Søg
Close this search box.

Ble / bleer til baby

Før i tiden brugte man udelukkende stofbleer til babyer, men eftersom de kun holder frem til at barnet tisser næste gang – og alt tøjet sammen med stofbleen blev vådt, blev det smart at supplere stofbleen med en plastiksnip. Der var et tyndt stykke plast, man havde uden om stofbleen, der hindrede barnet i at tisse igennem. Nej, ikke særlig åndbart, derfor var røde babynumser og knopper før i tiden et meget hyppigt forekommende problem.

I dag er der sket en kæmpe udvikling inden for ble-produktionen. Engangsbleerne er kommet til og har sparret trætte mødre og fædre for adskillige timer med at vaske, tørre og lægge bleer og babytøj sammen.

Du kan i det nedenstående blive klogere på engangsbleer, deres udformning, størrelser med mere. Du kan læse om stofbleer der kan genbruges ved at følge nedenstående link, tilsammen vil de to artikler give dig viden til at finde ud af hvilken type bleer: engangs eller stofbleer du vil gå med til din baby. De to kan selvfølgelig også kombineres.

  • Læs her om bleer, der kan genbruges. 

I forbindelse med opmærksomhed på kemi og bæredygtighed er bleer i stof (i en ny forbedret udgave) kommet tilbage på markedet. Fordelen ved dem er at de kan vaskes og bruges igen og igen.

Bleer – hvad er de lavet af?

Tekst på vej…

Bleen, sådan lukkes den

De fleste engangsbleer hæfter med en form for velcro, der ikke kradser. De har to flapper, en i hver side, der kan foldes ud. Der er på de fleste bleer fortil en kant foroven, der er beregnet til at hæfte velcroen på. De to flapper kan dog hæfte på hele forstykket, hvorfor du ikke behøver at begrænse din hæftning til toppen. Det kan være en fordel at hæfte længere nede hvis din baby ikke er så tyk eller ikke er så lang eller har lidt tynde ben.

  • Her kan du se hvordan

Bleerne og elastikken ved benene

Bleer har elastikker i benene, det forhindrer afføringen i at løbe ud eller blive trykket ud hvis den kommer med et stort tryk.

  • Du kan her se elastikken ved benene.

Bleer, der kan vise om der er tis i dem

Nogle bleer har en indikator, der gør at man kan se om barnet har tisset. Er bleen tør og uden tis er indikatoren eksempelvis gul og har barnet tisset skifter indikation på det område at bleen hvor der er tis.

  • Det ser sådan her ud

Har de bleer, du har købt, ikke urin-indikator i sig, kan du mærke om din baby har tisset. Når materialet inde i bleen kommer i kontakt med vand, herunder urin, svulmer det op og bliver geleagtig. Mærkes det som gele inde i bleen, er bleen våd – også ved du at dit barn har tisset.

Ble til baby – hvilken størrelse?

Du kan gå efter størrelsen på det enkelte mærke bleer. Den er ofte angivet i alder og vægt.

Hvis din baby tisser meget igennem, kan det være fordi at bleen er for lille i forhold til de portioner din baby tisser. Det ses dog oftere, at bleen er for stor og ikke slutter tæt i benene. Det samme gælder, hvis der kommer afføring ud ved benene. Det løses ved at du hæfter bleen længere nede, så benhullerne bliver mindre. Det vigtigste er at bleen sidder tæt i benene, for at kunne holde på urin og afføring.

Får din baby ofte afføring ud af bleen og op af ryggen, kan en større ble, der også er længere, være en fordel. Den vil kunne dække et længere stykke op af ryggen.

Hvornår skal man gå en størrelse op (eller ned) i ble?

Du skal gå en størrelse op i ble, når din baby ofte har uheld. Altså bliver vådt af tis på tøjet, selvom din baby har ble på. Det kommer, når mængden af tis eller afføring er for stor til at bleen kan rumme det. Med en større ble får du også en større sugeevne.

Har din baby ofte uheld, og skulle bleen passe, så prøv et andet mærke. Du kan godt opleve at have uheld hver gang eller næsten hver gang i en type ble, og igen problemer have i bleer af et andet ble-mærke til samme vægtklasse.

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!