fbpx

Befrugtning og befrugtningstidspunktet

Befrugtning er, når sædcellen trænger ind i ægcellen og dermed befrugter ægget.

I de fleste tilfælde sker befrugtningen ved samleje imellem en mand og en kvinde, men befrugtningen kan også ske ved insemination eller kunstigt – IVF behandling eller ICSI behandling.

Ved kunstig befrugtning, sker befrugtningen udenfor livmoderen (i et laboratorium), hvorefter det befrugtede æg sættes op i livmoderen.

Ved samleje finder befrugtningen sted i æggelederen, efter at det modne æg har løsnet sig fra æggestokken, og inden det har nået livmoderen. 

Befrugtning - sædcellen gennemtrænger ægcellen

Så snart befrugtningen er sket – den første sædcelle er trængt ind i ægget – udløses en kemisk reaktion i den hinde, der omgiver ægget, som gør det umuligt for andre sædceller at trænge ind i ægget.

Efter befrugtningen skal det befrugtede æg bevæge sig resten af vejen gennem æggelederen til livmoderen. Det tager 2-7 dage for det befrugtede æg at nå til livmoderen, hvor det skal bore sig ned i slimhinden, der allerede er forberedt på at modtage det befrugtede æg.

Befrugtningen kræver et æg og en sædcelle

En forudsætning for, at der kan finde en befrugtning sted er altså, at der er et æg, der kan befrugtes, og at der er sædceller til at befrugte det.

Hvis du har en normal menstruationscyklus,  frigøres cirka et æg hver 28. dag (14 dage efter sidste menstruations første dag). Ægget kan kun befrugtes 24-48 timer efter ægløsningen. Hvis det ikke er befrugtes i det tidsrum, går det til grunde.

For at øge chancerne for succes indeholder en udløsning (hos manden) flere hundrede millioner sædceller. Hver sædcelle er udstyret med en hale, der gør sædcellen i stand til at svømme. Fra skeden finder mange af sædcellerne vej mod livmoderhalsen, nogle finder også vej ind i livmoderen og ud i æggelederen (men langt fra alle). Det er et kapløb om at komme først frem, for kun én kan trænge ind i ægget og befrugte det.

Sædceller har yderligere den evne, at de kan overleve i op til 4-6 dage i livmoderen. På den måde kan de ligge parat og vente på, at ægget løsner sig fra æggestokken, hvis man har haft samleje lige op til ægløsningen.

Konklusionen er altså, at hvis man IKKE ønsker at blive gravid, så skal man passe på med ubeskyttet samleje 4-6 dage op til ægløsningstidspunktet og i dagene efter ægløsningstidspunktet.

Omvendt gælder det, at hvis man gerne vil være gravid, så kan man øge sine cancer for at blive gravid væsentligt ved at have samleje (ubeskyttet) i dagene op til ægløsningen og i 1-2 dage efter ægløsningen.

Befrugtningstidspunktet – tidspunktet for befrugtningen.

Da der er tale om et relativt kort tidsrum fra ægløsningen til befrugtningen, sammenstiller man ofte de to. Kender man tidspunktet for ægløsningen, vil tidspunktet for selve befrugtningen være sket indenfor 48 timer efter ægløsningen.

Ved kunstig befrugtning er befrugtningstidspunktet, når sædcellen gennemtrænger ægget.

Andre artikler om fertilitet

Andre artikler, der kunne have din interesse

Camilla Kristiansen, jordemoder
Camilla Kristiansen er uddannet jordemoder i 2005. Camilla startede på Baby Instituttet 2015 og er forfatter til vores "Ammeguide" og "Refluks -hjælp din baby" og har en IBCLC uddannelse i amning.