Bækkenbunden, herunder mellemkødet

Bækkenbunden er de muskler eller den muskelgruppe, der støtter underlivsorganerne. Både mænd og kvinder har en bækkenbund. Bækkenbunden holder de indre organer “oppe”, så de ikke synker ned i bækkenhullet, ligesom at bækkenbundsmusklerne gør at vi kan holde på urin, prutter og afføring.

Bækkenbundsmusklerne lukker af for alle åbningerne; urinrør, endetarm og hos kvinden også skeden. Ved at knibe med musklerne i bækkenbunden er det muligt at hæmme en presserende vandladningstrang eller holde på luft eller afføringen frem til man har fundet et toilet.

Bækkenbundsmusklerne sidder fast på halebenet, siderne af bækkenet (ved inderlårene) og på kønsbenet. Set oppefra ligner bækkenbunden en skål og set nedefra ligner bækkenbunden en plade.

Om musklerne i bækkenbunden

Her kan du se alle bækkenbundens muskler set nedefra (hvor huden er fjernet). Med uretra, der er urinrøret og under det skedeindgangen (vagina). Og under vagina endetarmsåbningen (anus). Den hvide plet (os coccygis) nederst på tegningen er halebenet.

Mellemkødet er den del af bækkenbunden, der er placeret mellem skeden og endetarmen. Der hvor alle musklerne mødes. Det er de muskelgrupper, der ligger i den samling af muskler, der kan skades eller brister under fødslen, når barnet passerer ud gennem skeden. Det er de samme muskler der skades og skal syes sammen igen, hvis man har været nødsaget til at anlægge et klip i mellemkødet under fødslen.

Hvis bækkenbunden er svag

En god bækkenbund gør at man kan holde på urin, luft og afføring og en svag bækkenbund gør det svært at holde på urin, der kommer ud af blæren og urinrøret og på luft og afføring, der kommer ud af endetarmsåbningen.

  • Du kan læse om anal inkontinens her =>
  • Du kan læse om urininkontinens her =>

Der kan være forskellige årsager til, at kvinder får en svag bækkenbund: Graviditet, fødsel, overvægt, løft, hoste (rygning og lungelidelser), alder, arveligt (svagt bindevæv). Man kan også opleve at ens bækkenbund fungerer godt til hverdag, men i en periode med meget hoste eller nys, kan den ikke så godt klare presset oppefra og man får problemer med at holde på vandet eller man slipper en vind, når man hoster eller nyser.

Andre artikler om barsel

Andre artikler til dig

KOM MED I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.


Sovekursus

SØVN I BABYSTEPS

error: Content is protected !!