fbpx

Bækkenbælte / lændebælte / graviditetsbælte / trokanterbælte

Bækkenbælte, lændebælte, SI-bælte, graviditetsbælte og trokanterbælte, kært navne. Et bækkenbbælte bruges til at give ekstra støtte til bækkenet, eksempelvis i graviditeten pga. tyngden og/eller ved bækkensmerter i længden og ved skambenet) og bækkenløsning i forbindelse med graviditeten.

De fleste bækkenbælter er 8-12 cm brede bælter i en meget fast elastik, så de kan give sig lidt, men samtidig “holder” på bækkenet. Det sættes rundt om bækkenet, så bækkenet holdes sammen og så “graviditeten holdes tættere til kroppen” og noget af den tyngden, der sidder fortil løftes med en bredere del af ryggen. Samtidig mindskes risikoen for at lave smertefulde vrid, pga. modstanden af bæltet.

Sådan bruger du bækkenbæltet

Et bækkenbælte sættes ved hoften, så oversiden er bæltet sidder lige under hoftebenet. Det skal altså siddet ret langt nede (omkring der hvor din sikkerhedssele i bilen sidder). Her strammes bæltet sammen, så det støtter. Bælterne er nemme at justere, da det fleste åbnes og lukkes med et velcro. Det gør også at bæltet passer alle størrelser og at de spændes ud hvis man skulle tage lidt på over hofterne i graviditeten.

Man tager bækkenbæltet på om morgenen og går med det hele dagen eller i den tid man er mest i bevægelse, afhængig af om det “bare” er til støtte, hjælp til smerter og hvor mange smerter man har i bækkenet. Ofte vil der være mest brug for bæltet, når man står og er i bevægelse, men man kan sagtens have det på hele tiden.

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.