryggen, kan en større ble, der også er længere, være en fordel. Den vil kunne dække et længere stykke op af ryggen.

Hvornår skal man gå en størrelse op (eller ned) i ble?

Du skal gå en størrelse op i ble, når din baby ofte har uheld. Altså bliver vådt af tis på tøjet, selvom din baby har ble på. Det kommer, når mængden af tis er for stor til at bleen kan rumme det. Med en større ble får du også en større sugeevne.

Du skal også skifte ble, hvis din baby ofte har uheld op af ryggen. En større ble vil ofte afhjælpe det.

Har din baby ofte uheld, og skulle bleen passe, så prøv et andet mærke. Du kan godt opleve at have uheld hver gang eller næsten hver gang i en type ble, og igen problemer have i bleer af et andet ble-mærke.

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!