HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Bedsteforældre

Det er heldigt, dejligt og glædeligt for et barn, at have bedsteforældre, der gerne vil en og holder af en. Jo flere, der elsker barnet, des bedre. Samtidig med at det giver noget at have med mennesker at gøre i forskellige aldre. Der er derfor meget at hente ved at generationer mødes og får noget sammen – både for børnene og for bedsteforældrene.

Bedsteforældre er anderledes i dag

Generelt er det sådan at bedsteforældregenerationen i dag er en anden “type” end dem, vi måske selv havde. Min mormor stod for hus og hjem og “hjalp til” i den butik de havde. Så hun var en masse hjemme om dagen, når vi kom på besøg eller ferie der. Hvor min egen mor, da hun bliv bedstemor jo stadigvæk var på arbejdsmarkedet og ikke havde dagene fri, men stadig selv havde et travlt arbejdsliv. Og sådan er det også i dag. Mange bedsteforældrene er i arbejde og derfor ikke så “tilgængelige” for børnefamilierne, som den ældre generation var tidligere. Der er til gengæld ofte meget fut i dem og de vil gerne en helt masse – og de fleste vil også rigtig gerne have et tæt forhold til deres børnebørn. Og også selv gerne gøre noget for at få det.

Man kan komme langt med at respekter, at bedsteforældrene har deres eget liv, så man får aftal f.eks. pasning og overnatning i god tid. Forvent også at der kan bliver sagt nej, fordi din mor og far eller din svigermor eller svigerfar selv skal noget.

Bedsteforældre er super vigtige!

Det er vigtigt, at bedsteforældrene et bevidste om, at der er brug for dem – og de mærker at det er vigtige i barnebarnets De skal vide at livet som småbørnsforældre er presset og man ofte virkelig godt kan bruge nogle ekstra hjælp eller nogle der tager barnet for en stund. Især måske dens store, når familien øges fra 3-4.

Omvendt kan det også være sådan at man ved første barn faktisk kan have svært ved at “give barnet væk” – også til barnets bedsteforældre, også selvom man virkelig holder af dem. Det kan skyldes at barnet græder meget og ens reaktion er selv at tage barnet, fordi det smerter (næsten) mere ikke at gøre det. Selvom man som forældre måske om nogen har endnu mere brug for en pause fra det hele. Her kan omsorgen være at hjælpe til med mere praktiske opgaver og vente på at barnet og forældrene bliver mere klar til at dele deres liv med en. For forældrene gælder det om at prøve at have is i maven og give barnet væk for en stund. Det vil være et MEGET tiltrængt pusterum for dig – og den bekymring dine nærmeste har for dit eget ve og vel, vil ofte være meget reel – selvom du kun har fokus på din baby.

Lad bedsteforældre og barn være alene sammen

Med mindre at dine forældre eller svigerforældre slet ikke kan tage vare på et barn, så er der en god idé i at lade bedsteforældre og barnebarn være alene sammen. Det giver noget helt andet til realtionen dem imellem at være alene sammen. Og begge parter vil også ofte falde ind i mere naturlige roller, når de er alene sammen – end når du også er der. På samme måde som du er anderledes sammen med din veninde eller ven end hvis din partner også er med. Det vil være to forskellige ting, begge to givende, men den ene kan ikke erstatte den anden. Der kan dog være nogle bedsteforælder der ikke føler sig trygge ved at skulle have ansvaret for sådan en lille størrelse, så her må man vente på at barnet bliver klar. Det vil ofte være smart at starte med små gåture også at du lige smutter ud og handler, så det hele kommer gradvist og alle parter ved at det hele går godt.

Det er især ofte vigtigt at ens barn kan blive passet at andre – og også sove der, når næste barn er på vej, da der kan blive brug for det i forbindelse med fødslen og i dagene efter fødslen, alt efter hvordan det hele kommer til at gå. Så er du gravid igen og har din barn endnu ikke sovet ude, så er det tiden for det?

Bedsteforældre forældrerollen er ikke altid nem

Bedsteforældrerollen er dog ikke altid nem. Det er vigtigt at respektere forældrene – at det er deres barn og dem der bestemmer hvad der er godt og skidt for barnet. Den rolle har du ikke som bedsteforældre – og tager dine forældre eller svigerforældre den rolle, så bør der sættes på plads. Der må være orden i hierakiet og bedsteforældre bestemmer ikke over hverken deres børn eller børnebørn. Man kan selvfølgelig komme med velmente råd, men inden man gør det bør man overveje hvad man får ud af dem, om man få mere god til sammen med sit barn og børnebørn eller om man bevæger sig længere væk fra hinanden.

Det er forældrene der bestemmer

Omvendt skal man som forældre på en eller anden led forstå at ens forældre eller svigerforældre ikke vil kunne lade være med at blande sig – også selvom de måske gør sig umage. Det er svært ikke at blande sig i hvad ens børn laver eller have en mening om hvad de burde gøre eller ikke burde gøre, så forsøg at være overbærende, men hold på dig og sæt grænser, der hvor det bliver for meget.

Det er forældrene der bestemmer de store ting og hvad der er de store ting. Det er meget vigtigt, at I allerede fra starten, måske endda inden barnet bliver født, markerer rollerne. Barnet er jeres, og I bestemmer reglerne, og bedsteforældrene må i denne sammenhæng acceptere en andenplads. Omvendt er det bedsteforældrene, der bestemmer, når barnebarnet er hos dem, så længe de ikke overtræder jeres grænser. Så har i bestemt at barnet ikke skal have slik eller at der ikke må ryges omkring barnet, så er det sådan det skal være – og det vil være at overtræde de overordnet rammer ikke at respektere det.

Børn tager ikke skade af at blive forkælet – engang imellem!

Børnene tager ikke skade af at blive forkælet af bedsteforældrene. Børnene kan sagtens skelne mellem forældre- og bedsteforældrerollen. Det kan selvfølgelig blive et problem, hvis I har meget forskellige holdninger og samtidig ses meget ofte eller næsten dagligt, så forkælelsen ikke bliver en gang imellem i afgrænset tid men mere konstant. Her må bedsteforældrene tage et andet ansvar, fordi de har en anden påvirkning på barnet – og barnets liv end hvis de “bare” kom på besøg engang om måneden. Forstår dine forældre ikke det, så må du tage problemer op og forlange, at bedsteforældrene retter sig mere efter jeres opdragelsesprincipper. Det kan f.eks. være et stort problem, at bedsteforældrene giver børnene dårlige kost- og slikvaner, hvis man hjemme prøver at lære barnet nogle sunde valg.

Men der er selvfølgelig ting der aldrig går (selvom det er sødt), ikke?!

error: Content is protected !!