HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Bækkenet (pelvis) – det kvindelige bækken

Bækkenet (pelvis), der ofte tænkes som en fast helhed, består i virkeligheden af tre knogler og tre (ikke bøjelige=falske) led. De 3 knogler er korsbenet bagtil og de to hofteben. De 3 led mødes med en samling ved skambenet og to samlinger bag på, på hver sin side af det nederste af rygraden. De 3 led i bækkenet er normalt næsten lige så hårde som knoglevævet og derfor opfatter vi dem normalt ikke som led.

bækken - de 3 bækkenknogler

De to hofteben i bækkenet og korsbenet danner tilstammen bækkenet. Bagtil sidder de to sacro-Iliaca led, også kaldet S-I led. “Sacro” henviser til korsbenet, der sidder lige under lænden, og “Iliaca” til noget, der har med hoftebenet at gøre. De to hofteben mødes fortil ved skambenet, hvor de er forbundet med en brusk-skive, samlingen kaldes symfysen.

Bækkenet er via korsbenet forbundet til ryggen opadtil, og via hofteskålene i hoftebenene med de 2 lårbensknogler, der går ned i hvert ben. På den måde har bækkenet en meget central plads i kroppen.

Bækkenet (pelvis) i graviditeten

I graviditeten dannes hormonet relaxin, der har til formål at blødgøre bækkenets (falske) led. Dermed bliver der mulighed for at skabe ekstra indvendig plads i bækkenet, så din babys hoved bedre kan passere gennem bækkenet under fødslen.

Koncentrationen af relaxin er højest i de første to trimestre og mindre i tredje trimester, hvilket er hensigtsmæssigt, fordi tyngden fra barnet øges i det sidste trimester. Relaxinen topper til sin aller-højeste koncentration lige under fødslen.

I praksis betyder det, at alle ledene er mere mobile i graviditeten, hvilket også er grunden til, at mange gravide oftere vrider om og i det hele taget vralter anderledes rundt i deres gravide tilstand end normalt.

For bækkenet betyder det, at bækkenet går fra at være en fast og stabil enhed til at kunne bevæges (en smule). Hvor bevægeligt bækkenet bliver, afhænger af påvirkningen, samt hvor stærk man er i sine muskler omkring leddene, hvor meget tyngde, man har at bære på, og om man (over-) belaster bækkenet.

I værste fald ses det, at bækkenet bliver hypermobilt.

Når bækkenet nu kan bevæge sig, kan der opstå bækkensmerter hvor knoglerne samles (ved ledene) og hel eller delvis bækkenløsning. Forskellige former for behandling kan lindre smerterne i løbet af graviditeten. Blandt andet yoga kan virke lindrende på bækkensmerter.

Hvis du er øm i dit bækken under graviditeten, kan et graviditetsbælte hjælpe med at give støtte og lindring.

Bækkenmåler – er mit bækken stort nok?

Det kunne være dejligt om man inden fødslen kunne vurdere, om bækkenet var stort nok til at kunne føde – eller ikke. Det har været tanken bag, da man opfandt bækkenmålerne (se foto).

måler til bækkenet (pelvis)

Ideen var at måle bækkenets størrelse udefra, altså den udvendige del af bækkenet gennem huden. Man bruger ikke metoden længere, da det har dog vist sig ikke at være særligt sigende, da det er de indvendige mål der er afgørende for, om barnet kan være der – og det ikke altid passer med de udvendige mål, målt med bækkenmåleren. Man så at nogle kvinder med et lille bækken sagtens kunne føde og nogle kvinder med et stort bækken ikke havde plads til, at barnet kunne komme ud.

Barnets hovedstørrelse og hvordan barnet stiller sig og roterer med sit hoved under fødslen (eller ikke gør det) under fødslen, har mere at sige. Det er derfor kun ved at prøve at føde at man med sikkerhed kan vide, om der er plads til lige netop det barn i lige netop det bækken, så det er den måde det fungerer på i dag.

Andre artikler om graviditet

Andre artikler, der kunne have din interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

to bøger

Vær godt forberedt på din babys ankomst med Babyinstituttets Ammebog, så du har styr på amningen og Nyfødtbogen, så du er klar til babys ankomst. Klik her 

Besøg Webshoppen

Lad os holde kontakten

error: Content is protected !!