fbpx

Blog

Det sker på Baby Instituttet / Sundhed, trivsel og udvikling

Babyernes hemmelige liv….

Babyernes hemmelige liv….

Jeg har købt en bog, som jeg glæææder mig til at læse! Det er Bogen Træernes hemmelige liv af den tyske skovfoged og forfatter Peter Wohlleben.

Du kan se den her:

Det er for en gangs skyld ikke en bog om babyer – og så alligevel, fordi det var netop tanken på ligheden mellem træernes hemmelig liv og babyer, der fik mig til at købe bogen.

Det var da jeg læste på bagsiden, at jeg tog beslutningen, der står:

“Der sker de forunderligste ting i skoven: Træerne kommunikerer med hinanden. De drager ikke kun kærlig omsorg for deres afkom, de tager sig også at de gamle og syge naboer. Træer har både følelser, fornemmelser og hukommelse. Det lyder måske utroligt – men det er sandt.”

Netop det fik mig nemlig til at tænke på babyer – og især på arbejdet på Baby Instituttet / Det Private Barselshotel.

Babyernes hemmelige liv…

En af de ting, vi oplever om “babyernes hemmelige liv” er, at de kan synkronisere med hinanden, hvis de er omtrent lige gamle. Du har måske hørt om at kvinder, der lever i tætte fællesskaber begynder at menstruere på det samme tidpunkt. Det svarer til det – bare meget mere fantastisk.

Der er nemlig sådan, at de babyer ikke kender hinanden – faktisk har de på intet tidspunkt set hinanden eller været sammen og heller ikke deres forældre. Alligevel sker det, at hvis børnene, vi har på døgnophold er omkring den samme alder, så vil de spise de på samme tidspunkter. Faktisk ofte inden for 5-10 minutter. Det sker ikke bare engang imellem men ofte døgnet igennem. Det vil sige, at spiser en nyfødt, som vi har på barselsophold kl 14, så vil “kammeraten” inde ved siden af også spise lidt efter – eller omvendt. Og nogle gange hvis den ene ikke vil sove, så vil den anden heller ikke. De første mange år forsøgte vi at prøve at få babyerne til at spise lidt forskudt, da det ville være bedre for os i forhold til at kunne være der under hele amningerne, men det har vi for længst givet op på, for uanset hvordan vi planlægger det, så synkroniserer de babyer, der har bestemt sig for det.

Så hvordan kan det være, at en baby ved, hvornår en anden baby på samme alder, der bor 10 meter nede af gangen spiser??? Hvordan er de forbundet, når de aldrig har set hinanden og aldrig har været sammen. Den eneste fælles ting de har er os jordemødre, der pendler mellem den og de andre babyer. Mødes de på et mentalt plan under søvnen og hygger sig og udveksler tanker og bliver enige om, at nu er det vist tid til at vende tilbage og få noget at spise, eller hvad?

Uhh det er så spændende, tænk om vi forstod det!!

Hvad skoven og “starten på livet” har tilfælles

Når jeg så læser det allerførste afsnit i bogen om “Træernes hemmelige liv” så bliver jeg helt trist – både på naturens, men også på babyerne vegne. For hvor minder det mig bare meget om, da jeg var jordemoder i det offentlige sundhedsvæsen.

Du får det lige her, så du er med på hvorfor:

“Da jeg begyndte min karriere som skovfoged, kendte jeg nogenlunde lige så lidt til træernes hemmelige liv, som en slagter kender til dyrenes følelser. Moderne skovdrift producerer træ, det vil sige, man fælder stammer, og derefter planter man nye aflæggere. Når man læser fagtidsskrifter, får man hurtigt det indtryk, at skovens ve og vel kun er interessant, så længe det er nødvendigt af hensyn til den optimale udnyttelse af driften. Sådan kører hverdagen som forstmand, og efterhånden skrumper ens synsfelt ind. Hver dag skulle jeg taksere hundredvis af gran-, bøge-, ege- eller fyrretræer og se, hvad de kunne bruges til på savværket, og hvad deres markedsværdi var, så derfor blev min opfattelsesevne på dette område temmelig indsnævret.” 

Vendepunktet for Peter Wohlleben er, da han for 20 år siden begynder at arrangere overlevelsesture og hytteture for turister i skoven. Senere får han ansvaret for en skovkirkegård og et stykke urskovsreservat.

“Gennem mine samtaler med de mange besøgende blev mit blik for skoven igen udvidet. (…) Sammen med dem lærte jeg ikke kun at sætte pris på stammerne og det de kan bruges til, men også på krogede rødder, mærkelige gevækster eller skrøbelige mospuder på barken. Den kærlighed til naturen, der havde drevet mig lige siden seksårsalderen, flammede op på ny. Pludselig fik jeg øje på utallige underværker, som jeg dårligt nok kunne forklare for mig selv.” 

Er det ikke bare fantastisk!

Det er netop sådan, det har været for os jordemødre på Baby Instituttet at kunne arbejde under nogle helt andre rammer og på en helt anden måde. Barselsophold hvor tiden står stille og der er ro, omsorg og introduktion og oplæring i alt det nye, og hvor der optimale rammer for den magi, det er muligt at opnå i den første tid med ens nyfødte baby.

OG også til at babyer kan have et hemmeligt liv – og til at vi jordemødre pludselig opdager det. Det er derfor, det giver så meget mening at starte livet på den måde, både som baby, som forældre, som familie og for den jordemoder, der får lov at være med på sidelinjen.

Lad os se på babyer og på starten af livet på en helt anden måde?

Giver den bog – jeg endnu ikke har læst – ikke bare gåsehud og tankemylder! Både omkring træer, andre planter – men også omkring babyer. For jeg mener, hvis træer kan SÅ meget, hvorfor skulle menneskebabyer ikke kunne mindst det – og sikkert også meget mere!

Jeg er sikker på, at det vi ved i dag – både om mennesker, men især om menneskebabyer kun er meget dårlig afdækket. Mon ikke vi en dag vil sande at “vores opfattelsesevne engang på det område var temmelig indsnævret”?

Det vil selvfølgelig afhænge af, at vi begynder at se børn på en anden måde så “vi ikke bare sætter pris på stammerne og det, de kan bruges til, men også på krogede rødder, mærkelige gevækster eller skrøbelige mospuder på barken”.

Netop det vil Baby Instituttet rigtig gerne bidrage til, vil du også være med?

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.