HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Befrugtning og befrugtningstidspunktet

Befrugtning er, når sædcellen trænger ind i ægcellen og dermed befrugter ægget. I de fleste tilfælde sker befrugtningen ved samleje imellem en mand og en kvinde, men befrugtningen kan også ske ved insemination eller kunstigt befrugtning; ved IVF behandling eller ICSI behandling. Ved kunstig befrugtning, sker befrugtningen udenfor livmoderen (i et laboratorium), hvorefter det befrugtede æg sættes op i livmoderen. Ved samleje finder befrugtningen sted i æggelederen, efter at det modne æg har løsnet sig fra æggestokken, og inden det har nået livmoderen. 

Befrugtning - sædcellen gennemtrænger ægcellen

Så snart befrugtningen er sket – den første sædcelle er trængt ind i ægget – udløses en kemisk reaktion i den hinde, der omgiver ægget, der gør det umuligt for andre sædceller at trænge ind i ægget.

Efter befrugtningen skal det befrugtede æg bevæge sig resten af vejen gennem æggelederen til livmoderen. Det tager 2-7 dage for det befrugtede æg at nå frem til livmoderen, hvor det skal bore sig ned i livmoderens slimhinde, der allerede er forberedt på at modtage det befrugtede æg.

Befrugtningen kræver et æg og en sædcelle

En forudsætning for, at befrugtning kan finde sted er altså, er at der er et æg, der kan befrugtes, og at der er en sædcelle til at befrugte det.

Hvis man har en normal menstruationscyklus, frigøres der er æg cirka hver 28. dag (14 dage efter sidste menstruations første dag). Ægget kan kun befrugtes 24-48 timer efter ægløsningen. Hvis det ikke er befrugtes i det tidsrum, går det til grunde.

For at øge chancerne for befrugtningen kan finde sted indeholder en udløsning (hos manden) flere hundrede millioner sædceller. Hver sædcelle er udstyret med en hale, der gør sædcellen i stand til at svømme. Fra skeden finder mange af sædcellerne vej mod livmoderhalsen, nogle finder også vej ind i livmoderen og ud i æggelederen (men langt fra alle). Det er et kapløb om at komme først frem, for kun én kan trænge ind i ægget og befrugte det.

Sædceller har yderligere den evne, at de kan overleve i op til 4-6 dage i livmoderen. På den måde kan de ligge parat og vente på, at ægget løsner sig fra æggestokken, hvis man har haft samleje lige op til ægløsningen.

Konklusionen er altså, at hvis man IKKE ønsker at blive gravid, så skal man passe på med ubeskyttet samleje 4-6 dage op til ægløsningstidspunktet og i dagene hvor ægget løsner sig. Omvendt gælder det, at hvis man gerne vil være gravid, så kan man øge sine chancer for at blive gravid væsentligt ved at have samleje (ubeskyttet) i dagene op til ægløsningen og i 1-2 dage efter ægløsningen.

Befrugtningstidspunktet – tidspunktet for befrugtningen.

Da der er tale om et relativt kort tidsrum fra ægløsningen til befrugtningen, sammenstiller man ofte de to. Kender man tidspunktet for ægløsningen, vil tidspunktet for selve befrugtningen være sket indenfor 48 timer efter ægløsningen.

Ved kunstig befrugtning er befrugtningstidspunktet, når sædcellen gennemtrænger ægget.

Andre artikler om fertilitet

Andre artikler, der kunne have din interesse

error: Content is protected !!