Befrugtningen er, når sædcellen trænger ind i ægcellen og dermed befrugter ægget. I de fleste tilfælde sker befrugtningen ved samleje mellem en mand og en kvinde, men befrugtningen kan også ske ved insemination eller kunstig befrugtning; ved IVF behandling eller ICSI behandling.
Ved kunstig befrugtning, sker befrugtningen udenfor livmoderen (i et laboratorium), hvorefter det befrugtede æg sættes op i livmoderen. Ved samleje finder befrugtningen sted i æggelederen, efter at det modne æg har løsnet sig fra æggestokken, og inden det har nået livmoderen.
Så snart befrugtningen er sket – den første sædcelle er trængt ind i ægget – udløses en kemisk reaktion i den hinde, der omgiver ægget, der gør det umuligt for andre sædceller at trænge ind i ægget. Det er smart.
Efter befrugtningen skal det befrugtede æg bevæge sig gennem æggelederen til livmoderen. Det tager 2-7 dage for det befrugtede æg at nå frem til livmoderen, hvor det skal bore sig ned i livmoderens slimhinde, der allerede er forberedt på at modtage det befrugtede æg.
Befrugtningen kræver et æg og en sædcelle
En forudsætning for, at befrugtning kan finde sted er altså, er at der er et æg der kan befrugtes, og at der er en sædcelle til at befrugte det.
Hvis man har en normal menstruationscyklus, frigøres der er æg cirka hver 28. dag (14 dage efter sidste menstruations første dag). Ægget kan kun befrugtes 24-48 timer efter ægløsningen. Hvis det ikke befrugtes i det tidsrum, går det til grunde.
For at øge chancerne for befrugtningen kan finde sted indeholder en udløsning (hos manden) flere hundrede millioner sædceller. Hver sædcelle er udstyret med en hale, der gør sædcellen i stand til at svømme. Fra skeden finder mange af sædcellerne vej mod livmoderhalsen, nogle finder også vej ind i livmoderen og ud i æggelederen (men langt fra alle). Det er et kapløb om at komme først frem, for kun én kan trænge ind i ægget og befrugte det.
Sædceller har yderligere den evne, at de kan overleve i op til 4-6 dage i livmoderen. På den måde kan de “være parat” og vente på, at ægget løsner sig fra æggestokken, hvis man har haft samleje op til ægløsningen.
Konklusionen er altså; at hvis man IKKE ønsker at blive gravid, skal man passe på med at have ubeskyttet samleje 4-6 dage op til ægløsningstidspunktet og i dagene hvor ægget løsner sig. Hvis man gerne vil være gravid, kan man øge sine chancer for at blive gravid væsentligt ved at have samleje (ubeskyttet) i dagene op til ægløsningen og i 1-2 dage efter ægløsningen.
Befrugtningstidspunktet – tidspunktet for befrugtningen
Når der er tale om et relativt kort tidsrum fra ægløsningen til befrugtningen, sammenstiller man ofte de to. Kender man tidspunktet for ægløsningen, vil tidspunktet for selve befrugtningen være sket inden for 48 timer efter ægløsningen.
Ved kunstig befrugtning er befrugtningstidspunktet, når sædcellen gennemtrænger ægget.
Andre artikler om fertilitet
- Gestationssækken, hvad er det?
- Hvordan fungerer en graviditetstest?
- Læs om HCG, det graviditetsbevarende hormon
- Hvornår i min cyklus kan jeg blive gravid?
- Gravid og pludselig ikke gravid alligevel