HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Blærebetændelse, urinvejsinfektion, cystit

Blærebetændelse er et almindelig problem i graviditeten. Mellem 5-15 % gravide oplever en eller flere af få blærebetændelse i graviditeten. Det skyldes at en masse forskellige forhold gør det mere gunstigt for bakterier i blæren.

Hvis man normalt har nemt ved at få blærebetændelse – også som ikke gravid – er man i øget risiko for at få blærebetændelse i graviditeten. Man er ligeledes i øget risiko for blærebetændelse, hvis man allerede har haft en blærebetændelse i graviditeten.

Årsagen til blærebetændelse i graviditeten er som regel almindelige tarmbakterier og gruppe B-streptokokker.

Video om blærebetændelse

Symptomer på blærebetændelse

De almindelige symptomer på blærebetændelse er:

  • smerter og svie ved vandladning
  • pludselig stærk vandladningstrang
  • hyppig vandladning
  • leukocytter eller nitrit i urinen

Gravide får langt oftere blærebetændelse end ikke gravide, men symptomerne er ofte atypiske, det vil sige, at man har blærebetændelse uden at have ovenstående symptomer. Eksempelvis “gaber” urinrøret en smule mere end ellers hos gravide pga. hormonerne og derfor ”tisser man ikke glasskår” (mærker ikke svige og smerte ved vandladning. Det er ligeledes normalt som gravid at have pludselig stærk vandladningstrang og hyppig vandladning.

Gravid med blærebetændelse, stærk vandladningstrang

Du vil under jordemoder og læge kontrollerne få stikset din urinen bla. for at teste, om du har en blærebetændelse. Hos gravide opdages en blærebetændelse nogle gange først her.

Nogle gravide med blærebetændelse mærker en konstant trykkende fornemmelse over blæren. Andre oplever pludseligt tiltagende og vedvarende plukkeveer, der kan udvikle sig til rigtige veer, der sætter fødslen i gang – måske alt for tidligt?

Blærebetændelse med GBS

Hvis man har blærebetændelse som gravid, bør urinen dyrkes for Gruppe B streptokokker (GBS), da GBS i skedeområdet kan være forbundet med forskellige risicis.

Hvordan behandles blærebetændelse?

Blærebetændelse skal behandles med penicillin, også når man er gravid. Har man en blærebetændelse er det vigtigt at få den behandlet, da den kan gøre, at man går for tidligt i fødsel, eller bakterierne kan “kravle” videre op i nyren, hvis betændelsen ikke behandles.

Behandling er antibiotika. Efter afsluttet antibiotika bør urinen dyrkes for at kontrollere, at bakterierne, der skabte blærebetændelsen, er væk.

Hvad kan jeg selv gøre?

Det er muligt at tage en blærebetændelse i opløbet ved at “skylle” blæren ren. Det gøres ved at drikke 4 Liter væske på et døgn og på den måde få tisset en masse. Tranebæresaft har også ry for at kunne afhjælpe en begyndende blærebetændelse.

Er du næste dag i tvivl, om du har blærebetændelse, så kan du gå til din læge og få lavet en urinprøve. Det skal være morgenurin, for at prøven er mest sikker. Hvis du har drukket en helt masse op til urinprøven, vil bakterieindholdet nemlig være fortyndet.

Har du tiltagende plukkeveer eller veer, og er det før uge 37 graviditetsuge, så ring til hospitalet og tal med dem om din situation.

Andre artikler om graviditet

DET ESSENTIELLE
GRAVIDITETS FORLØB

EN ALL INKLUSIVE ADGANG TIL VIDEN DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET MED LANGT FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL

Til 0 kr får du

Vi følger dig helt tæt igennem din graviditet og de første mindst 100 dage af din babys liv, med daglige guldkorn i din indbakke. Du får viden om graviditeten, fosterudviklingen i livmoderen, fødslen, amningen, din babys udvikling efter ankomst. Bliv også klogere på babyudstyr og anvendelse med mere. 

Derudover får du en unik adgang til gode rabatter. Samt løbende adgang til guides og indhold der følger din graviditet, din baby og din barsel. Kort sagt, tilmeld dig og undgå at gå glip af noget (vigtigt). 

error: Content is protected !!