KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →
Søg
Close this search box.

Bevægelse som hjælp til søvn

Bevægelser som hjælp til trøst og søvn har været brugt af forældre siden tidernes morgen. Bevægelse er trygt og genkendeligt for det nyfødte barn, der i fostertilstanden jo har levet i bevægelse. Ligesom bevægelse har en afslappende og beroligende indvirkning på kroppen og hjernen. Bevægelse er derfor en god trøst til et barn, der er utilpas og ked af det. Ligesom det er en fantastisk hjælp, hvis dit barn har svært ved at falde i søvn eller har svært ved at blive i søvnen (sove længe nok) eller få søvn nok på døgnbasis. Alt det kommer vi omkring sammen med de hager, der er ved bevægelse under søvnen.

Langsom vuggen gør, at man sover tungere

Du har måske oplevet, at dit barn sover mere tungt i bevægelse. Faktisk er det bevist, at vi sover tungere, når vi vugges. Undersøgelser har vist, at LANGSOM vuggen af voksne under søvnen gjorde den dybe søvn dybere. De rolige vuggende bevægelser boostede de langsomme hjernebølgers kvalitet. Dette gjorde, at forsøgspersonerne sov tungere. Ligesom at man så, at de langsomme vuggende bevægelser fordoblede antallet af søvnspindlere hos forsøgsdeltagerne. Søvnspindlere er videnspakker, der flyttes i stort tempo fra der, hvor input kommer ind i hjernen (svarende til hjernens “USB stik”) over til der, hvor informationen skal lagres (svarende til “hjernens harddisk”). En fordobling af søvnspindlere betyder en bedre indlæring.

Det er altså bevist, at bevægelse gør søvnen tungere, hvilket mange forældre også oplever gælder for deres barn. Ligesom mange forældre oplever, at bevægelse under søvnen gør, at barnet bedre kan fastholde søvnen.

Det at sove i bevægelse er normalt for en nyfødt baby

Bevægelse er velkendt for en baby. Faktisk er det så velkendt, at det nyfødte barn har sovet mere i bevægelse end uden bevægelse. Bevægelse vil fra tiden inde i livmoderen for de fleste babyer føles trygt og velkendt. Ligesom at forældre oplever at bevægelse virker både beroligende og søvndyssende på barnet. Især bevægelse af en sådan styrke og takt, at det minder om mors gang, fra barnet lå i livmoderen, virker på de fleste babyer meget søvndyssende.

Det at sove i bevægelse er altså noget, dit barn kender og har god erfaring med. Hvor det at sove i “stilstand” vil være HELT nyt og måske også noget, dit barn skal lære – og lære at kunne lide. De fleste babyer er dog ret udmattet i starten og sover derfor ret godt, selvom alting er anderledes udenfor livmoderen end inde i livmoderen. Det gør, at barnet helt fra start får erfaring med også at sove i stilstand. Hvis amningen/maden forløber fint, og barnet (efter at mælken er løbet til) oplever god mæthed, vil det også hjælpe barnet til at sove i stilstand (uden bevægelse).

Bevægelse afleder opmærksomheden – og fastholder søvnen

En anden ting, bevægelse kan, er at aflede opmærksomheden. Under søvnen vil bevægelse hjælpe, hvis barnet har uro eller utilpashed i kroppen. Gener fra kroppen vil gøre, “at kroppen vil støje”, og det gør det svært at sove. Vi kender det fra os selv, hvis vi har ondt eller er utilpasse, er det svært at falde i søvn. Vi ligger måske og drifler ind og ud af søvnen eller vågner helt op, fordi noget gør ondt eller er ubehageligt.

Bevægelse vil aflede opmærksomheden fra eksempelvis ubehag i kroppen, og gør det nemmere for barnet at glide ind i søvnen og blive i søvnen

Bevægelse barnet selv skaber

Måske du ikke lige tænker over det, men det lille barn kan faktisk godt skabe sin egen bevægelse. Det gør barnet, når barnet sutter.

Når det lille barn sutter, skabes en rytmisk bevægelse, der går op i øret og vil minde meget om at blive vugget. Du oplever måske, at dit barn falder i søvn med brystet eller flasken i munden. Det samme vil du opleve, hvis dit barn har sut. Barnet skaber en bevægelse med sutten i munden. Det vil for nogle børn (eller med noget øvelse) være nok til, at barnet selv kan finde ind i søvnen/falde i søvn, hvis alle andre betingelser er opfyldt og behov er dækket. Mange børn vil fortsat godt kunne holde sutten i munden på vej ind i søvnen, selvom musklerne slapper af, men barnet kan også tabe sutten ved det.

Nogle børn lægger også op til søvnen og nusser med en nusseklud eller aer med hænderne. Her skaber barnet også sin egen bevægelse, der kan berolige barnet og hjælpe til at kunne falde i søvn. De bevægelser ophører, inden barnet falder helt i søvn. Man skal som forældre adskille de bevægelser, barnet har, der fører til søvn og bevægelser, barnet gør for at holde sig vågen. Et barn vil nemlig også kunne ligge og køre med arme og ben for at UNDGÅ at falde i søvn. Den sidste type bevægelser vil i stedet hindre barnet i at sove.

