Søg
Close this search box.

Blærebetændelse, urinvejsinfektion, cystitis

Blærebetændelse er et almindeligt problem i graviditeten. Mellem 5-15 % gravide oplever en eller flere gange at få blærebetændelse i graviditeten. Det skyldes en masse forskellige forhold i graviditeten, der gør det mere gunstigt for bakterier i blæren.

Hvis man normalt har nemt ved at få blærebetændelse – også som ikke gravid – er man i øget risiko for at få blærebetændelse i graviditeten. Man er ligeledes i øget risiko for blærebetændelse, hvis man allerede har haft blærebetændelse i graviditeten.

Årsagen til blærebetændelse i graviditeten er som regel almindelige tarmbakterier og gruppe B-streptokokker.

Symptomer på blærebetændelse

De almindelige symptomer på blærebetændelse er:

  • smerter og svie ved vandladning.
  • pludselig stærk vandladningstrang.
  • hyppig vandladning.
  • leukocytter eller nitrit i urinen.

Gravide får langt oftere blærebetændelse end ikke gravide, men symptomerne er ofte atypiske, det vil sige, at man har blærebetændelse uden at have ovenstående symptomer. Eksempelvis “gaber” urinrøret en smule mere end ellers hos gravide på grund af hormonerne og derfor ”tisser man ikke glasskår” (mærker ikke svige og smerte ved vandladning. Det er ligeledes normalt som gravid at have pludselig stærk vandladningstrang og hyppig vandladning.

Gravid med blærebetændelse, stærk vandladningstrang

Du vil ved jordemoder og læge besøgende få stixset din urinen blandt andet for at teste, om du har en blærebetændelse. Hos gravide opdages en blærebetændelse nogle gange først her.

Nogle gravide med blærebetændelse mærker en konstant trykkende fornemmelse over blæren. Andre oplever pludseligt tiltagende og vedvarende plukkeveer, der kan udvikle sig til rigtige veer, der sætter fødslen i gang – måske alt for tidligt?

Blærebetændelse med GBS

Hvis man har blærebetændelse som gravid, bør urinen dyrkes for Gruppe B streptokokker (GBS), da GBS i skedeområdet kan være forbundet med forskellige risici.

Hvordan behandles blærebetændelse?

Blærebetændelse skal behandles med penicillin, også når man er gravid. Har man en blærebetændelse er det vigtigt at få den behandlet, da den kan gøre, at man går for tidligt i fødsel, eller bakterierne kan “kravle” videre op i nyren, hvis betændelsen ikke behandles.

Behandling er antibiotika. Efter afsluttet antibiotika bør urinen tjekkes og dyrkes for at kontrollere, at bakterierne, der skabte blærebetændelsen, er væk.

Hvad kan jeg selv gøre?

Det er muligt at tage en blærebetændelse i opløbet ved at “skylle” blæren ren. Det gøres ved at drikke 4 liter væske på et døgn og på den måde få tisset en masse. Tranebæresaft har også ry for at kunne afhjælpe en begyndende blærebetændelse.

Er du næste dag i tvivl, om du har blærebetændelse, så skal du gå til din læge og få lavet en urinprøve. Det skal være morgenurin, for at prøven er mest sikker. Hvis du har drukket en helt masse op til urinprøven, vil bakterieindholdet nemlig være fortyndet.

Har du tiltagende plukkeveer eller veer, og er det før uge 37 graviditetsuge, så ring til hospitalet og tal med dem om din situation.

Andre artikler om graviditet

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

to bøger

Vær godt forberedt på din babys ankomst med Babyinstituttets Ammebog, så du har styr på amningen og Nyfødtbogen, så du er klar til babys ankomst. Klik her 

Lad os holde kontakten

error: Content is protected !!