LAGERFLYTTESALG I WEBSHOPPEN SPAR 25 % PÅ ALT (IKKE SOVEKURSER) ⇒
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Gravid

Bækkenløsning

Bækkenet består af 3 led, skambenets led, der sidder fortil og sacro-iliaca leddene, der sidder hvor rygsøjlen ender i hver sin side. I graviditeten bliver leddene i bækkenet, der ellers er ret stabile, mere mobile pga hormonpåvirkningen. Sker det så kan leddene forstuves eller forstrækkes. Når det sker med alle tre led i bækkenet, så kaldes en bækkenløsning. Er der en høj grad af mobilitet i alle tre led på en gang, så er der tale om en svær bækkenløsning. Er kun et eller to led inddraget, kaldes det bare ondt ved skambenet eller ondt i lænden eller en delvis bækkenløsning.

Omkring 4 % af alle gravide får bækkenløsning.

Hvorfor får man bækkenløsning? – om hormonet relaxin

I graviditeten ses en øget relaxin produktion og en øgning i relaxinreceptorer. Det er smart, fordi det gør at bækkenet kan give sig en smule under fødslen, så der bliver mere plads til barnet, når han eller hun skal rotere med sit hoved ned gennem bækkenet og fødes. Hvis den mekanisme virker for godt, så vil eftergiveligheden i bækkenet bliver FOR stor – og det vil gøre, at et eller flere af de 3 led i bækkenet kan overstrækkes/forstuves.

En ud af 3 får bækkenløsning i første trimester og 2 ud af 3 i andet trimester og kun nogle enkelte debuterer med bækkenløsning i tredje trimester.

Vær opmærksom på, at bækkensmerter meget ofte opstår på grund af muskelspændinger. Her kan man med gode massageteknikker, yoga eller rebozo meget ofte lindre eller helt afhjælpe smerterne. På Baby Instituttet tilbyder vi både individuelle behandlinger med rebozo samt forløb i gravid-yoga.

Hvem er i risiko for bækkenløsning

Du er i risiko for bækkenløsning hvis:

  • Overvægtig, højt BMI.
  • Meget tungt arbejde – løfter meget.
  • Meget stående arbejde.
  • Arbejde med mange ubekvemme arbejdsstillinger.
  • Meget ensformigt arbejde.
  • Arbejder i træk og kulde.
  • Har haft bækkenløsning i sidste graviditet.

Hvordan er det at have bækkenløsning

Bækkenløsning giver smerter i og omkring de 3 led i bækkenet. Det vil ofte være smerter ved skambenet ned i benene. Smerterne er vekslende i intensitet og hvor de sidder, det kan veksle fra time til time og fra dag til dag. De udvikler sig ofte kun til det værre (dog ofte langsomt).

Bækkenløsning, gravid med ondt i bækkenet

Bækkenets mobilitet vil give en følelse af at bækkenet er ustabilt (hvad det også er), det kan give gangproblemer og andre bevægelsesproblemer.

Et forstuvet bækken er derfor en seriøs udfordring, både for den kvinde, der har smerter og er begrænset fysisk, men det stiller også store krav til partneren, og evt børn. Dertil kan det, hvis man bliver sygemeldt, måske også have betydning for ens økonomi.

Faktisk kan det være så slemt, at man bliver næsten invalid. Man kan have så slemt bækkenløsning, at man kun kan gå med krykker eller gangstativ – eller at man til sidst slet ikke kan gå. Men det kan også sætte sig på ens humor og være så frustrerende, at man næsten kommer i en depressionslignende tilstand; føler sig håbløs, hjælpeløs, uduelig, ubrugelig, er irritabel, vred, humørsvingende, mister overblikket, uselskabelig og har mistet lysten til sex.

Hvornår går det væk?

Fordi relaxin-koncentrationen er højest i de første to trimestre af graviditeten, oplever nogle gravide en bedring af smerterne i det sidste trimester, til trods for den øgede tyngde.