En anden type bevægelse, barnet selv kan skabe, er når barnet ligger i noget, der kan bevæge sig. Det vil være en vugge i et ophæng – eksempelvis en slyngevugge. Her vil der opstå en “i-mod-bevægelse”, når barnet bevæger sig. Det vil være meget lig inde i livmoderen. Søvn på et fast underlag som eksempelvis en seng, vil ikke have det, og nogle skal lære at sove “på fast underlag”.

Bevægelse forældrene skaber for barnet

Den mindste form for bevægelse, man som forældre kan skabe for ens barn, er den, der er, når man ligger med sit barn. Her vil ens lunger, der trækker vejret, skabe en rytmisk bevægelse, barnet vil kunne mærke (og høre). Hvis barnet har øret mod ens bryst, vil barnet også kunne registrere hjertet, der slår taktfast – der også vil kunne mærkes. Barnet vil hele tiden blive mindet om, “at der er liv” eller genkendelse fra tiden inde i livmoderen. Det er helt utroligt hyggeligt at ligge med et lille barn på brystet, hvis det ikke er hele tiden. Om natten vil det forstyrre ens egen søvn at skulle ligge med sit barn oven på sig. Ligesom at det vil tære på kræfterne, humøret og overskuddet. Dertil fraråder Sundhedsstyrelsen af sikkerhedsmæssige årsager, at forældrene ligger med deres barn på sig når de selv sover – det er et effektivt led i at forebygge vuggedød.

Den anden type bevægelse er den, forældrene kan skabe med deres egne bevægelser. Det kan være ved at vugge barnet i armene eller gå rundt med barnet. Alle forældre vil have gjort netop det med deres barn. Nogle meget fordi barnet ikke har været tilpas eller kunnet sove uden – og nogle bare i perioder. Og andre igen meget lidt, fordi deres barnet har været mere tilpas i kroppen og haft nemmere ved søvnen.

Kan barnet blive afhængig af bevægelse under søvnen?

Ja, et barn kan godt blive “afhængig af bevægelse under søvnen”. Dit barn vil vænne sig til det du gør og kunne ønske sig at du bliver ved med. Det skal så gentages hver gang barnet eksempelvis skal sove. Det klassiske mønster i forhold til søvn er også, at mere bliver til mere. Det barn, der bare skal lulles lidt i armene ved første udviklingsspring (omkring de 5 uger) har brug for mere hjælp og ved næste udviklingsspring og så videre. I hvert fald hvis man ikke aktivt gør noget for at  lære barnet også at kunne sove uden bevægelse. Det vil sige, at man får trappet ned på bevægelsen igen eller trappet ud af den bevægelse, barnet får til at falde i søvn og under søvnen.

Mit barn vil kun sove i bevægelse

Man skal huske på, at børn kommer fra bevægelse, det er sådan, de er startet livet. Derfor er det godt at tænke på bevægelse som noget, barnet skal aflære. Barnet skal lære at sove uden at være i bevægelse. Det at lære sit barn “ikke bevægelse” noget, man kan arbejde med helt fra starten af livet, blandt andet ved at skabe gode bedste betingelser for søvnen ved at mad, bøvser, afføring og prutter ikke forstyrrer søvnen.

Det kan være, at du ikke har været klar over, at du skal lære dit barn at sove uden bevægelse. Eller det kan være, at du ikke har været klar over, at et barn kan blive afhængig af bevægelse under søvnen. Men det kan også være, at du har vidst det, men ikke har kunnet gøre andet end hvad der skulle til for at få dit barn til at sove, fordi alternativet var, at dit barn ellers ikke fik sovet (hvilket jo er super vigtigt).

Hvis ens barn er afhængig af bevægelse under søvnen, er man på en stor opgave som forældre. Det er meget krævende at skulle holde et barn i mere eller mindre konstant i bevægelse. Både fordi det er fysisk hårdt, men også fordi at forældre selv har brug for at sove. Hvis dit barn er blevet glad for bevægelse – og måske ligefrem afhængig af den, skal du vide, at dit barn med stor sandsynlighed ikke selv kommer i tanke om at droppe den idé. Det vil være noget, du skal beslutte og du aktivt skal arbejde med “at hjælpe dit barn fra”, så dit barn også kan sove uden bevægelse.

For dig der ønsker hjælp til at gå den vej;

Sovekursus

SØVN I BABYSTEPS

Haps din plads!

Stop Natteroderiet, Evige putninger & Powernaps!

3 DAGES ONLINE MINIKURSUS TIL 0 KR

Minikurset er udviklet af vores søvnvejledere med årelang erfaring og dybdegående viden om søvn hos babyer og børn i alderen 0-18 måneder. 

I løbet af de 3 dage er du blevet klogere på; 

[activecampaign]

 

error: Content is protected !!