Barselsorlov

Grundprincippet i reglerne for barselsorlov er, at hver forælder har ret til 10 ugers + 32 uger barselsorlov. De sidste 32 uger kan forlænges til 40 uger eller 46 uger, hvis man overholder reglerne for forlængelse af sin barsel. Man har ikke ret til at modtage barselsdagpenge i alle ugerne.

Grundprincippet i reglerne for barselsorlov MED ret til barselsdagpenge er, at begge forældre tilsammen har 52 uger med barselsdagpenge. De 52 uger er inkluderet 4 ugers graviditetsorlov til moderen før fødslen. Barselsorloven er fordelt, så moderen har 4 uger før fødslen og 24 ugers barsel efter fødslen. Faderen (eller medmoderen) har også 24 uger barsel efter fødslen. Det bliver 4 + 24 uger + 24 uger = 52 uger i alt.

Der gives ekstra uger til flerlingeforældre og soloforældre:

  • Flerlingeforældre får hver 13 ugers ekstra orlov, gives også ved adoption af flerlinge.
  • Soloforældre får 10 ugers ekstra orlov, gives også til soloforældre ved adoption.

Det lyder meget simpelt, men det er det ikke. Der er nemlig uger, moderen og faderen (eller medmoderen) kan overdrage til hinanden, samt flere andre muligheder. Det hele får du overblik over her.

Man kan overdrage barselsorlov til hinanden

Man kan overdrage barselsorlov til den anden forældre. Grundprincippet i forhold til at overdrage barselsorlov, er at man kan give op til 13 ugers barsel til den anden forælder. Moderen kan give op til 13 ugers barselsorlov til faderen/medmoderen og faderen/medmoderen kan give op til 13 ugers barselsorlov til moderen. Alt i alt betyder det, at moderen kan have op til 37 ugers barselsorlov efter fødslen og faderen/medmoderen 11 ugers barselsorlov. Eller omvendt.

Du kan her se fordelingen af barselsorloven og hvilke uger, der kan overdrages til den anden forælder. Skemaet er svarende til skemaet på borger.dk. De mørke farver med pilen, er dem henholdsvis moderen og faderen/medmoderen kan overdrage til den anden forælder.

Barselsorlovens fordeling – mor

For moderen fordeler barselsorloven sig således:

4 ugers graviditetsorlov: Afholdes før fødslen. Man går efter terminsdatoen. Man kan gå på graviditetsorlov 4 uger før forventet fødsel.

2 ugers orlov lige efter fødslen: Orloven skal holdes i forlængelse af dit barns fødsel og kan ikke overdrages.

8 uger ved fødslen: Når de 2 ugers orlov slutter, fortsætter du over på “8 ugers orlov”. Orloven skal afholdes inden for de første 10 uger efter dit barns fødsel. Du har mulighed for at forlænge orloven, hvis du genoptager arbejdet delvist (se længere nede). De 8 ugers orlov kan overdrages til den anden forælder.

9 ugers orlov: De 9 ugers orlov skal holdes inden 1 år efter dit barns fødsel, medmindre du grundet særlige forhold er forhindret i at holde orloven. De 9 ugers orlov kan ikke overdrages.

5 ugers orlov: De 5 ugers orlov skal afholdes inden dit barn er fyldt 1 år. Du har dog mulighed for at forlænge eller udskyde ugerne frem til dit barn fylder 9 år, hvis du opfylder betingelserne for det. De 5 ugers orlov kan overdrages til den anden forælder.

Barselsorlovens fordeling – far/medmor

For faderen/medmoderen fordeler barselsorloven sig således:

2 ugers orlov lige efter fødslen: Orloven skal holdes i forlængelse af dit barns fødsel og kan ikke overdrages. Hvis dit barn skal indlægges efter fødslen gælder der særlige regler for afholdelse. De 2 ugers orlov kan efter aftale med din arbejdsgiver også holdes fleksibelt hen over de første 10 uger, i stedet for lige efter fødslen.

9 ugers orlov: De 9 ugers orlov skal afholdes inden dit barn er 1 år, medmindre du grundet særlige forhold er forhindret i at holde orloven. De 9 ugers orlov kan ikke overdrages.

13 ugers orlov: De 13 ugers orlov skal afholdes inden dit barn er fyldt 1 år. Du har dog mulighed for at forlænge eller udskyde ugerne frem til dit barn fylder 9 år, hvis du opfylder betingelserne for det. De 13 ugers orlov kan overdrages til barnets mor.

Økonomien under barselsorloven

For at kunne være på barsel med løn kræver det, at du er ansat og har ret til løn under din barsel. Retten til løn under barsel forudsætter også, at du er berettiget til at modtage barselsdagpenge.

Dertil skal private arbejdsgivere være tilmeldt barselsfonden eller barselsudligningsordningen. Det gør at din arbejdsgiver modtager refusion, når han eller hun udbetaler hel eller delvis løn til dig under i din graviditetsorlov og barselsorlov. Der er et refusionsloft på pt. 209,16 kroner pr. time inklusiv feriepenge (sats 2023, beløbet er barselsdagpengesatsten + og satsen fra barselsordningen fra barsels.dk). Det gør, at det ofte er relativt omkostningsfrit eller ikke så omkostningsfuldt for din arbejdsgiver at udbetale løn til dig under barsel, da din arbejdsgiver får dækket op til de omkring 210 kr i timen inklusiv feriepenge af din løn.

