KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →
Søg
Close this search box.

Bækkenløsning

Bækkenet består af 3 led, kønsbenets led, der sidder fortil og sacro-iliaca-leddene, der sidder hvor rygsøjlen ender i hver sin side. I graviditeten bliver leddene i bækkenet, der ellers er ret stabile, mere mobile på grund af hormonpåvirkningen. Sker det, kan leddene forstuves eller forstrækkes. Når det sker med alle tre led i bækkenet, kaldes bækkenløsning. Er der en høj grad af mobilitet i alle tre led på en gang, er der tale om en svær bækkenløsning. Er kun et eller to led inddraget, kaldes det bare ondt ved kønsbenet eller ondt i lænden eller en delvis bækkenløsning.

Omkring 4 % af alle gravide får bækkenløsning.

Hvorfor får man bækkenløsning? – om hormonet relaxin

I graviditeten ses en øget relaxin produktion og en øgning i relaxinreceptorer. Det er smart, fordi det gør at bækkenet kan give sig en smule under fødslen. Det giver mere plads til barnet, når han eller hun skal rotere med sit hoved ned gennem bækkenet og fødes. Hvis den mekanisme virker for godt, vil eftergiveligheden i bækkenet blive FOR stor – og det vil gøre, at et eller flere af de 3 led i bækkenet kan overstrækkes/forstuves.

En ud af 3 af dem der får bækkenløsning får det i første trimester og 2 ud af 3 i andet trimester og kun nogle enkelte debuterer med bækkenløsning i tredje trimester. Det skyldes altså hormonerne (mere livmoderens og barnets størrelse)

Vær opmærksom på, at bækkensmerter meget ofte opstår på grund af muskelspændinger. Her kan man med gode massageteknikker, yoga eller rebozo meget ofte lindre eller helt afhjælpe smerterne.

Hvem er i risiko for bækkenløsning

Du er i risiko for bækkenløsning hvis du;

 • er overvægtig, højt BMI.
 • har meget tungt arbejde – løfter meget.
 • ha meget stående arbejde.
 • har arbejde med mange ubekvemme arbejdsstillinger.
 • har meget ensformigt arbejde.
 • har arbejder i træk og kulde.
 • har haft bækkenløsning i sidste graviditet.

Hvordan er det at have bækkenløsning

Bækkenløsning giver smerter i og omkring de 3 led i bækkenet. Det vil ofte være smerter ved kønsbenet ned i benene. Smerterne er vekslende i intensitet og i hvor de sidder, det kan veksle fra time til time og fra dag til dag. De udvikler sig ofte kun til det værre (dog ofte langsomt).

Bækkenløsning, gravid med ondt i bækkenet

Bækkenets mobilitet vil give en følelse af at bækkenet er ustabilt (hvad det også er), det kan give gangproblemer og andre bevægelsesproblemer.

Et forstuvet bækken er derfor en seriøs udfordring, både for den kvinde, der har smerter og er begrænset fysisk, men det stiller også store krav til partneren, og eventuelle store børn. Dertil kan det, hvis man bliver sygemeldt, måske også have betydning for ens økonomi.

Faktisk kan bækkenløsning være så slemt, at man næsten er invalid. Man kan have så slem bækkenløsning, at man kun kan gå med krykker eller gangstativ – eller at man til sidst slet ikke kan gå. Men det kan også sætte sig på ens humor og være så frustrerende, at man næsten kommer i en depressionslignende tilstand; føler sig håbløs, hjælpeløs, uduelig, ubrugelig, er irritabel, vred, humørsvingende, mister overblikket, uselskabelig og mister lysten til sex.

Hvornår går det væk?

Fordi relaxin-koncentrationen er højest i de første to trimestre af graviditeten, oplever nogle gravide en bedring af smerterne i det sidste trimester, til trods for den øgede tyngde.

Men det mest normale er at maven, der vokser, øger belastningen yderligere. Så for de fleste er der ikke de store udsigter til bedring, men ofte til forværring af tilstanden op til fødslen.

Hvad kan jeg selv gøre?

Smerterne fremprovokeres ofte af bevægelse (mange bevægelser og bevægelser, der vrider bækkenet) og belastning (vægt, løfte mere end din egen krop). Det er sådan at jo mere man laver, jo mere ondt har/får man. Smerter et et signal fra bækkenet om, at det er overbelastet, og derfor skal man undgå, at det gør ondt. Derfor er det sådan, at jo før man gør noget ved det man mærker, jo bedre.

Ved bækkensmerte skal der;

 • Komme ned i aktivitetsniveau – og også holde det lavt på de gode dage (da det ellers efterfølgende vil give dårlige dage.
 • Undgå belastning, der er øget vægt (graviditeten er en belastning i sig selv).
 • Undgå tunge løft
 • Undgå asymmetriske stillinger (sidde med benene over kors, sidde på den ene balde, stå med vægten på det ene ben. Du skal i stedet sidde lige i stolen og stå med vægten lige meget på begge ben).
 • Undgå drej og vrid i bækkenet (støvsugning)
 • Gå med trokanterbælte eller graviditetsbælte, der støtter bækkenet

Får du det bedre, er det VIGTIGT at forstå, at det er det du gør, der virker. Du skal derfor blive ved med det du gør (og ikke gør).

Smertebehandling hos en fysioterapeut

Man kan gå til en fysioterapeut, der har forstand på bækkenløsning og får øvelser til at træne de muskler, der understøtter bækkenets led.

Sygemelding ved bækkenløsning

Har man bækkenløsning, altså ondt i alle 3 led, er det normalt at må sygemeldes og ligge derhjemme og aflaste. Det er lægen, der vurderer “din tilstand” og der skal sygemelde dig.

Bækkenløsning under fødslen

Omkring halvdelen af alle gravide har ondt i leddene under fødslen og den anden halvdel har det ikke. Under fødslen, skal du undgå de samme ting som før fødslen. Det er ofte rart at være i badekar, da det giver en mindre belastning, og man er mere let i vandet.

Hvordan efter fødslen?

De fleste vil være mere svage i tiden efter fødslen, for langsomt at få det som før graviditeten igen. Det skyldes, at muskulaturen i bækkenet og benene ofte er mere svækket, hvis man har skulle holde sig fysisk i ro op til fødslen.

Som tommelfingerregel siger man, at det tager lige så lang tid at komme af med sine smerter efter fødslen som den tid man har haft dem op til fødslen. Så det er desværre sådan, at jo længere tid man har haft ondt, jo længere tid er man også plaget af smerten efter fødslen. Der dog gradvist aftager frem for at tiltage,

De fleste bliver HELT smertefrie igen. Dog har 2 % med bækkengener stadig problemer 2 år efter.

Hvad med næste graviditet

Man skal helst vente med at blive gravid igen, til at man er helt smertefri – og helst 2 år, uden at der er nogle helt sikre retningslinjer for det.

Man kan forvente, at sådan som man havde det i den sidste graviditet, sådan får man det igen i den næste graviditet – men desværre også at smerterne (symptomerne) debuterer tidligere end sidst.

Andre artikler om graviditet

Andre artikler der kunne have din interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

to bøger

Vær godt forberedt på din babys ankomst med Babyinstituttets Ammebog, så du har styr på amningen og Nyfødtbogen, så du er klar til babys ankomst. Klik her 

Besøg Webshoppen

Lad os holde kontakten

error: Content is protected !!