Men det er mest normalt at eftersom maven vokser og tyngden flyttes, at det øger belastningen af bækkenet yderligere. Så for de fleste er der ikke de store udsigter til bedring, men ofte til forværring af tilstanden op til fødslen.

Hvad kan jeg selv gøre?

Smerterne fremprovokeres ofte af bevægelse (antal og dem der vrider bækkenet) og belastning (vægt, løfte mere end din egen krop), så det er sådan at jo mere man laver, jo mere ondt har/får man. Smerter et et signal fra bækkenet om, at det er overbelastet, og derfor skal man undgå, at det gør ondt. Derfor er det sådan, at jo før man gør noget ved det man mærker, jo bedre.

  • Komme ned i aktivitetsniveau – og også holde det lavt på de gode dage (da det ellers efterfølgende vil give dårlige dage.
  • Undgå belastning, der er øget vægt (derfor er graviditeten en belastning i sig selv),
  • Undgå tunge løft
  • Undgå asymmetriske stillinger (sidde med benene over kors, sidde lige i stolen, stå med vægten lige meget på begge ben).
  • Undgå drej og vrid i bækkenet (støvsugning)
  • Gå med trokanterbælte eller graviditetsbælte, som støtter bækkenet

Får du det bedre, så et det VIGTIGT at forstå, at det er det du gør, der virker – og du derfor skal blive ved med det du gør (altså ikke gør).

Smertebehandling hos en fysioterapeut

Man kan gå til en fysioterapeut der har forstand på bækkenløsning og få øvelser til at træne de muskler der understøtter bækkenets led.

Sygemelding

Har man bækkenløsning, altså ondt i alle 3 led er det normalt at må sygemeldes og ligge derhjemme og aflaste.

Hvordan under fødslen?

Omkring halvdelen har ondt i leddene under fødslen og den anden halvdel har det ikke. Under fødslen, skal du undgå de samme ting som før fødslen. Det er ofte rart at være i badekar, da det giver en mindre belastning, og man er mere let i vand.

Hvordan efter fødslen?

De fleste vil have mere svage lige efter fødslen, for så at få det som før fødslen igen. Det skyldes at muskulaturen i bækkenringen og benene ofte er mere svækket, fordi man har skulle holde sig i meget fysisk ro op til fødslen.

Som tommelfingerregel siger man, at det tager lige så lang tid at komme af med sine smerter efter fødslen som den tid man har haft dem op til fødslen. Så det er desværre sådan, at jo længere tid man har haft smerterne, jo længere tid er man også plaget efter fødslen.

De fleste bliver HELT smertefrie igen. Men 2 % med bækkengener har stadig problemer 2 år efter.

Hvad med næste graviditet

Man skal helst vente med at blive gravid igen, til at man er helt smertefri – og helst 2 år, uden at der er nogle helt sikre retningslinier for det.

Man kan forvente, at sådan som man havde det i den sidste graviditet, sådan får man det igen i den næste graviditet – men også at smerterne (symptomerne) kommer tidligere i graviditeten end sidst.

Andre artikler om graviditet

Andre artikler der kunne have din interesse

DET ESSENTIELLE
GRAVIDITETS FORLØB

EN ALL INKLUSIVE ADGANG TIL VIDEN DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET MED LANGT FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL

Til 0 kr får du

Vi følger dig helt tæt igennem din graviditet og de første mindst 100 dage af din babys liv, med daglige guldkorn i din indbakke. Du får viden om graviditeten, fosterudviklingen i livmoderen, fødslen, amningen, din babys udvikling efter ankomst. Bliv også klogere på babyudstyr og anvendelse med mere. 

Derudover får du en unik adgang til gode rabatter. Samt løbende adgang til guides og indhold der følger din graviditet, din baby og din barsel. Kort sagt, tilmeld dig og undgå at gå glip af noget (vigtigt). 

error: Content is protected !!