Hver uge du er på barsel med løn, reduceres dine barselsdagpenge tilsvarende. Når du ikke længere er berettiget til at få barsel med løn fra din arbejdsplads, vil du få barselsdagpenge i det antal uger du har tilbage med ret til barselsdagpenge.

Løn under barselsorloven

Det er den aftale, man har med sin arbejdsgiver, der bestemmer, om man har ret til løn og hvor af de uger man har har ret til løn under sin barsel. Det kan være funktionærloven (hvis man er ansat under den), ens overenskomst, samt din ansættelseskontrakt og de gældende retningslinjer for barsel for din virksomhed, der bestemmer hvilke rettigheder du har under din barsel.

Som funktionær har man som mor ret til 1/2 løn:

  • 4 uger før fødslen (graviditetsorlov)
  • 14 uger efter fødslen (barselsorlov).

Hvis du er ansat i kommunen, regionen eller staten har man, som mor, ret til fuld løn:

  • 4 uger før fødslen (graviditetsorlov)
  • 14 uger efter fødslen (barselsorlov)
  • 6 uger efter fødslen (forældreorlov)
  • +  fælles lønret, der er 6 uger til deling (se nedenfor).

Både ansatte i kommuner, regioner og stat har 6 ugers forældreorlov til deling mellem mor og far/medmor (forældreorlov). Den fælles lønret skal deles, hvis begge forældre er ansat under samme barselsaftale/overenskomst. Hvis I er ansat på to forskellige barselsaftaler/overenskomster med fælles lønret, kan I begge gøre brug af de 6 uger

Har du ret til barselsdagpenge

Har man ikke ret til løn under en barsel, kan man stadig godt have ret til barselsdagpenge. Det er barselsloven, der bestemmer, om du har ret til barselsdagpenge. Som lønmodtager skal du opfylde tre betingelser ved starten af orloven for at være berettiget til barselsdagpenge (tjek også selv dine rettigheder).

  • Man skal være ansat på den første fraværsdag eller dagen før.
  • Man skal have arbejdet mindst 160 timer inden for de seneste 4 hele måneder før orloven.
  • Man skal have arbejdet mindst 40 timer om måneden i mindst 3 af de 4 måneder..

Som studerende opfylder man eksempelvis ikke betingelserne for barselsdagpenge. Studerende modtager i stedet ekstra SU-klip under barselsorlov, hvor der sammen med også kan optages studielån.

Mulighed for at udskyde orlov

Du har mulighed for at udskyde noget af din barselsorlov. Du har ret til at udskyde 5 ugers orlov uden at aftale det med din arbejdsgiver. Du skal være i arbejde og opfylde beskæftigelseskravet for at kunne holde udskudt orlov. Ugerne skal afholdes samlet, og du skal, mindst 8 uger før orloven starter, fortælle din arbejdsgiver hvornår du ønsker at holde orloven.

Du kan også udskyde flere uger end 5, men kun efter aftale med din arbejdsgiver. Vær opmærksom på, at nogle af barselsugerne ikke kan udskydes og skal afholdes lige efter dit barns ankomst. De uger, du udskyder, efter aftale med din arbejdsgiver, behøves ikke at afholdes samlet. De udskudte uger skal være afholdt, inden dit barn fylder 9 år.

Du mister retten til at forlænge din orlov fra 32 til 40 eller 46 uger (se næste afsnit), hvis du vælger at udskyde noget af orloven.

Mulighed for at forlænge orloven og få det samme udbetalt

Er du lønmodtager eller selvstændig, har du (både mor og far/medmor) mulighed for at forlænge den del af orloven, der ligger efter de 10 uger efter fødslen. Det kræver at man afholder alle sine barselsuger i et stræk. De op til 32 ugers orlov kan forlænges med op til 14 uger, så man kan komme op på 46 ugers orlov. Hvis du er ledig, kan du kun forlænge din orlov med op til 8 uger, og komme op på 40 uger. Din arbejdsgiver skal ikke godkende, at du forlænger din barsel. Vil du forlænge din barsel, skal du give din arbejdsgiver besked senest 6 uger efter fødslen.

Vær opmærksom på at du ikke får flere uger med barselsdagpenge. Du vil stadig have 24 uger med barselsdagpenge, plus eventuelt de uger du har fået overdraget fra din mand/den anden forælder.

Mulighed for at forlænge orloven ved at komme tilbage før på nedsat tid

Hvis du ønsker at genoptage dit arbejde og forlænge din orlov ved at arbejde på nedsat tid, er det også en mulighed. Det skal aftales med din arbejdsgiver. Hvis du har aftalt med din arbejdsgiver at arbejde på nedsat tid, bliver dine barselsdagpenge sat det antal timer ned som du arbejder, og din orlov bliver så forlænget med det samme antal timer. Hvis du eksempelvis arbejder 2,5 dag om ugen og holder barsels i 2,5 dag, så har du dagpenge i 2 uger (2 x 0,5 uge) stedet for en (hvor du får får 0,5 uge udbetalt pr uge).

Vær opmærksom på at du mister retten til at forlænge din orlov (som beskrevet i afsnittet ovenfor), hvis du forlænger din barsel ved at genoptage dit arbejde på nedsat tid. Vær opmærksom på at nogle af barselsugerne har tidsfriste for hvornår de skal være afholdt.

Andre artikler om barsel

Andre artikler til dig

KOM MED I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.


Sovekursus

SØVN I BABYSTEPS

error: Content is protected !!