KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →

Bedsteforældre

Det er heldigt, dejligt og glædeligt for et barn, at have bedsteforældre, der gerne vil én og holder af én. Jo flere, der elsker barnet, des bedre. Samtidig er godt at have med mennesker at gøre i forskellige aldre. Der er derfor meget at hente ved at generationer mødes og får noget sammen – både for børnene, forældrene og bedsteforældrene.

Bedsteforældre er anderledes i dag

Generelt er det sådan, at bedsteforældregenerationen i dag er en anden “type” end dem, vi måske selv havde. Min mormor stod for hus og hjem og “hjalp til” i den butik de havde. Så hun var en masse hjemme om dagen, når vi kom på besøg eller i ferien. Hvor min egen mor, da hun blev bedstemor, jo stadigvæk var på arbejdsmarkedet og ikke havde dagene fri, men stadig selv havde et travlt arbejdsliv. Og sådan er det også i dag. Mange bedsteforældrene er i arbejde og derfor ikke så “tilgængelige” for børnefamilierne, som bedsteforældregenerationen tidligere. Der er til gengæld ofte meget fut i dem, og de vil gerne en helt masse – og de fleste vil også rigtig gerne have et tæt forhold til deres børnebørn. Og også selv gerne gøre noget for at få det, hvilket jo er rigtigt godt.

Man kan komme langt med at respektere hinanden, herunder at forældre og bedsteforældrene har deres eget liv, så man får aftaler, eksempelvis besøg, pasning og overnatning i god tid. Forvent også at der kan bliver sagt nej, fordi din mor og far eller din svigermor eller svigerfar selv skal noget.

Bedsteforældre er super vigtige!

Det er vigtigt, at bedsteforældrene er bevidste om, at der er brug for dem – og at de mærke, at de er vigtige i barnebarnets liv. De skal vide at livet som småbørnsforældre er presset og man ofte virkelig godt kan bruge noget ekstra hjælp eller nogle der tager barnet for en stund. Især måske dens store, når familien øges fra 3-4.

Omvendt kan det også være sådan, at man ved første barn faktisk kan have svært ved at “give barnet væk” – også til barnets bedsteforældre, selvom man virkelig holder af dem. Det kan skyldes at barnet græder meget og ens reaktion er selv at tage barnet, fordi det smerter (næsten) mere ikke at gøre det. Selvom man som forældre måske om nogen har brug for en pause fra det hele og bedsteforældrene har mod på det. Her kan omsorgen være at hjælpe til med mere praktiske opgaver og vente på at barnet og forældrene bliver mere klar til at dele deres liv med en. For forældrene gælder det om at prøve at have is i maven og give barnet væk for en stund. Det vil være et MEGET tiltrængt pusterum for dig – og den bekymring dine nærmeste har for dit eget ve og vel, vil ofte være meget reel – selvom du kun har fokus på dit barn.

Lad bedsteforældre og barn være alene sammen

Med mindre at dine forældre eller svigerforældre slet ikke kan tage vare på et barn, så er der en god idé at lade bedsteforældre og børnebørn være alene sammen. Det giver noget helt andet til relationen at være alene. Og begge parter vil også ofte falde ind i mere naturlige roller, når de er alene sammen – end når forældrene også er der. På samme måde som du er anderledes sammen med din veninde eller ven end hvis din partner også er med. Det vil være to forskellige ting, begge to givende, men den ene kan ikke erstatte den anden. Der kan dog være nogle bedsteforælder der ikke føler sig trygge ved at skulle have ansvaret for sådan en lille størrelse, her må man vente på at barnet bliver klar. Det vil ofte være smart at starte med små gåture eller at du lige smutter ud og handler, så det hele kommer gradvist og alle parter ved at det hele går godt.

Det er især ofte vigtigt at ens barn kan blive passet af andre – og også sove der, når næste barn er på vej, da der kan blive brug for det i forbindelse med fødslen og i dagene efter fødslen, alt efter hvordan det hele kommer til at gå. Så er du gravid igen og har dit barn endnu ikke sovet ude, så er det tid til at øve det?

Bedsteforældre forældrerollen er ikke altid nem

Bedsteforældrerollen er dog ikke altid nem.

Det er vigtigt at respektere forældrene – at det er deres barn og dem der bestemmer hvad der er godt og skidt for barnet. Den rolle har du ikke som bedsteforældre. Tager dine forældre eller svigerforældre den rolle, så bør de sættes på plads. Der må være orden i hierarkiet, og bedsteforældre bestemmer ikke over hverken deres børn eller børnebørn. Man kan selvfølgelig komme med velmente råd, men inden man gør det bør man overveje hvad man får ud af dem, om man få mere god til sammen med sit barn og børnebørn eller om man bevæger sig længere væk fra hinanden.

Det er forældrene der bestemmer

Omvendt skal man som forældre på en eller anden led forstå, at ens forældre eller svigerforældre ikke vil kunne lade være med at blande sig – også selvom de måske gør sig umage. Det er svært ikke at blande sig i hvad ens børn laver eller have en mening om hvad de burde gøre eller ikke burde gøre, så forsøg at være overbærende, men sæt grænser, der hvor det bliver for meget.

Det er forældrene der bestemmer de store ting og hvad der er de store ting. Det er meget vigtigt, at I allerede fra starten, måske endda inden barnet bliver født, markerer rollerne. Barnet er jeres, og I bestemmer reglerne. Bedsteforældrene må acceptere en andenplads. Omvendt er det bedsteforældrene, der bestemmer, når barnebarnet er hos dem, så længe de ikke overtræder jeres grænser. Så har i bestemt at barnet ikke skal have slik eller at der ikke må ryges omkring barnet, så er det sådan det skal være – og det vil være at overtræde de overordnet rammer ikke at respektere det.

Børn tager ikke skade af at blive forkælet – engang imellem!

Børn kan sagtens skelne mellem forældre- og bedsteforældre rollen og tager ikke skade af at blive forkælet (lidt) af bedsteforældrene.

Det kan selvfølgelig blive et problem, hvis I har meget forskellige holdninger og samtidig ses meget ofte eller næsten dagligt, så forkælelsen ikke bliver en gang imellem i afgrænset tid, men mere konstant. Her må bedsteforældrene tage et andet ansvar, fordi de har en anden virkning på barnet – og barnets liv end hvis de “bare” kom på besøg engang om måneden. Det kan eksempelvis være et stort problem, at bedsteforældrene giver børnene dårlig kost- og slikvaner, hvis man hjemme prøver at lære barnet nogle sunde valg. For der er selvfølgelig ting der aldrig går (selvom det er sødt), ikke?!

Forstår bedsteforældre ikke det, så det kommer til at fungere for jer, så må du tage problemer, så dit barn oplever den glæde det er at have flere personer der synes at man er HELT fantastisk.

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

Sovekursus

SØVN I BABYSTEPS

Sov du lille...

error: Content is protected !!